Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (136)

plakát

1670 (2023) (seriál) 

Geniální, v každém směru. Hrozně dlouho jsem se u televize tak nenasmála a v životě bych neřekla, že se mi to stane u polského seriálu. Výprava, obsazení, scénář - všecko šlape jak hodiny z Holandska. Tvůrci se nebojí pálit do vlastních ostrými, kdy nechybí legrace z církve, globálního oteplování, homosexuality, závislosti na smartphonech.... Seriál je plný hlášek, kdy díky stejné jazykové slovanské větvi zůstaly všechny prakticky v původním znění, takže není třeba se bát dabingu, který je velice povedený. Doporučuju všemi deseti a snad bude 2. řada brzy.

plakát

One Piece (2023) (seriál) 

Krásná, barevná a hravá jízda, která potěší všechny, kdo mají v sobě ještě aspoň ždibec mladistvého nadšení, nerozvážnosti a víry, že všechno dopadne dobře. Casting je pecka. Iñaki je prostě Luffy - z očí mu kouká sto čertů a srší tak energií, že se nedivíte, když svým nadšením strhne většinu lidí okolo. Ostatní mu zdatně sekundují, zejména Makkenjův Zoro. A vůbec celá parta má mezi sebou příjemnou chemii, kdy člověk věří, že i v reálu jsou kamarádi. O existenci One Piece jsem věděla, znala jsem i Luffyho a Zora, jejichž magnetky nám zdobí ledničku, ale jinak jsem k seriálu přistupovala bez znalosti mangy, neposoudím tak, jak moc je věrná předloze. Na druhou stranu, co funguje na papíře, nemusí fungovat v audiovizuální formě. IMHO scénárista i režie odvedli dobrou práci, kdy jsem si seriál maximálně užila a po závěrečném díle měla po dlouhé době pocit, že jsem viděla něco nového a zábavného. Netrpělivě budu vyhlížet 2. řadu a při čekání si určitě párkrát úvodní jízdu zopáknu.

plakát

Flash (2023) 

Nebudu řešit, co pan Miller dělá doma a jestli si myslí, že je výhybka či co. Film se mi líbil, měl všechno, co komiksovka má mít. Fajn příběh, soundtrack, vyvážený humor, Ezrovi role dokonale sedla, jen závěr byl holt neamerický, a to se zřejmě spolu s osobním životem hlavního hrdiny neodpouští. Pro mě to bylo super překvapení tohoto roku, které vyčnívá nad ostatními DC filmy a posledními Marvelovkami. Potěšil Michael Keaton jako jediný pravý Batman, pobavil Nicholas Cage a po příchodu z kina jsme si museli udělat špagety.

plakát

Duna (2021) 

O existenci Duny jsem věděla, ale nikdy ji nečetla a ani neviděla předchozí adaptace, nicméně je to sci-fi, takže jít do kina byla povinnost. První, co mě zaujalo byl vizuál - od überbarevných a cyber sci-fi posledních let se jednalo o osvěžující záležitost. Výprava byla na velkém plátně dechberoucí - jak jednotlivé planety, tak technika. Hudba zajímavá, netradičně se netahaly smyčce a zněla dostatečně nepozemsky. Fajn nápad byly prostřihy na snové pasáže, kde Zendaya vypadala jako princezna. Casting byl fajn - "Aquaman Ronan" Duncan tradičně sympaťák, mladý Paul taky bezva, stejně jako zbytek osazenstva. Jediné mínus byla jen menší interakce mezi nimi. Doufám, že dvojka klapne, protože takhle má vypadat pořádná sci-fi - bez pomrkávání na diváka, s pořádnou výpravou, zajímavé postavy a hlavně silný příběh.

plakát

Ready Player One: Hra začíná (2018) 

Do kina jsem šla s tím, že Spielberg má nový film a bude to sci-fi. Tak by to mohlo být fajn. Jenže už za půl hodiny od úvodních titulků jsem věděla, že tenhle film bude jeden z mých nejoblíbenějších (a to ještě nebyla scéna s Chucky). Prostě vizuál, soundtrack, humor, příběh - všechno bylo vyvážené a dokonale vybroušené bez jediné chybičky. Spielberg ze super knihy udělal úžasný film, který musí milovat každý, kdo vyrůstal v 90. letech.

plakát

Cestománie (1999) (seriál) 

Unikátní projekt Febia, který divákovi dává možnost poznat cizí země formou zábavných a poučných dokumentů, které natáčí opravdoví cestovatelé a dobrodruzi a ne nějaký napomádovaný pablb s dvacetičlenným štábem za zadkem, resp. za kamerou (zde zdravíme pány Corwina, Gryllse a jim podobné). Co díl, to jedna země (popř. oblast), o které se dozvíme komplexní informace včetně mnoha zajímavostí a postřehů. Díly mají příjemné tempo, přesto se však za půl hodinky o dané zemi dozvíte víc než z hodinových dokumentů plných dlouhých záběrů na kopce s komentářem čteným monotonním hlasem. Tím jsme se dostali ke komentátorům - Miroslavu Vladykovi a Báře Štěpánové. Sice nevím, zda jejich obsazení napadlo přímo Fera Feniče, ale byl to geniální tah. Věčně mutující Vladyka a Bára s vyštěkaným hlasem se skvěle doplňují a jde vidět, že čtení komentářů je fakt baví. Cestománie znatelně utrpěla přechodem na komerční Novu, přesto však pro mě zůstává tím nejinspirativnějším cestopisem a jedním z nejlepších pořadů, co v našich končinách vznikl.

plakát

Million Dollar Baby (2004) 

Snímek v podstatě vypráví o tom, že všechno, co člověk dosáhne a na čem léta pracoval, může být během zlomku sekundy pryč. Maggie je dívka, která má ve všem smůlu (je chudobná a její rodina stojí za pendrek), přesto se rozhodne bojovat a jít si svéhlavě za svým snem. Po hodinách makání přichází odměna a Maggie se začne konečně dařit, jenže zase se všechno pokazí a tentokrát definitivně. Maggie se snaží být silná, ale už sama cítí, že je v situaci, kdy pro ni existuje jenom jedno řešení. Clint si pro vyprávění vybral velmi silný příběh a na malém prostoru rozjel vyprávění o dívce, jejíž úděl byl neustále vést značně nerovný boj s těžkým osudem a přestože byla silná, neměla šanci. O tom, kdy a jak tenhle zápas skončí, ale rozhodla ona sama. Castigová výhra - Hilary Swank tady předvedla svůj životní výkon a propůjčila Maggie svůj drsný zarputilý kukuč. Pochvalu zaslouží i kamera, která chytře zachytila malý prostor tělocvičny i ringu a poradila si i se samotnými zápasy. Jeden z filmů, který si sice nebudete pouštět často, ale který si zaručeně zapamatujete.

plakát

Ryba jménem Wanda (1988) 

Poctivá komedie ze staré školy s vynikajícím hereckým obsazením, chytrým nekonvenčním scénářem a přesně namíchaným poměrem britského a amerického humoru. Podařené vtipné scénky přesně zapadají do děje a přehnaně jej nenarušují a i po opakovaném shlédnutí filmu zaručeně pobaví. Silnému hereckému ansáblu vévodí především John Cleese, zasloužilý Monthy Python, jehož advokát Archie Leach uštědří v závěru pořádný kopanec pověstné britské upjatosti i britskému právnickému stavu. Svůj komediální talent nezapře ani jediná dívka zlodějské bandy - fešná Jamie Lee, která zase názorně předvede všem divákům-chlapům, k čemu je dobré znát cizí jazyky. Ovšem nejvíce vás dostane Kevin Kline jako ,,filosoficky zaměřený" vymazanec Otto, díky kterému si navždy zapamatujete, kdo napsal knihu Tak pravil Zarahustra, což se někdy může hodit. Samotný film se naštěstí vyhýbá prvoplánovitému klišoidnímu srovnávání USA a GB. Drobné rýpnutí do obou národů si ale neodpustí - britskou upjatost prezentuje jako rezignaci na stereotypní život a typickou americkou rozjuchanost připisuje zase povrchnímu vnímání světa, které je pro amíky pověstné. Je to ale jen malinké přátelské rýpnutí, kterého si téměř ani nevšimnete.

plakát

TRON: Legacy 3D (2010) 

Tenhle film je fakt zážitek. Od vymazleného vizuálu, přes charismatického Jeffa Bridgese a krásnou Olivii Wilde až po promakaný soundtrack. Jedinečný vizuál není ale zdaleka jediným kladem filmu. Příběh je chytře načasovaný, kdy stárnoucího Jeffa Bridgese (Flynna) v hlavní roli nenásilně nahrazuje Garrett Hedlund (synátor Sam - po tátovi kompjůtrový expert), který je bohatý a nespokojený. Jednoho dne se stejně jako jeho otec dostane do systému, kde zjistí, že Flynnovi staršímu se jeho dílo trochu více nepatrně vymknulo z ruky. Od tohoto okamžiku se film rozjede svižným tempem - at už jde o souboje na plošinách, závody na motorkách či rychlá a zběsilá jízda Quorry, přičemž každý tento okamžik je pečlivě podbarvený abnormálně zdařilou hudbou z dílny Daft punk. Film zvolní až před nevyhnutelným závěrečným soubojem, který působí proti zbytku filmu až nečekaně skromně a i scénář byl v této scéně kostrbatější. Přesto všechno je snímek více než důstojným nástupcem původního TRONa. Režisér Kosinski měl štastnou ruku i při výběru představitelů Sama a Quorry - Garrett Hedlund přesně vystihl bohatého osamělého týpka bez smyslu života a Olivia Wilde byla zase odpovídajícím způsobem dokonalá. Ve filmu potěšili i drobné vtípky - Sam a domnělý světelný meč a slovo user vyslovované záměrně jako looser. Kdyby natočili pokračování, budu stát na lístky ve frontě jako první.

plakát

Mumie (1999) 

Svěží vítr do polozapomenutého žánru a důstojný nástupce Indyho dobrodružství. Velmi povedený film - atraktivní prostředí Egypta, přepychová výprava, krásná a chytrá Rachel Weisz, typově přesný Brendan Fraser, charismatický Arnold Vosloo tahající fáče, triky vymakané do posledního detailu, líbivý filtr. Je opravdu málo filmů, které jsou tak pečlivě natočeny. Žánrově je snímek skvěle vyvážený - dobrodružství, hororové prvky, legrace, romatika - všechno v naprosto dokonalém poměru, díky čemuž snímek ani po x tém shlédutí nenudí.