Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (113)

plakát

Sousedi 2 (2016) 

Možná to na ty čtyři hvězdy, co jsem tomu dal, není, líbilo se mi to ovšem o něco více, než tomu bylo u prvního dílu, který jsem ale také nezatracoval, proto ty čtyři hvězdy. Zkrátka narážky na feminismus, rasový kontext v podobě policejní razie, to vše mě celkem solidně bavilo.

plakát

Čtyři slunce (2012) 

Opět jeden z filmů, u kterého si myslím, že je k němu hodnocení, co zde na ČSFD má, celkem přísné. Osobně si myslím, že patří k tomu lepšímu, co se v našich kotlinách urodilo. Chápu, že někomu možná není "venkovský realismus" při chuti, mě ale baví velmi.

plakát

Iracionální muž (2015) 

Zklamání. To je asi nejpřesnější definování toho, co po shlédnutí tohoto filmu cítím. Žádný přesah, žádná silná atmosféra, zkrátka nic, co bych mohl dát na pedestal, přitom obsazení a režie vypadala tak slibně. Je to ale průměrná šeď.

plakát

Grimsby (2016) 

Film, u kterého je hodnocení v rozmezí odpadu až pěti hvězd naprosto pochopitelné. To proto, že je dle mne pravdou, že kategorie, kterou já nazývám fekální komedie, dostala nového vůdce v podobě tohoto filmu. Jenže na rozdíl od dalších zástupců této kategorie jsem se zde královsky bavil, ne že by mi to nepřišlo trapné, to mnohdy - víceméně stále - přišlo, přesto jsem se tomu ale musel smát. Například exkurz do páření největších suchozemských savců, slonů byl více než "zajímavý".

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Je mi doopravdy velmi líto, že se nemůžu vést na atmosféře veskrze oslavných recenzí a komentářů, které tento díl velebí. Když se snažím najít příčiny toho, čím můj chladný postoj k filmu odůvodnit, napadá mě jich mnoho. Tou hlavní je asi to, že ve filmu, dle mého názoru, absentuje ta monumentálnost dílů předchozích, v každém z nich jsem totiž našel scény, kdy mě naskočila husí kůže a já si liboval. V tomto jsem ten pocit neměl ani jednou. Dokonce ani v takových tutovkách na náskok "husiny", jakými jsou zejména šermířské souboje ústředních postav, mi nenaskočila. A tím se možná dostávám k tomu, co mi ve filmu vadilo ne nejvíce, ale velmi, tím je to, že "hlavní padouch" pro mě postrádá jakoukoliv auru temnoty. Myslím si, že nemůže sahat ani po kotníky někomu, jako byl Darth Maul, či dokonce Vader, zkrátka je nemastný neslaný, bez masky vypadající jako puberťák z horní dolní střední školy. Závěrem mohu jen dodat, že J.J. Abramse nezatracuji, tento díl není špatným filmem, v rámci svého žánru pokulhává jen díky tomu, jaké jméno nese. Dále mu i věřím, že v následujících počinech své ústřední postavy vypiluje, že jim snad dodá auru příslušných sil, přesto se ale bojím, že jeho tvorba se mezi kultovní počiny řadit nebude, že ji budu muset od původních dílů odstřihávat, abych si jí užil, zkrátka to tak mám.

plakát

Duna (1984) 

Velmi specifické scifi, které neosloví zdaleka každého, ostatně jako většina tvorby D Lynche, těm, kterým charakteristická rozvláčnost jeho filmů nevadí, lze ale tento film jednoznačně doporučit. Atmosféra filmu je "kouzelná" a myslím si, že se tento film právem řadí mezi jakési klasiky žánru.

plakát

Zack a Miri točí porno (2008) 

Poměrně značnou dobu jsem se rozhodoval kolik této komedii udělit hvězd. Na jednu stranu nemohu totiž říci, že bych se při sledování nudil, na druhou bylo ve filmu mnoho momentů, kdy jsem si říkal, jak na takovou blbost vlastně mohu koukat. Jako jednoznačný klad mohu vyzdvihnout ústřední dvojici, zejména E. Banks na mě působila doopravdy příjemně. V souhrnu při hodnocení dát více jak dvě hvězdy ale nemohu, na ty tři, které jsem zvažoval, tomu prostě chybí trochu méně triviální zápletka. Je zkrátka mnoho komedií, které dokáží pobavit i bez toho, aby šly do takto hloupoučkého scénáře.

plakát

Švec (2014) 

Zajímavý film, který si, myslím, nezaslouží tak nízké hodnocení, které zde má. Jistě má své slabé stránky, kdy si snaží hrát, dle mne, na něco, na co by si hrát neměl, např. zakončení filmu. Celkově, ale hodnotím film kladně, měl na můj vkus příjemnou atmosféru a příběh svým způsobem originální.

plakát

Fokus Václava Moravce (2015) (pořad) 

Umím si představit asi i trochu lepší realizaci obdobného konceptu pořadu, např. to, kdyby pan Moravec zval osoby, které by dohromady představovaly větší názorové spektrum. Ale i takto tento pořad patří mezi to lepší, co lze v TV sledovat.

plakát

Zítra se bude tančit všude (1952) 

Dát tomuto filmu odpad, by mi nepřišlo správné. Samozřejmě, z dnešního pohledu se jedná o směšnou, budovatelskou propagandu, která by nic jiného nezasluhovala. Problém je v tom, že člověk by - si myslím - měl vzít ohled na to, v jaké době film vznikl. Když se na to budu dívat takto, tak budu doopravdy schopen věřit, že lidé, kteří se v tomto filmu angažovali věřili, že v komunistickém/socialistickém zřízení doopravdy ideální budoucnost mohou nalézt, protože toto zřízení ještě svou "legitimitu", v jejich očích, neztratilo. Takže když se na to budu dívat takto, jako na jakési historické okénko, tak to, stejně jako jiné filmy podobného ražení z doby 1948 a začátku padesátých let, úplně zatracovat nebudu.