Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Dobrodružný

Recenze (518)

plakát

Domina - Štěstí (2021) (epizoda) 

Jak opadlo prvotní nadšení, že je tady po seriálech Řím a Já Claudius zase něco z Říma konce republiky a počátku císařství, tak se i mé hodnocení vrátilo na místo, kam patří už od začátku, to jest k průměru. Co však oceňuji je, že se nebáli vykreslit Augusta, jaký skutečně byl, navzdory všem nečtivým elegickým básníkům, kteří mu vykouzlili téměř svatozář.

plakát

Irské štěstí (2021) (TV film) 

Spíš je to na tři a půl hvězdičky, ale dlouho jsem neviděla nic romantického, pro Irsko mám slabost, pro irskou whiskey jakbysmet a příjemně se mi u toho odpočívalo... Tak jsem se rozhodla zaokrouhlit hodnocení nahoru a trochu zde pozvednout procenta.

plakát

Romulus a Remus: První král (2019) 

Tak už vím, odkud čerpal seriál Romulus. Nicméně, zatím co seriál mohl některé věci rozvést a vytvořil tak docela zajímavý náhled na to, jak to mohlo vypadat při založení Města, tohle byla lehce krvavá, temná (ale spíše jen tím, že se podstatná část filmu odehrávala v noci) a především velice zmatená řežba. Seriál, k němuž jsem měla taky nějaké výtky, byl o mnoho lepší (a hlavně byl k dispozici v proto-latině).;-)

plakát

Vraždy u jezera - Ježíšova krev (2020) (epizoda) 

Dost dobrá detektivka, jen pokaždé přemýšlím, zda je uhozenější námět nebo rodinné vztahy hlavních postav. Ani po několika dalších dílech jsem to však nerozklíčovala...

plakát

Romulus - Apparenze (2022) (epizoda) 

Poslední dva díly viděné v původním znění, protože se mi nechtělo čekat, až to uvede v pátek HBO. A bylo to teda mnohem lepší než v češtině. Sem tam jsem i něco rozuměla, aniž bych si přečetla titulky, a „Roma sumus“ zní o dost lépe než „Jsme Řím.“ Nebo „Za Řím.“ Dopadlo to dle očekávání. I když jsem si nejprve myslela, že ušlechtilost zůstala ležet v těch květech na zemi během sňatku Wira a Ersilie. Nakonec se ukázalo, že když dva usilují o totéž, zde zachránit Řím, nemusí se k tomu ubírat touž cestou a už vůbec to nemusí skončit dobře. Přežila tak větší schopnost přizpůsobit se okolnostem (jak už to v životě chodí). A ukázalo se, že i Titus Tatius má spoustu slabých míst, ačkoli si hraje na boha. Zrada Tarpeie se sice ani z lásky ani z touhy po penězích nekonala, ale mírová smlouva mezi Sabiny a Římany už uzavřena byla. I když dost jinak než ji známe z profláknutých knih Tita Livia… A nakonec nám (nám Římanům) zasvitla naděje v podobě malého dítěte... Kdyby se to nejmenovalo Romulus, ale třeba Ab Urbe condita, věřila bych, že bude i další série, aby ani Rhee Silvii nezůstaly jen oči pro pláč. Takhle se asi dá jen říci, že se tvůrcům podařilo udělat za celkem málo peněz docela hodně muziky. A ta archaická latina byla fakt machrovina… Za ní jde ta poslední pátá hvězda, ptž Ego sum civis romanus

plakát

Romulus - Decisione (2022) (epizoda) 

Zatím zhlédnuty čtyři díly. Asi lepší než dosud viděná první série. Kdyby Titus Tatius věděl, co z něj tady udělají, tak dal  raději Tarpeie ty zlatý náramky... No nic, ten kluk hraje Tita Tatia fakt dobře. A řekla bych, že si to  opravdu užívá... Herci mají totiž záporné role velmi rádi. Ač tolik  nerozumím životu té doby a neznala jsem ani toho sabinského boha (má to být bůh práva a spravedlnosti, asi nějaká verze Jova Fidia) ale z hlediska oblečení, zbraní apod. se mi to celé líbí. Uvidíme co dál a jak si právě s Tarpeiou tvůrci poradí. 😀

plakát

Romulus - Offesa (2022) (epizoda) 

Tak únosu Sabinek, na nějž jsem se těšila v závěru první série, jsme se dočkali velice rychle, i když trochu jinak než nám tvrdili starověcí historikové. A zajímalo by mě, který  Elagabalus nebo kdo, byl předobrazem toho úžasného Tita Tatia. ;-) Zatím viděny čtyři epizody, dost temný a celkově dobrý.

plakát

Případy bratra Cadfaela - The Raven in the Foregate (1997) (epizoda) 

Lepší než Pouť nenávisti, jelikož se to aspoň v hlavních bodech a charakterech hlavních osob drželo předlohy. Byla bych zůstala i na původním počtu hvězdiček, kdyby nebyla oddaná a laskavá někdejší chůva a nynější hospodyně (v knize se vyskytující) nahrazena krutým lordem Cassallem (v knize se nevyskytujícím), čímž vznikl paskvil, který podle mě úplně nedává smysl, včetně jakési zrady... V 75 minutách bych očekávala zjednodušení předlohy, nikoliv její zesložitění. No aspoň zcela nezměnili konec. A ten hledaný přívrženec Matyldy nebyl Sas ale Norman, jako většina představitelů tehdejší anglické šlechty. Začínám ovšem mít pocit, že to chce buď neznalost předlohy nebo seriálu.

plakát

Případy bratra Cadfaela - The Pilgrim of Hate (1998) (epizoda) 

Hodnocení epizody jsem po přečtení knihy musela smazat a díl ponechám bez udělení hvězdiček. Jinak bych musela sáhnout po odpadu, protože jak tady, s prominutím, zprznili knižní předlohu, to se hned tak nevidí. Povedlo se zničit všechno hezké, když laskavost, věrnost, zbožnost a ušlechtilost nahradila vypočítavost, vychytralost, podlost, zlotřilost a podvody nejhoršího a nejhrubšího zrna... A tentokrát úplně pozměnili nejen konec příběhu, ale také povahy jednotlivých postav, a tím zcela také vyznění příběhu, včetně historických okolností a skutečností. Vypuštění některých ztěžejních postav už mě ani nemůže překvapit... Když si myslí, že realita vypadla drsněji, což je možné, ať si napíši vlastní příběh a nemrví povedený příběh, který kdyby věrně natočili, tak to dopadlo mnohem líp!

plakát

Případy bratra Cadfaela - The Devil's Novice (1996) (epizoda) 

Vím, že vměstnat tyto úžasné příběhy do 75minut je nesmírně těžké, ale po Svatopetrském jarmarku se mi tato epizoda zdá zatím nejhůře zpracovaná. Ani tak nevadí pozměněný konec příběhu jako absence klíčových postav příběhu - bratra Marka a Hugha Beringara v něm (ten se tam vlastně na začátku na chvilku a úplně zbytečně mihl, aby si vzal něco od Cadfaela a zase zmizel). Ještě, že tam ponechali aspoň Cadfaela. :-)A taky ta změna jmen z Roswity na Rossanu a z Isoudy na Isabelu atd. No a ani casting se podle mě moc nepovedl, tedy až na Merieta.   Přes všechny uvedené výtky je to ovšem pořád velice dobré, i když pozorného čtenáře knih to asi zklame každého...