Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (858)

plakát

Muži v černém (1997) 

Po dlouhých letech jsem to viděl znovu...nemám co vytknout. Není to moderní tříhodinová natahovaná-epická-"universe-depends-on-it" kravina. Jednoduché, akční, vtipné, napínavé (pro lidi, co to vidí poprvé) a funkční. Ač některé blbosti tam jsou (pět minut zadržovat dech ve švábím žaludku), s radostí je ignoruju a držím se pěti hvězdiček jak jsem naklikal kdysi. Perfektní film. A scénky "This is Mr.Black"......"This is Mr.White". To by už dnes neprošlo... A sledujíc v roce 2024 film z roku 1997 mi upřímně padá brada nad efekty. Jak v posledních 15ti letech vnímám, že je CGI spíš horší a horší, tak tady šokovaně uznávám, že triky nezestárly ani o rok. Jediná scéna, kde šlo poznat CGI byl porod a mlácení chapadlem a i tam to vypadalo tak skvěle, že se tomu většina moderních filmů nevyrovná. Respekt v hlubokém předklonu. Tenhle film nestárne!

plakát

Telefonní budka (2002) 

Už v roce 2002 mi bylo řečeno "Ty vole celý film v budce? To bude kokotina, to mě nezajímá". Mno...není. Je tam samozřejmě pár berliček ve scénáři (asi nejvíc je vidět konec, kde by určitě nikoho nenechali samotného v sanitce bez dozoru, určitě by tam s ním byla manželka a určitě by na místo činu nenechali chodit kohokoliv kdo zrovna jde kolem), ale jinak napětí funguje kupodivu celý film, stejně tak jako skvělé herecké výkony, hlavně Farrell a Whitaker.

plakát

Neporazitelný (2021) (seriál) 

Asi bych nečekal, že mě v současnosti chytne animák ve stylu devadesátek, ale jo. Stojí to za to!

plakát

Trol (2022) 

Nechápu ten hate v hodnocení. Troll byl náhodou dost dobrá zábava. Pokud je tady nějaký fanoušek Emmerichovy Godzilly, tohle je perfektní volba. On je to co se týče stylu, scénáře, jednotlivých scén (průzkum stop, nahánění taxíku/žlutého trucku, scéna s umírajícím okem) a celkového vyznění vlastně takový norský remake Godzilly. Jsou tam sice občas různá vojenská klišé, pár nelogičností, ale obecně je to fakt dobře zvládnutý a zábavný film. A možná se budu opakovat, ale tahle loňská NORSKÁ jednohubka má lepší triky než třeba většina Marvelovek a DC filmů za posledních 5 let. Asi by bylo dobré se tady trochu zamyslet, páni z Marvelu a DC. Za mě naprosto perfektní zábava ve stylu o dekádu zpátky. Good old times.

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

Opět za mě super. Jak jdou roky dál, tím víc zjišťuju, že Tom Cruise je prostě jistota, která mě v kině nezklame. Pořád je to staré dobré Mission Impossible, pořád skvěle baví. MI a Nolanovky jsou dnes dva hlavní důvody proč chodit do kina. Alespoň pro mě v době převařených komixovek, které vlastně už nemají co nabídnout. Cruise vždy nabídne poctivou akci, poctivé řemeslo a ve svých filmech často přímo nasazuje svůj krk, což se cení a na filmu to jde dost poznat. Nelituji lístku a jsem si jistý, že na Part Two půjdu do kina taky. Jen tak dál!

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

James Gunn u svého posledního (snad už, natahovat by to by bylo zbytečné, ale známe Marvel) dílu rozjel agresivní útok na emoce. Rocketův původ se k tomu ale perfektně hodil a za sebe přiznávám, že mi tenhle styl hodně sednul. Poprvé po hodně letech jsem měl pocit, že v Marvelovce o něco opravdu jde. Ne jako u posledního Thora, který byl spíš groteska. I přesto si ale GoG3 dokáže udržet humor a dávkovat jej poměrně citlivě, aby vážné scény neshazoval. Samozřejmě najde se spousta typických marvelovských negativ, minimálně v Marvelu už snad povinné bezbranné dětičky bych asi nechal ležet na podlaze střižny, za mě ale konečně po dlouhé době dobrá Marvelovka. Snad se Gunnovi podaří udělat něco pořádného i DCčkem, když jej teď vede. Za mě 5, já nelituju ani koruny za lístek.

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Z Johna Wicka už se stala frančíza se svým vlastním stylem, kde člověk oskarový scénář úplně nečeká, oskarové herectví taky ne, ale kde si plně užívá vybíjení záporáků ve velkém. Vlastně bych řekl, že John Wick je takový Rambo/Chuck Norris/Terminátor nové generace. A když jsem měl někdy pocit, že John Wick vlastně nepotřebuje videoherní adaptaci protože tak nějak jako videohra působí, tak jsem se akorát ujistil. Ve čtyřce už vlastně naplno vyplývá, že je to v podstatě pasivně sledovaná videohra se vším dobrým i špatným. Schéma nabíhání nových a nových nepřátel v určitých "skriptovaných" sekvencích (zabiju posledního, chvilku počkat, další skupinka, dojdu na určené místo, další skupinka). Princip víceméně nesmrtelného hrdiny když po vyčerpání nebo zranění (pád z výšky, pobodání, sřelba) stačí chvilka klidu na rozchození a zdraví se zase samo doplní, sbírání zbraní nepřátel, atd. a taky filosofie bosů, kde mezi čištěním pěšáků čeká jeden tuhý boss, se kterým si pohrajete o něco víc než ho udoláte. Následně čeká nějaká příběhová cutscéna a jedeme dál a znovu. Věřím, že ne každému tento styl sedne a občas jsem se i já divil jak dlouhé akční scény byly. Ale když jsou tak dobře podané jako ve Wickově sérii, vůbec mi to nevadí. Jako jediné zápory vidím až přeabsurdní pády z výšek a občasné očividné čekání komparzu na údery. Oba se týkají ale i předchozích dílů. Film jaký jsem viděl byl ale přesně můj styl, bavil jsem se naprosto královsky, užíval jsem si opravdu tvrdě nacvičené a odmakané kontaktní souboje a obecně vizuální styl, který si drží skvělý standard už od jedničky. Původně jsem uvažoval jestli dát 4 nebo 5, ale scéna se záběrem shora ve stylu HOTLINE: MIAMI mě přesvědčila, že pod pět prostě nejdu. Zároveň si ale myslím, že by série měla tímto zůstat zakončená a další díl by už být neměl. Materiál je docela vyčerpaný, příběh uzavřený a není třeba vařit z vody a násilím vymýšlet něco navíc. Když to tedy shrnu, tak za mě naprosto perfektně strávené 3 hodiny v kině.

plakát

Prci, prci, prcičky (1999) 

Z dnešního pohledu mi jejich problémy přijdou "absurdní". Avšak v jejich věku a hlavně v té době musím říct, že trefili hřebík na hlavičku a kult, který změnil americký komediální průmysl, vznikl naprosto zaslouženě. Perfektní, kultovní a věřím, že to neovlivnilo pouze mé dospívání! Minimálně pojem MILF už je dnes naprostý standard. Díky Americký koláči!

plakát

Cesta za smířením (2021) 

Musím říct, že jsem čekal daleko méně, překvapení ale stálo za to. Obecně severské filmy jsou prostě vždycky tak nějak spešl. Za mě skvělá zábava, parádní film, po dlouhé době něco čemu se nebojím nasolit pětku ikdyž o tom nebudu za měsíc vědět.