Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dokumentární

Poslední recenze (304)

plakát

Temný případ - Noční krajina (2024) (série) 

Scenáristka, režisérka a showrunnerka čtvrté řady Temného případu Issa López dle vlastních slov zamýšlela vystavět Noční krajinu jako temný zrcadlový odraz první řady. Povedlo se jí to důsledněji, než asi chtěla. Slunnou a horkou Louisianu nahrazuje studená polární noc Aljašky, dva vyšetřovatele muže nahrazují dvě vyšetřovatelky ženy a výborně napsanou detektivu nahrazuje… doplňte si sami. Noční krajina začíná slibně, představuje atraktivní záhadu, nejednoznačné postavy vyšetřovatelek, náznaky mystiky a mrazivou atmosféru dlouhé polární noci. Právě ponurá atmosféra tmy a chladu je jedna z mála věcí, které ve výsledku doopravdy fungují. Tou další je herecký výkon Jodie Foster a nakonec i bývalá boxerka Kali Reis, která si sice vystačí se dvěma úspornými hereckými polohami, se i tak vedle mnohem zkušenější kolegyně neztratí. Jenže postupem času se příběh Isse López pomalu rozpadá pod rukama a i když se divák dlouho může utěšovat vidinou finále, které by zdánlivé nesmysly a zbytečnosti hezky pospojovalo a ospravedlnilo, závěrečná epizoda většinu těchto nadějí pošle definitivně k ledu. A tak mnoho scén z prostředku série představuje pouhá výplň, která nikam nevede a nic neříká (tím nemyslím slepé uličky samotného vyšetřování, to u detektivky smysl má, ale skutečnou vatu s vedlejšími postavami). Obzvlášť ve finále je pak tolik scenáristických zkratek a berliček, že bychom je vytýkali i brakové kriminálce, natož Temnému případu, a nejhůře je na tom řešení samotného zločinu.   Hlavní záhada opuštění stanice se sice vysvětlí (i když chvíli jsem se bál, že se nestane ani to), ale v případu pořád zůstane víc děr, než kolik jich vědci vyvrtali do permafrostu. Čím víc nad tím přemýšlíte, na čím víc dílčích otázek vyšetřování si vzpomenete (příčina smrti obětí, jazyk…), tím je to horší. Část detailů je odbyta líně a zkratkovitě, část jde na vrub naprosto nezvládnutého pohrávání si s nadpřirozenými prvky. Isse López zjevně učaroval tento aspekt první řady, jenže Nic Pizzolatto a Cary Fukunaga umně naznačovali a dávali prostor pro zábavné spekulování a nadinterpretace u příběhu stále pevně ukotveného v realitě. Naproti tomu Noční krajina nadpřirozenými výjevy a nevysvětlitelným chováním postav hýří na efekt a bez rozmyslu. V důsledku pak nejde o chytrou hru s divákem, který by si mohl vybrat přízemní nebo mystickou interpretaci, i když se tak nová série zoufale snaží tvářit. Hned několik okolností případu je nakonec nejen nevysvětlených, ale dokonce i nevysvětlitelných vzhledem k finálním výpovědím všech zúčastněných a vzhledem k jejich motivacím lhát či říkat pravdu. Zásahy nadpřirozena jsou pro vysvětlení nezbytné. Smutné, kam to True Detective dopracoval. Ani nemluvím o postupem epizod čím dál nesmyslnějších pokusech o odkazy na první řadu. Noční krajina je s přehledem nejhorší řadou Temného případu, kde se pod pozlátkem atraktivní atmosféry polární noci skrývá velmi špatně napsaný detektivní případ.

plakát

Medvěd - Série 2 (2023) (série) 

Druhé řadě Medvěda se podařilo překonat už tak povedenou řadu první. Rozhodně jí prospěla i změna premisy, místo dalšího provozu původní restaurace a řešení problémů typu nákup hovězího a výpadky elektřiny je celá druhá série věnována přípravám na otevření nové, o úroveň luxusnější restaurace. Což staví naše hrdiny před úplně nové problémy, od nutnosti pořádného finančního plánování přes testy požární ochrany až po školení personálu. A samozřejmě ji napjaté rodinné a jiné vztahy. Každá postava má v průběhu řady funkčně vystavený příběhový oblouk a většina z nich dostala i epizodu, která je na ni převážně nebo dokonce úplně zaměřena. Ať už je to výlet do Kodaně a lekce z dezertů nebo stáž v nóbl restauraci, kde se pro hosty dělá první poslední. Jedním z emotivních vrcholů je pak celá epizoda věnovaná několik let staré rodinné večeři, která osvětlí mnoho z dynamiky nejednoduchých vztahů Berzattových. Atmosféru vždy perfektně dokreslují kamera a střih, někdy frenetické ve víru kuchyňského stresu, jindy zase mazlící se s detailními záběry připravených pokrmů. A to vše je opět korunováno výbornými hereckými výkony Jeremyho Allena Whitea, zbytku stálého obsazení i početných hereckých hostů včetně Boba Odenkirka, Jamie Lee Curtis a dalších

plakát

Aquaman a ztracené království (2023) 

Jamesi Wanovi se povedlo pro DC natočit marvelovku. Neříkám to proto, abych podněcoval hádky Marvel vs. DC, ale druhý Aquaman jednoduše má mnohem blíže k pojetí komiksových filmů tak, jak je točí konkurence. A dokonce překonává některé jejich snímky posledních let, ne že by to tedy byla příliš vysoká laťka. Nebere se přehnaně vážně, přitom ten humor na rozdíl třeba od Flashe nebolí (vyjma scén s tělesnými tekutinami). Základ vztahového dramatu staví na vcelku funkčním schématu rehabilitace bývalého padoucha a opravování bratrského vztahu, stejně tak zápletka s bojem proti Black Mantovi a nové hrozbě je pro akční komiksovku naprosto adekvátní. Po výtvarné stránce si podvodní svět občas bere něco z Hvězdných válek, občas z Pána prstenů, kombinuje to s retro designem ponorek jako ze starých sci-fi a je to dohromady vlastně hezká podívaná. Akční scény jsou solidní, film šlape a jen dialogy místy sklouznou k až příliš polopatickému komentování aktuálního dění (aby to pochopil úplně každý). Ve výsledku druhý Aquaman neurazí, což je i vzhledem ke komplikované produkci filmu víc, než mnozí čekali.

Poslední hodnocení (2 652)

Lovcova noc (1955)

20.04.2024

V žáru noci (1967)

20.04.2024

Game Story (2024) (seriál)

20.04.2024

Zimní prázdniny (2023)

18.04.2024

Monsieur Spade (2024) (seriál)

18.04.2024

Hadi v letadle (2006)

14.04.2024

Nemilosrdní: Nová generace (2023)

26.03.2024

Žraločí tornádo 5 (2017) (TV film)

20.03.2024

Sky Sharks (2020)

20.03.2024

Reklama

Poslední deníček (3)

Recenze - High Fidelity - 1. řada (2020)

Robyn "Rob" Brooks (Zoë Kravitz) je velká hudební fanynka, vlastní nepříliš úspěšný obchod s deskami a teď se musí srovnat s tím, že se v jejím okolí znovu objevil bývalý přítel, který jí zlomil srdce. V knižní, filmové i seriálové podobě vždycky bylo významnou součástí High Fidelity žebříčkování, ať už šlo o písničky, popkulturu nebo vztahy. A tak se jen hodí, když první řadu High Fidelity pomocí žebříčků i zrecenzuji.

Top 5 důvodů, proč High Fidelity zkusit:

1. Máte rádi film nebo knihu a klidně byste si Všechny moje lásky pustili v další verzi.
2. Máte rádi Zoë Kravitz.
3. Máte slabost pro příběhy, které se nějakým způsobem točí kolem hudby.
4. Dali byste si nějaký oddechový vztahový seriál, ale nechcete sitcom.
5. Baví vás žebříčky všeho možného.

Top 3 důvody, proč raději ne:

1. Máte Všechny moje lásky zafixované s Johnem Cusackem a nestojíte o ženskou verzi jeho postavy.
2. Nemáte rádi Zoë Kravitz.
3. Máte ostře vyhraněný hudební vkus, který není kompatibilní s popem, rockem a alternativou, které mají rády postavy seriálu.

Top 7 věcí, které se na první řadě povedly:

1. Sympatická, uvěřitelně nedokonalá a skvěle zahraná hlavní hrdinka Robyn, které budete fandit v jejím vztahovém tápání.
2. Fungující boření čtvrté stěny, když Rob divákům něco vypráví nebo komentuje.
3. Hravost ve formě vyprávění, např. hned v první epizodě je pět kratičkých povídek rámovaných vyprávěním o hrdinčiných top pěti milostných zklamáních (což si můžete pamatovat i z filmu), rozhodně to ale není vše.
4. Dospělý, příjemně přirozený přístup k použitému jazyku postav a k nahotě. V seriálu se nemluví cenzurovaně, ani se to se sprostými slovy nepřehání, stejně tak se kamera nebojí nahoty, ale ani se v ní voyeuristicky nevyžívá.
5. Svižné tempo podpořené přibližně půlhodinovou stopáží epizod.
6. Atraktivní prostředí obchodu s deskami.
7. Pohodová, ale místy i hořkosladká nálada.

Top 3 věcí, které se zas tak moc nepovedly:

1. Vymezující se žebříčkování tak, jak ho v seriálu vidíme, zákonitě balancuje na hraně pozérství. A občas přes ni přepadne.
…s čímž souvisí i další bod:
2. Hercům se ne úplně vždy podaří dostatečně přesvědčivě podat zapálené nadšení svých postav, např. když kážou o albech, jež každý musí znát. A pak to šustí papírem.
3. Da'Vine Joy Randolph v jedné z vedlejších rolí by měla být vtipná, bohužel je ale většinou spíš otravná.

Top 3 důvody, proč vyhlížet (zatím nepotvrzenou) druhou řadu:

1. Tvůrci slibují další formálně zajímavé epizody i vhled do hlav dalších postav.
2. Co bude dál s Robyniným obchodem v době, kdy už skoro nikdo není zvyklý za hudbu platit?
… a hlavně:
3. Rozšíří Rob svůj seznam zlomenin srdečního svalu o další body nebo to konečně klapne?

Původně vyšlo na TV Zone: http://serial.tvzone.cz/high-fidelity-tv/recenze/

Recenze - High Fidelity - 1. řada (2020)