Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Dobrodružný

Recenze (518)

plakát

Komisař Montalbano - Pavoučí trpělivost (2006) (epizoda) 

Ne úplně tradiční, i proto dost zajímavý díl, v němž Montalbano tak trochu po vzoru jiného komisaře v epizodě zmiňovaného (Maigreta), bere spravedlnost do svých rukou (nebo aspoň do své hlavy)😉

plakát

Komisař Montalbano - Montalbanovy smažené jehlánky (2002) (epizoda) 

Neřekla bych, že ta epizoda je tak špatná. Mohla by být o trochu kratší a nač si asi nikdy nezvyknu, jsou Vánoce za teplého a slunečného počasí, ale jinak celkem legrace, čarokrásná Sicílie, která se nakonec z toho Verrova vládnutí přece jen vzpamatovala... Za mě poctivé tři.

plakát

Komisař Montalbano - Po hmatu (2002) (epizoda) 

Příjemný díl s Livií, Beatrice, pobytem na malebném ostrůvku s penzionem. U Salva vše jako vždy souvisí s probíhajícím vyšetřováním. Plus jedna hvězdička za psa Orlanda, jímž jsem byla unesena stejně jako všichni, kdo se s ním potkali.

plakát

Případy bratra Cadfaela (1994) (seriál) 

Znovu viděno po velmi dlouhé době. Kladla jsem si otázku, zda se mi to bude opět tolik líbit. Samozřejmě, že ano! Naprosto krásně vystižena těžká doba tehdejšího válečného konfliktu, který sice (až na první díl) nestojí v popředí našeho vyprávění (tam máme jednoho zvláště sympatického světaznalého benediktina), přesto je tam stále přítomen. Derek Jacobi naprosto excelentní a vyskytlo se zde i několik dalších dobrých herců v epizodních rolích. Dokonce se chystám na přečtení předloh, což obvykle po zhlédnutí nedělám. Každopádně moje nejoblíbenější do obrázků převedená historická detektivka, pokud nepočítám komix o irské princezně Fidelmě a jejím anglosaském manželu Eadulfovi...😉 Malou kaňkou je neustálá změna představitelů zástupce šerifa a Cadfaelova přítele, Hugha Beringara.

plakát

Kleopatra (1934) 

Z hlediska souladu s historickými událostmi sice poněkud poslabší, ale stejně máme k dispozici pouze jeden zdroj (ten vítězů) takže kdoví, jak to vlastně bylo. Jinak naprosto perfektní a dokonalé. Asi nejhezčí Gaius Iulius Caesar všech dob a jelikož příběh Marca Antonia a Kleopatry mě vždycky dojme k slzám, ať se Horatius se svým "nunc est bibendum, nunc pede libero pulsanda tellus" jde bodnout!

plakát

Španělská princezna (2019) (seriál) 

Seriál mi připomíná jednu z detektivek Vlastimila Vondrušky ze série Hříšní lidé království českého, kde královna Kunhuta jako uherská princezna na českém dvoře čekala až si ji Přemysl Otakar milostivě vezme za manželku... Jestli je to už dílem autorky předlohy Phillipy Gregory nebo až scénáristů samotných, nehodlám zjišťovat. Plusem ovšem je to, že ani já nevím, co se stane příště, protože historické události zde probíhají zcela nahodile, na letopočtu a leckdy i osobách zúčastněných, zcela nezávisle.

plakát

Ikonické páry Hollywoodu (2015) (seriál) 

Viděn zatím jenom díl 10/10 o Barbaře Stanwyck a Robertu Taylorovi, mém oblíbenci ze Zlatých let Hollywoodu. O Robertovi jsem se sice dle očekávání nedozvěděla nic nového, ale o Barbaře rozhodně ano. Už jen to, že (nejen Robert Taylor nebyl Robert Taylor ale) ani Barbara nebyla Barbara a už vůbec nebyla Stanwyck(ová) bylo pro mě nové a vcelku zajímavé. Každopádně se moc ráda podívám na další díly, minimálně na ten o Kleopatře a Marku Antoniovi (Liz Taylor a Richard Burton).

plakát

Otec Brown - Tantalova oběť (2019) (epizoda) 

Návrat inspektora Sullivana mě velmi potěšil a navíc jsem z obsahu dalších epizod zjistila, že to není naposled. "Otče, tak zase příště..." Z téhle série jeden z těch povedených dílů.

plakát

Vraždy podle Agathy Christie - Schůzka se smrtí (2019) (epizoda) 

Sice trochu svérázná, ale ne zcela nepravděpodobná Schůzka se smrtí. Takže za mě jedna z těch lepších epizod z netradičního zpracování tradiční předlohy, v níž naštěstí (kromě převleku Avrilové, čistokrevného voříška a jednoho citového vzplanutí) vynechali pro toto zpracování jinak obvyklou komediální stránku...