Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Zbytečná krutost

Zbytečná krutost (1984)

Jasně největší Coenovic majstrštyk, po kterém už nikdy nemuseli nic točit a stejně by zůstali svým způsobem nesmrtelní. Vyvážený mix manželského dramatu a thrilleru, jaký dokážou skutečně napsat a natočit jen málokteří tvůrci, ze kterého sálá neobyčejná chladnokrevnost a brutalita. Mnoho režijních nápaditostí, hozených rukavic pro pozorné diváky a doopravdy nezapomenutelná závěrečná scéna, jejíž údernost v mém filmovém hledisku zatím nikdo nedokázal překonat. Zasloužených sto procent a jeden z největších zážitků, které mi kdy sledování filmu přineslo.

Od soumraku do úsvitu

Od soumraku do úsvitu (1996)

Tak kultovní a neuvěřitelně prohláškovaný film by se v devadesátých letech dal hledat maximálně u Rodriguezova kolegy Quentina Tarantina. Ten navíc v parádně vyváženém příběhu hraje výborně a společně s Clooneym vytvořil dvojici bratrů, na které se nezapomíná. Správně ujeté, krvavé a snadno pamatovatelné - navíc všemu pomáhá volně přeložená dabingová verze z České Televize, kde Setha výborně dabuje Miroslav Etzler a vůbec měl zde překladatel mnohem více invence, než ten z verze na DVD. Jen si to srovnejte: "Jsme v Mexiku ty malej hajzlíku" vs. "Jsme v Mexiku ty malej budižkničemu". :)

Barton Fink

Barton Fink (1991)

Tvůrčí impotence je příšerná věc a jsem si jistý, že o tom ví své i bratři Coenové. V Bartonu Finkovi jsem tedy nalezl mnoho námětů, které i mě, amatérskému spisovateli nejrůznějších povídek, velmi imponovaly. Mám rád, když Coeni do svých filmů vkládají dvě rozdílné části, přičemž zatímco sledujete tu první, nemáte ani tušení, že by nějaká druhá mohla existovat. A Barton Fink je hrdým příkladem milé komediální absurdnosti, při jejímž sledování jsem neměl ponětí, co se bude dít dál. Skvělé herecké výkony, tajemná krabice a poetický poslední záběr... To vše dělá z Bartona Finka film hodný zapamatování.

Příliš dokonalá podoba

Příliš dokonalá podoba (1988)

Unikátní a opravdu velmi zvláštní drama, které stojí především na fenomenálním výkonu Jeremyho Ironse, který zde doopravdy překonal sám sebe. Proti Dead Ringers můžete mít spousty připomínek, ale ani jedna znich mu neodpáře status nezapomenutelosti. A myslím, že to byl přesně Cronenbergův cíl.

Šestý smysl

Šestý smysl (1999)

Pro mě jednoznačně nejlepší thriller poslední doby.

Ať vejde ten pravý

Ať vejde ten pravý (2008)

Na pomezí mezi hororem a pohádkou stojí mladá upírka Eli, která bydlí v paneláku a zamiluje se do dvanáctiletého smrtelníka Oskara. A díky této křehké rovnováze se zároveň zrodil jeden z nejlepších hororů posledních let, který bych mohl přirovnat leda tak k mexických filmům Guillerma del Tora. Neuvěřitelná (téměř nevídaná) atmosféra švédského předměstí totiž vytváří drama tak mrazivé, jako čerstvě napadlý sníh. Výborná hudba, režie, kamera a parádní herecké výkony obou dětských hrdinů (zvláště Lina Leandersson je úžasná). Jednoznačně zatím nejlepší film roku. PS: Po třech dnech od uplynutí projekce jsem nabyl dojmu, že jsem právě viděl něco, co by se mohlo stát kultem.

Ovládací panel
5 bodů