Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Pohádka
  • Akční

Oblíbené filmy (5)

Kick-Ass

Kick-Ass (2010)

Jsem starší generace a komiksům nerozumím. Ale tohle je fakt nářez, který mě bavil od začátku do konce!

S čerty nejsou žerty

S čerty nejsou žerty (1984)

Máchale, zase ti to spadlo! Je to skoro třicet let... a se slzami v očích koukám na Vladimíra Dlouhého zamlada. Škoda tak vynikajícího herce. Pro mne nejlepší česká filmová pohádka, která splňuje všechno, co má pohádka mít. Obsazení, scénář, režie, dialogy, z nichž mnohé se staly hláškami... Heřmánek, Vetchý, Dítětová, Kemr - pro mne herecké ikony. A ještě: velké díky Nadě Konvalinkové za jeden z mnoha dabingů princezen, který ani nebyl uveden v titulcích. Zajímalo by mne, kolik těch princezen bylo?

Popelka

Popelka (1969)

Pro mě především srdeční a nostalgická záležitost, je to jeden z mých prazážitků, který si vybavuju z dětského věku. Když pak Tříska emigroval, stýskalo se nám. Nicméně jeho potulný zpěvák, který za každou slabiku přidává -ha, aby mu to šlo zpívat, je nezapomenutelný. Stejně jako půlmetrový rozdíl mezi Popelkou a Mojmírem, který navíc chřahadne a blehedne. A na trénování raz dva tři pukrle jsem si doma jako děti často hrávaly. Obdivuhodná práce Vlasty Janečkové, navíc v černobílém provedení. Tímto skládám hold jejímu režisérskému umění pohádek a posílám velké díky do nebe. Budete české pohádce chybět.

Až po uši v mechu

Až po uši v mechu (2015)

Báře moc fandím - má vlastní, rozeznatelný styl; její loutky jsou milé a originální, bez karikování. Pohádka je to jednoduchoučká, má báječnou atmosféru, fantazii se meze nekladou - však také rusalky zdaleka nevypadají tak, jak jsme zvyklí. Poetičnost a laskavost snímku mi připomíná lyričnost Čtvrtkových pohádek a Večerníčků (Rumcajs, Křemílek a Vochomůrka). Skvělým nápadem je i hlas Anny Polívkové, jejíž projev naprosto koresponduje s duchem pohádky. Už jen to, že se musíte ztišit, abyste slyšeli, a soustředit se, je geniální. Pohádku sledovala na Štědrý den celá naše rozvětvená rodina a takové až posvátné ticho u nás už dlouho nebylo. Všeho je tu načasováno tak akorát, co bychom za to dali u ostatních vánočních pohádek!