Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Animovaný

Oblíbení režiséři (10)

Miloš Forman

Miloš Forman je jednoznačně jeden z nejlepších českých režisérů a díky němu máme ve světě taky parádní reklamu. :) Viděla jsem téměř všechny jeho filmy. Jen mě mrzí, že toho u nás nenatočil tolik, na druhou stranu pak natočil úžasné filmy i v zahraničí. Z českých se mi moc líbí "Lásky jedné plavovlásky". Film, o kterém se dá říct, že je tak trochu o ničem ale důležité je, jak je natočený. Nejlepší teenagerská komedie historie, kam se hrabou ty dnešní americké trapárny. Nesmrtelné je i "Hoří, má panenko" a pak už ty americké, jako je například "Amadeus", "Vlasy", "Lid versus Larry Flynt", "Taking Off" a můj nejoblíbenější film od něj "Přelet nad kukaččím hnízdem". Škoda jen, že už asi nic nenatočí. Těšila jsem se na film "The Ghost of Munich", který měl natočit. Bojím se, že takového režiséra už mít nebudeme.

 

TOP 3

1. Přelet nad kukaččím hnízdem

2. Lásky jedné plavovlásky

3. Amadeus

Sergio Leone

Italský génuis, který natočil nejlepší filmy amerického žánru. Westerny.

 

TOP 3

1. Tenkrát na Západě

2. Tenkrát v Americe

3. Hodný, zlý a ošklivý

Roman Polański

Sympatický režisér, jehož všechny filmy jsou zárukou kvality. Rosemary a Nájemník, ačkoliv neobsahují krvavé scény, jsou děsivější než všechny horory.

 

TOP 3

1. Rosemary má děťátko

2. Nájemník

3. Pianista

Jiří Menzel

Hned po Miloši Formanovi nejlepší český režisér, na kterého máme být proč pyšní. Mezi mé oblíbené filmy od něj patří hlavně "Ostře sledované vlaky", "Skřivánci na niti", "Na samotě u lesa", "Slavnosti sněženek" nebo "Vesničko má středisková". Ovšem i mistr tesař se někdy utne a tak v jeho filmografii najdete i nepříliš dobrý film "Kdo hledá zlaté dno". Proč? Kdyby ale budovatelský film nerežíroval, možná bysme se dnes na jeho další filmy nekoukaly, protože po zakázaných "Skřiváncích" měl zákaz režírování a až za pár let se mohl k činnosti vrátit společně se "Zlatým dnem"... Každopádně bych ještě nějaký jeho nový film moc ráda viděla. Snad se poštěstí. :)

 

TOP 3

1. Ostře sledované vlaky

2. Skřivánci na niti

3. Na samotě u lesa

Vittorio De Sica

TOP 3

1. Včera, dnes a zítra

2. Manželství po italsku

3. Horalka

Mario Monicelli

TOP 3

1. Zmýlená neplatí

2. Dívka s pistolí

3. Stalo se v Turíně

Oldřich Lipský

Když se řekne Oldřich Lipský, hned se mi vybaví "Limonádový Joe", můj nejoblíbenějšíc film od něj. Jeho komedie, které natočil, jsou ale téměř všechny skvělé a Oldřich Lipský patří mezi ty české režiséry, které dneska už nikdo nenahradí.

 

TOP 3

1. Limonádový Joe

2. „Marečku, podejte mi pero!“

3. „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

Václav Vorlíček

Václav Vorlíček je určitě jeden z našich nejlepších režisérů, král komedií. Jeho zlatá éra byla hlavně v druhé polovině 60. let a pak v 70. letech, kdy natočil nesmrtelné fantasy komedie, které se dnes už netočí a točit nebudou. To je to, co mi v naší kinematografii chybí. Naštěstí si jeho bláznivé komedie můžeme pouštět stále dál a nikdy nás neomrzí. :)

 

TOP 3

1. „Pane, vy jste vdova!“

2. Tři oříšky pro Popelku

3. Kdo chce zabít Jessii?

Martin Frič

Martin Frič je jednoznačně spolu s Karlem Lamačem nejlepší režisér první republiky. Kdybych tu měla ještě o políčko víc, Karel Lamač by tu také určitě nesměl chybět. Oba byli skvělý a díky za ně. Frič se také měl od koho učit, protože právě on byl žákem režiséra s velkým R, Karla Lamače. Martin Frič navíc natočil i skvělé snímky po válce. Jen škoda, jaký měl konec. Měl rakovinu, nesměl pít a když přišel srpen 1968 a ním okupace, málokdo to vydýchal a nenapil se něčeho ostřejšího. I pro Martina Friče to byla zrada. Po válce levicovou ideologii podporoval ale pak tohle! Trochu se napil na nervy ale to ho bohužel zabilo.

 

TOP 3

1. Život je pes

2. Císařův pekař a pekařův císař

3. Mravnost nade vše