Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (137)

plakát

Resident Evil: Raccoon City (2021) odpad!

Velkou výhodou Andersonových RE filmů bylo, že byť byly zcela odtržené od herní předlohy a kvalitativně někde hodně pod bodem mrazu, byly alespoň zábavné. Asi ne tím způsobem, kterým bylo původně zamýšleno, ale aspoň něco. To všem o novém RE neplatí. Není dobře napsaný, není dobře obsazený, není dobře odvyprávěný. Je stejně špatný jako filmy od Andersona a k tomu ještě nudný, což je to nejhorší, co se může béčkové popcornovce stát. Slibovaný horor jsme nedostali, akční oddechovku také ne. Tohle můžete s klidem přeskočit a o nic nepřijdete.

plakát

Závan smrti (2007) 

Dva vzájemně neznámí lidé uzavření v jednom autě, v zasněženém lese plném mrtvol. Kolem mrzne, nikdo nikde a do rána daleko. Tma, zima, hutná atmosféra a perfektně obsazené hlavní role. Co tomu ubírá na kvalitě je posledních cca 30 minut a dost odbyté finále, ale celá výstavba k němu je dobře vypracovaná. Je to film, který potřeboval strávit nějakou chvíli navíc na papíře při přípravě scénáře a bylo by to na výrazně vyšší hodnocení. Takhle zůstane na konci pocit, že už bylo potřeba film rychle dokončit a tak se nikdo s výsledkem moc nepáral.

plakát

Expedice: Džungle (2021) 

Říkal jsem si, jaké to bude, až jednoho dne bude scénář psát stroj místo člověka. No, takovéhle. Hloupá, prázdná, vypreparovaná skořápka bez jakékoli náplně, jen odškrtané povinné prvky zapadající do představy "rodinného filmu" a pár drahých CGI zvířat. Žádné napětí, žádná zábava, žádné charaktery. Sterilní, plytká nuda, která i kdyby byla osekaná o půl hodiny, tak by byla příliš dlouhá a příliš nezáživná. Nikomu z produkce evidentně na tom filmu vůbec nezáleželo a je vidět, že jde pouze o rutinně odfláknutý produkt, které poslední dobou filmová studia vyrábějí ve velkém.

plakát

Cruella (2021) 

Co tomuhle filmu paradoxně nejvíce škodí, je napojení na Disney, napojení na dalmatiny a rating PG-13. Hodně bych si tohle přál vidět v R provedení, v daleko temnějším a sarkastičtějším duchu s morbidním a pořádně suchým humorem. Takhle jsme zůstali někde napůl cesty mezi psychologickým thrillerem a rodinnou disneyovkou, která je tu vytvořena tak, že do vzniklého  filmu (ten má mimochodem co dělat, aby se místy toho pg-13 udržel) je vloženo několik naprosto zbytečných komediálních scének. Ty výsledek tak možná nabourávají, ale nic zajímavého nepřináší. Nicméně pokud je pomineme, tak scénář není špatný. Postavy mají jasné a smysluplné motivace, dobře popsané a ukázané vlastnosti a místy scénář dokonce připomíná typické retribution thrillery. Obě Emmy hrají jako o život, jedna sociopatku s rozpolcením osobnosti a druhá prostě jenom sociopatku - s těmi má Gillespie bohaté zkušenosti díky natáčení Tonyi. Vedlejší herci také nedělají žádnou ostudu, jen ti digitální psi jsou trošku mimo. Celý snímek má krásnou stylizaci a dobrou práci s kamerou i soundtrackem. Přes všechny výhrady má tahle Disneyovka svůj vlastní styl a je dělaná s zainteresovaností a péči, což se o většině Disneyovek posledních let říct nedá. Slabší čtyři hvězdičky a velká škoda, že se tu Disney neopovážilo pořádně utrhnout ze řetězu. Tomuhle filmu by to totiž hodně slušelo.

plakát

Black Narcissus (2020) (seriál) 

Zvláštní minisérie, která víc než co jiného ukazuje tu ohromnou kulturní propast která panovala mezi Británií a jejími koloniemi v době kdy se z nich stahovala. Krásná příroda, naprosté nepochopení místních zvyků a způsobu života, obzvlášť je to vidět na meditujícím muži. Děj je pomalý a místy zbytečně roztahaný, ale to je dáno i povahou adaptované látky. Ničím moc neurazí, ale taky nenabízí nic, čím by to extra nadchlo. Na opakované sledování to moc není, na jedno shlédnutí celkem fajn.

plakát

Pokoj (2003) 

Je to otřesné. Je to tak špatné, že kdyby někdo zkoušel natočit takhle špatný film záměrně, asi by to nedokázal. Otřesné herecké výkony, dadaistický scénář, který nedává nejmenší smysl, scény které na sebe nenavazují, případně jsou náhodně vložené do filmu bez jakéhokoli smyslu, dialogy ze kterých se chce divák zabít, náhodně přicházející postavy a události, které vždy něco udělají a zase zmizí, nevkusný výběr hudby, kamera která zabírá dvě ze tří povídajících si postav a k tomu kus zdi místo třetí postavy, zkrátka úplně všechno je dělané tak, že je to až neuvěřitelně zlé. Děkuji za geniální české titulky :D

plakát

Gauneři (1992) 

Mnoho lidí tvrdí, že je to nejslabší Tarantinův film. Podle mě není. Ano, chybí tu některé pro QT typické prvky, ale je tu v levnější a zkrácenější verzi to, co později vyzdvihne nezávislého tvůrce na vrchol zábavní tvorby (až na ženská chodidla, ta tu nejsou). Vtipné dialogy, zužující se manévrovací prostor ve kterém nakonec musí dojít ke konfrontaci, násilí podané s extrémní nadsázkou, to všechno doplněné o skvělé herecké obsazení. Vážné tohle někomu přijde horší než Jackie Brown nebo Kill Bill vol. II?

plakát

Alita: Bojový Anděl (2019) 

Sedím tu, a přemýšlím, jestli 3 nebo 4. Už hodně dlouho jsem neviděl film, který by byl hodnocením tak na hraně, že bych se donutil k tomu vidět ho okamžitě znovu abych si názor vytvořil opravdu důkladně. Už to samo o sobě asi něco znamená. Jelikož jsem se nakonec rozhodl pro 4, tak začnu s výčtem záporů, abych pak nějak uvedl, co je převážilo. Zaprvé, film neadaptuje kompletní příběh mangy. Je to náběh na trilogii, o které těžko říct, jestli se jí někdy dočkáme. To je asi největším záporem celého filmu. Dalším je už tradiční absence logiky v některých pasážích, povinná klišé a průběh některých scén jde naprosto přesně odhadnou dopředu. V jeden moment filmu mě napadlo "ha, teď přijde Jon Wick scéna" (při vidění poznáte kdy to je) a hle, moje předpověď se splnila do puntíku. V jiné scéně mě zase napadlo "Tady by mohla udělat skvělou referenci na Chrám zkázy" a bum - Indy na pásu už je tam. Nicméně se musím přiznat, že většina těchto referencí na mě působyla spíš dobře než špatně. A teď k těm pozitivům. Mám rád Rodriguezův styl a tohle přomíná jeho starší snímky. Potom je to herecké obsazení. Rosa Salazar odvedla při tvorbě skvělou práci, Waltz standardně výkon na úrovni, a spousta dalších jmen které rádi uvidíte. Celá výtvarná stránka filmu je mimořádně povedená a na rozdíl od Avatara a podobných filmů nepůsobí prázdně a samoúčelně. A poslední věc, která nakonec převážila v tu čtvrtou hvězdičku, je samotná Alita, kterou si prostě zamilujete. Mezi všemi těmi náhodnými Marvelovskými blockbustery (které si upřímně po měsíci už stejně nikdo nepamatuje) je tohle taková příjemná oddechovka, která rozhodně stojí za vidění víc než Kapitán Blbák po sto prvé.

plakát

Bang (2017) (seriál) 

Po delší době je tu další čistě Welšský počin, tentokrát od tvůrce Downtownu a Outlander. Velice těžko se shání a větší část dialogů se odehrává ve Welštině, takže na sledování bez titulků můžete téměř zapomenout. Scénářově je to klasická britská detektivka typu Broadchurch a další, kde se vrší jedna mrtvola za druhou a děj se zamotává, až se ukáže, že za všechno může někdo od koho byste to "nečekali" - nicméně pokud máte načtené/nakoukané britské detektivky, dokážete hlavního záporáka odhalit poměrně brzy a v ději už vás pak nic moc nepřekvapí. Takže jako detektivka je to naprosto průměrný seriál, který si nezaslouží žádnou zvláštní pozornost. Pak jsou tu ale linky Sama, který se jako většina životních ztroskotanců snaží vyřešit jeden průšvih dalším průšvihem a dostává se do nekonečné spirály průserů a jeho sestry Giny (skvělá Catrin Stewart), policistky, která vyšetřuje vlnu drobných zločinů v okolí. K tomu jako povinný přídavek dostanete linku s nedořešenou rodinnou minulostí (protože ta nesmí chybět). Stojí to za vidění? Pokud máte tenhle typ seriálů vyloženě rádi, pak ano, jinak ne.

plakát

Cobra Kai (2018) (seriál) 

Upřímně. Nemám rád původní Karate Kid film (myslím ten z roku 84, ten nový jsem pro jistotu radši ani nezapínal). Věnoval jsem se bojovým sportům i bojovým uměním dost dlouho na to, abych poznal, jak směšný film to ve všech ohledech je. Ale Cobra Kai je něco dočista jiného, co původní film i jeho následovníky o několik tříd převyšuje. Není to stupidní pohádka o hňupovi co se naučí jeřábí skok (který by vám byl ve skutečnosti úplně k ničemu), ale celkem solidní drama o dvou stárnoucích chlapech, kteří si i po víc než třiceti letech nemohou přijít na jméno a jejich dětech. William Zabka tady hraje svůj životní výkon a nemůžete mu nefandit. Seriál má dost dobrý scénář, uvěřitelné herecké výkony a co je nejdůležitější - zmizela ta naivní imbecilní choreografie soubojů, ze které jsem měl chuť tlouct hlavou o zeď. Ano, samozřejmě je to pořád všechno nahrané a před kamerou nestojí opravdoví zápasníci, ale už to vypadá uvěřitelně. Mnohem lepší než Karate Kid - sice se na něj dost často odkazuje, ale rozhodně to není seriál který by žil jenom z nostalgie po originálu. Cobra Kai jde svojí vlastní cestou a ta cesta rozhodně stojí za vidění. Takže 4* a čekám na další sérii.