Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Ztraceno v překladu

Ztraceno v překladu (2003)

Krásný film s úžasnou atmosférou. Seana Penna mám moc rád, ale dodnes mě trochu mrzí, že Murrayovi Oscara vyfouknul. Ta atmosféra Tokia je tak elektrizující, že až běhá mráz po zádech. Napětí mezi ústřední dvojící je cítit z každého pixelu a Sofia Coppola potvrdila, že od tatínka pochytila nejspíš víc, než si všichni mysleli. LIT je film který zbožňuju, ale těžko dokážu popsat proč.

Nelítostný souboj

Nelítostný souboj (1995)

Jeden z nejúžasnějších filmů všech dob. Michael Mann dostal pod svou taktovku dva nejlepší herce druhé poloviny dvacátého století a dokázal je nasnímat takovým způsobem, že se mě při každém zhlédnutí tají dech. Mann je nenutí mluvit v prázdných dialozích, ale jen je pozoruje svojí domodra odfiltrovanou kamerou a čeká, co předvedou. Jde i o jeden z filmů, kde je v jedné z hlavních rolí Los Angeles. V Heat naplno propukne jeho monumentálnost, zranitelnost a epičnost. Mann je vizuální snílek. Nepotřebuje text, nepotřebuje dialog, nepotřebuje humor, nepotřebuje speciální efekty. Vše si získává svým vizuálním filmařským mistrovstvím, citem pro okamžik, skvělou hudbou a dokonalou atmosférou. No, a když mu jednou za čas u toho pomáhají Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, nebo Tom Sizemore, tak zkrátka není co řešit. To se pak netočí film, ale tvoří jeden z milníků vizuálního umění konce 20tého století.

Statečné srdce

Statečné srdce (1995)

Braveheart je dle mého názoru jedním z nejúžasnějších filmů všech dob. Má všechno co velkofilm potřebuje. Jen málo věcí mě po prvním zhlédnutí tak usadilo jako právě tento masterpiece Mela Gibsona. Skvělý casting, úžasné exteriéry skotského a irského venkova a hlavně legendární soundtrack Jamese Hornera.

Gauneři

Gauneři (1992)

Co potřebujete k natočení kultovního filmu? →Skladiště, lepicí pásku, benzín, břitvu, kvéry, hudbu ze 70.desátek, obleky, šusťáky, policejní hadry, cigára, umělou krev, židli, Keitela, Rotha, Penna, Buscemiho, Madsena, Tierneye, Bunkera, Brookse, Baltze, hlas Stevena Wrighta a scénář Quentina,, MOTHERFUCKER,, Tarantina.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Co k tomuhle filmu říct víc. 12 mužů. 12 vynikajících hereckých výkonů. Lumetův majsterštik napěchovaný geniálním herectvím. Remaky Williama Friedkina i Nikity Michalkova jsou dobré filmy, ale tomuhle nesahají ani po palce.

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)

Fenomenální vyústění nejslavnější filmové ságy všech dob. Lucas dal zapomenout na kritizovanou Epizodu 2 a svezl nás na vlně emocionálního a vizuálního perfekcionismu.

Kladivo na čarodějnice

Kladivo na čarodějnice (1969)

Opus magnum režiséra Otakara Vávry. Mám k filmu atypický vztah, protože za největší zvěrstvo v našich dějinách, považuji proces se skupinou okolo Milady Horákové. Je známým faktem, že Otakar Vávra točil Kladivo na čarodějnice právě v reakci na tuto nechutnou kapitolu českého národa. Skvělé výkony Romančíka, Šmerala, Kemra a dalších. Spolu se Spalovačem mrtvol, Formanovými filmy a filmy Vojtěcha Jasného, spatřuji v Kladivu naprostý vrchol československé kinematografie 60.tých let. V postavě Bobliga jsem si dokonale dokázal představit zvrhlost komunistických prokurátorů a soudců. Otakar Vávra natočil poctu filmu, poctu obětem čarodějnictví a komunistické zvůle a nesmazatelně se zapsal mezi nejobdivovanější režiséry naší historie.