Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (8)

Matrix

Matrix (1999)

Matrix je krásná ukázka filmu, kde každý záběr, každá myšlenka, slovo, efekt, herec atd. má své místo. Matrix můžu sledovat po několikáté, přesně mohu vědět co se stane v další scéně a přesto ten film jen hltám a co je nejlepší, nad Matrixem můžu přemýšlet a stejně nacházím nové otázky a střípky du universa ovládaného stroji. Nehledě na tom že všichni přece chceme být mocní jako Neo a krásní jako Trinity... :-)

Vrána

Vrána (1994)

Vlastně ani nevím co k Vráně napsat, je to velmi hluboce srdeční záležitost.

Sin City - město hříchu

Sin City - město hříchu (2005)

Úžasná jízda. Výborné herecké obsazení, ale co dělá tento filme mým oblíbeným je výborná černo-šedá stylizace (modré oči Alexis Bledel jsou naprosto AWESOME) a geniální scénář (smekám před Frankem Millerem). Mickey Rourke v roli Marva u mě naprosto boduje. Skvělá pastva pro oči. Podobně jako u třístovky lze nechat mozek doma, ale zábava to je královská (pokud vám nevadí šílené násilí).

Snídaňový klub

Snídaňový klub (1985)

Snídaňový klub určitě není perfektní film, ale nepamatuji si kdy naposledy, jsem koukal na hodinky a přál si, aby ten film trval déle. Musel jsem si ho přidat do top deset. Ačkoliv je to prosté dílo, hrdinové jsou předvídatelní a pouze do extrémů vyhnané škatulky (šprt, miss, rebel), je jejich konfrontace skvostná a film přímo vybízí k přemýšlení o motivech, které jsou pouze nastíněny (rozhovor učitele a školníka), případně nejsou dořečeny (samozřejmě chci vědět, jak dopadnou osudy dvojic na konci, ale kdybych se to dozvěděl, řekněme formou sequelu, budu zklamán, protože chci jejich osudy vidět pouze v mé vlastní hlavě). Nehledě na to, že tento film není komedie o pěti teenagerech, kteří společně kouří trávu a píší esej, ale je o jejich rodičích, kteří z nich udělali to, co jsou a právě ega rodičů jsou hnacím motorem pro vzájemné neshody. Zvláštností je, že si divák může z filmů vytáhnout co právě on cítí a též zcela jistě bude poměřovat svoje povahové rysy a zkušenosti ze střední s osudy hrdinů. Osobně jsem se neztotožnil ani s jedním, ale našel jsem si kus sebe v každém z pěti protagonistů. Zajímavé je, že přes nesmírně optimistický konec, lze hledat vlastně konec zcela pesimistický, neboť SPOILER "šprt" stále má z předmětu F, jeho budoucnost je nejistá a půjdeme-li do extrémů, z celé pětky on nezískává žádnou oporu/přítele, dokonce je on jediný nucen napsat esej KONEC SPOILERU. Trochu se do toho zamotávám, ještě bych třeba vyzdvihl herecké výkony, ale to je vedlejší. Celý film je skvost a naprosto mě dostal.

Vlk z Wall Street

Vlk z Wall Street (2013)

Po druhém zhlédnutí... Neskutečný film, totální pecka! :)

Rychle a zběsile 7

Rychle a zběsile 7 (2015)

Ha zrada. Šestku jsem odpálil, že tech nerealistických scén je až moc. A sedmička je ještě o krok dál a já musím přehodnotit. Bylo to neskutečný peklo. Jako by se něco přepnulo, přistoupil jsem na Wanovu hru a tak co, auta prostě mohou létat. Při sledování FnF 7 vám dojde hodně věcí. Proč nad tím přemýšlet, když se tak moc bavíte? Je hrozná škoda, že Paul si už ve filmech nezahraje. Wan na to odkazuje, ale nepodbízí a na konci stručné "For Paul" vás pomalu donutí vytlačit slzu. Vin Diesel přebírá otěže, ale ta chemie mezi ním a Paulem prostě ve filmu funguje a žádná další postava to nenahradí. Angažovat Stathama byla perfektní volba, ten si to dává s takovým přehledem, že se jeden tetelí blahem. Avšak je to místy trochu utahané. A mrzí mě, že se vytrácí takové ty závodní elementy - záběry na krásná auta, pěkné ženy, brutální závodění. Je to tam, ale je toho hrozně málo. Akce je špičková, ale až k přežrání. O deset procent více odlehčení a za těch pět hvězd bych se nestyděl. Takhle je dávám hlavně z úcty k sérii. Jo, mám posraný diplom (asi k ničemu) a titul z filmové vědy, ale série Rychle a zběsile mě baví více než všechny špičkové filmy z Bordwella a Thompsonové (modří vědí).