Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Krimi

Recenze (305)

plakát

Interview s upírem (1994) 

Jeden z nejlepších (a dost možná i ten úplně nejlepší) film o upírech. Film není ani tak hororem jako spíš pochmurně poetickou procházkou životem jednoho upíra. Jinými slovy vás to nemá vyděsit, ale dojmout. Upíři nebyli nikdy tak sladkobolně romantickými hrdiny jako právě v tomhle filmu, všude je vidět dekadence a zvrácenost jejich světa, které si podávají ruku s bezvýchodností jejich situace. Touha po krvi se nedá zapřít a věčné mládí taky nemusí být zrovna výhra, když se svět kolem vás neustále mění. Herci jsou ve svých rolích fantastičtí (však kdo by nechtěl vidět Pitta, Cruise nebo Banderase jako upíry?), ovšem nejsilnější herecký výkon podává Kirsten Dunst jako žena navždy uvězněná v těle dítěte. Tragická poetika v celé své kráse.

plakát

Seznamte se, Joe Black (1998) 

Tenhle film o Smrťákovi, který se si vezme dovolenou, aby objevoval radosti i strasti života rozhodně není pro každého. Jeho největší výhodou je, že vás protáhne všemožnými emocemi hezky skrz naskrz. Tohle je film, který je potřeba si vychutnat (nejlépe s tabulkou čokolády a papírovými kapesníky po ruce). Nejsou tu žádné zkratky nebo vynechávky, typické jsou naopak dlouhé a doslovné scény, které vás provedou všemi možnými aspekty "probíraného" zážitku či emoce. V tom tkví kouzlo i kámen úrazu tohoto filmu. Ne každý má totiž čas a náladu vychutnat si tříhodinový film plný emocí. Pokud se ale naladíte na tu správnou notu, čeká vás nevšední filmový zážitek.

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Na Bitvě pěti armád je víc než na předchozích středozemských filmech znát, že ji natočil s láskou jeden velký hračička. Však si tady taky Peter Jackson dopřál nejvíce prostoru oproti knize (snad nikdo už nečekal, že by tenhle film byl věrnou adaptací). Ale není to špatně, to vůbec ne, protože Jackson Středozemi miluje a v tomhle filmu je to znát v tisíci drobných detailech. Hobitovská trilogie, to jsou filmy, kde se na ničem nešetří, což se pozitivně projevilo i na hereckém obsazení, protože tu není špatného herce (začínáme na těch opravdu dobrých a končíme u excelentních). Smaug dštící oheň a síru na Jezerní město je stále monstrózně impozantní a scény z Dol Gulduru nám ukážou známé postavy v nečekaném světle, ale asi nejzajímavější je pozorovat interakce mezi vůdci oněch různorodých armád. Ať už jde tradiční řevnivost mezi trpaslíky a elfy, kde na jedné straně stojí stále šílenější Thorin a na druhé arogantní Thranduil (který zde konečně dostal zaslouženého prostoru a ukazuje tak nesmrtelné elfy v úplně jiném světle) nebo Bard, který se teprve učí být vůdcem a tak potřebuje ztratit pár iluzí. A pak je tu Bilbo, který se svým civilním přístupem vnáší do chladného kalkulu boje o zlato a moc střípky lidskosti a stává se tak vskutku netradičním hybatelem dění. Postavy jsou tu na jedničku, stejně jako dechberoucí lokace. Nechybí poctivá porce hlášek a vtípků plus spousta vypiplaných detailů. Celkový dojem kazilo jen pár drobností - legolasovinky, romantická linka mezi Kilim a Tauriel, digitální vzhled některých lidských herců (elfové prostě trpí na photoshop) a pár nelogičností v chování postav. Hobbitovská trilogie celkově dojíždí na přílišné (a hlavně digitální) megalomanství, je prostě "jen" prvotřídním fantasy, ale nikdy nebude tak epická a legendární jako Pán prstenů, spíš je dobré brát ji jako nadstandardní rozšíření daného univerza. Nicméně jsem ráda, že se Peter Jackson nenechal zviklat všemi svými kritiky, natočil si tenhle film po svém a udělal tak na ně dlouhý nos. Jeho idea Středozemě je sama o sobě fantastická a obdivuhodná a jakýkoli zásah zvenčí by ji jen uškodil.

plakát

Frankenstein (1994) 

Nádherný a výborně zpracovaný film, který má tu smůlu, že jsem se k němu dostala příliš pozdě. Jde o (na dnešní dobu nezvykle) věrnou adaptaci předlohy, ale marná snaha, proti knize na mě působí příliš zkratkovitě. Divadelní představení z roku 2011 zase nabízí hlubší pohled do nitra postav, ale to neznamená, že tenhle film nemá co nabídnout. Toto zpracování nabízí v kostce základní linii a rozvrstvení postav, které zamává se zažitými a zkreslenými představami o Frankensteinově příběhu (především představu "zlého" monstra). Herecké obsazení a výkony jsou excelentní, kostýmy a kulisy úchvatné. Já jen, že pokud chcete do příběhu proniknout hlouběji, nezůstávejte jen u tohodle filmu (zkuste třeba i knihu ;) ), Frankensteinův příběh má stále hodně co nabídnout.

plakát

Rohy (2013) 

Výborný film rozložený napříč mnoha žánry, což z něj dělá vskutku netradiční podívanou. Romantické detektivní drama smíchané s fantasy, černou komedií a psychologickým thrillerem? A vlastně proč ne? Bohužel se to na úplném konci utrhlo ze řetězu a poněkud zkazilo celkový dojem. Škoda.

plakát

Ztracený poklad Aztéků (2008) (TV film) 

Ok, nebudu lhát, ten film je špatný, hodně špatný. Je to další z naivně prostých a prostě naivních variací na Flynna Carsona (který sám o sobě není kdovíjaký zázrak) a jiné lovce pokladů, kteří svému předchůdci Indianu Jonesovi nesahají ani po kotníky. To takhle vezmete všechny obvyklé propriety (starodávnou kulturu, poklad, krvelačné divochy, pár mytologických žblebtů, tekutý písek atd. atd.), smícháte s všemožnými klišé (ale musí být opravdu všechna, vynechat některé je naprosto nepřípustné), načrtnete od ruky scénář, do kterého nacpete všechno, co vás napadne, s logikou se ani nepočítá, takže ten mišmaš nějak sešroubujete (hlavně nic nevynechat) a bez přidání jakéhokoli originálního nápadu předhodíte divákům...kteří vás po zásluze roznesou na kopytech. Nicméně, pokud víte do čeho jdete, rezignujete na jakoukoli logiku, berete to prostě jako pohádku na nedělní odpoledne a vaše očekávání se snížila na to, že tam hrají hned dva fešáci ze Stargate, pak se na to dá dívat. Původně jsem tomu dokonce chtěla dát dvě hvězdy, ale za ten přepálený konec, který byl i kvůli přehrávání herců nevtipně směšný, bych víc než jednou hvězdou urazila všechny ty špatné filmy, kterým jsem dala hvězdy dvě.

plakát

Nemocnice Hope (2012) (seriál) 

Seriály z lékařského prostředí mě normálně nezaujmou, ale tomuhle jsem dala šanci už kvůli té nadpřirozené lince. A nemá cenu si nic nalhávat, herecké obsazení bylo taky dost pádným argumentem. Michael Shanks a Daniel Gillies v hlavních rolích? Tomu se těžko odolává. Vedlejší postava psychiatra je taky bod k dobru, hlavní dějová linka spolu s flashbacky je příjemně nastavena, Shanksův voiceover je k nezaplacení, ale samotná duchařská linka je trestuhodně nevyužitá až samoúčelná. Nevzdávám se ovšem naděje, že se to časem zlepší.

plakát

Hvězdná brána (1997) (seriál) 

Hvězdná brána není jen branou ke hvězdám, ale i k žánru sci-fi. Vzhledem ke svému zaměření a rozsáhlosti pojímá jakousi základnu sci-fi a tudíž je ideální, pokud s žánrem začínáte. Jsou tu ukázány a vysvětleny prakticky všechny základní pojmy a úkazy známé pouze fanouškům sci-fi a kvantovým fyzikům - cestování hyperprostorem i časem, paralelní vesmíry, černé a červí díry, vícerozměrné reality, spousty mimozemšťanů i planet, bytosti na úrovni energie atd. atd. To vše a mnoho dalšího je zde zabalené do atraktivního balíčku akčního nářezu, hlášek, vizuálních efektů, sociokulturních problémů a propojení se starověkou mytologií. Odstraněny byly i zbytečné komplikace - prakticky všude se bez problémů domluvíte anglicky, problémy mají přímočará řešení, americká armáda všechny zachrání, existují tu expertní znalci na úplně všechno (např. rozluštění mimozemského písma trvá max. pár hodin, tak nechápu, proč se s tím někteří pozemšťani babrají třeba i celý život bez úspěchu) a hlavní postavy neumírají...natrvalo. Je to prvotřídní oddechová jízda, u které je lepší si ji prostě užít, než přemýšlet nad detaily. Trnem v oku je snad jen přílišná propagace americké armády a wtf zápletka s Orii (nápad dobrý, provedení špatné). Hvězdná brána patří k naprosté klasice sci-fi a není divu, že se na obrazovkách udržela tak dlouho. Klidně mohla pokračovat dál, pokud by se našla vhodná hlavní zápletka. Základní myšlenka nabízí tolik možností, že by byl problém snad jen se stárnutím herců, ale takový Červený trpaslík to bez problémů zvládl a Doctor Who se s tím už vůbec nemaže.

plakát

Happyland (2014) (seriál) 

Jedna hvězdička je za to, že si dokážu představit lidi, kteří se na to budou dívat, třebaže je to teenagerovská variace na stokrát omleté téma, a druhá je čistě za přítomnost Joshe Grobana, protože jeho občasné štěky pro mě byly jediným osvěžením té dvacetiminutové slátaniny. Pro ostřílenějšího diváky, kteří teenagerovské romance nemusí, je to nekoukatelné, takže si nečiňte násilí.

plakát

Forever (2014) (seriál) 

Fajn, přiznávám, původně jsem se na to chtěla dívat hlavně kvůli Gruffuddovi, ale pádným argumentem byla i "jackoharknessovská" zápletka s nemožností zemřít. A musím říct, že oba důvody by stačily, abych se dívala dál i kdyby to byl brak, nicméně jsem byla mile překvapena. Pominu detektivní zápletky jednotlivých epizod, ty beru jen jako nezbytnou kostru jednotlivých epizod (ostatně detektivka Martinezová tam zatím jen dělá křoví), opravdu zajímavý je ten tajemný chlápek, který Henryho už nějaký ten čas stalkuje, protože v něm konečně našel svou "spřízněnou duši". A velice se mi zamlouvá i Henryho vztah s Abem, protože se něco takového ve filmech a seriálech s touhle tématikou moc často neobjevuje. Většinou nějaká holka pálí po někom nesmrtelném, ale opravdu málokdy nám ukáží, jak se takový blízký vztah s nesmrtelným projeví na životě smrtelníka. A Abe prožil s Henrym doslova celý život. Takže pokud bude Gruffudd i nadále tak skvělý (o čemž nikdo nepochybuje), detektivní zápletky nebudou nudné (což už je na vážkách), Martinézová otravná (možná bych spíš uvítala zázračný návrat Henryho dávné lásky) a pan Tajemný bude dostatečně zajímavý, má tenhle seriál slušný náběh stát se mou srdcovkou.