Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (242)

plakát

Ryan vs. Dorkman (2003) 

Vynikající práce na poli Star Wars amatérských fan filmů - možná jedna z nejlepších. Když pominete absenci klasických "povinných" kostýmů rytířů Jedi (což naopak dodává snímku nadhled a recesi), je tu všechno v nejvyšší kvalitě. Nápad, práce kamery, efekty na svou dobu v rámci amatérské práce špičkové a především brilantní svižná a nápaditá choreografie. Pro mě rozhodně srdcová záležitost fanouška Star Wars.

plakát

Dunkerk (2017) 

Nejdříve jsem jako mnozí považoval film za skvělý, ale nikoli 100%. Udělil jsem jen čtyři * - avšak už před kinem po shlédnutí mi bylo jasné, že na film si názor udělám až s jistým odstupem. Ten nastal a já přemýším, co přesně chybí k těm 100%? Kýčovitá americká "huráakce" s megahrdinským nakopáváním německých zadků ačkoli to se u Dunkerku opravdu nedělo? Nebo snad limonádově přeslazený románek s francouzskou zdravotní sestřičkou, jenž je napůl židovka, napůl černoška a celá modelka...? (která hrdinně vzdoruje nástrahám světa mužů v období 2 světové války) Ne - film si vzal za cíl vylíčit události v jednom z klíčových okamžiků oné války a to udělal, skvělým, atomosférickým, uvěřitelným a neumělým způsobem - 100% je tady.

plakát

Batman: Návrat Temného rytíře, část 2. (2013) 

Trochu slabší než první část (ano, jsem ta vyjímka opačného názoru na srovnávání obou dílů) ale ke konci se to podařilo zachránit. Kromě trochu až (ano, opět vyjímka) přeplněného akčího začátku a nekonečných bitek s policajty, kdy mi jednička právě svou strřídmostí přišla zajímavější, se dostáváme k vytouženému bodu zlomu ve vztahu Batman/Joker a hlavně pak k vykreslení charakterů Batmana a Supermana - toho za čím stojí. Gordon asi nejvydařenější a velké plus za umocnění pocitu jak nostalgie, tak naděje do budoucna! A samozřejmě Christopher Drake opět čaruje!

plakát

Batman: Návrat Temného rytíře, část 1. (2012) 

Asi se neřadím mezi fňukálky, co od animovaného Batmana čekají především nekonečné akrobacie a honění dvou až tří chlápků, co s bejzbolkou okradli paní s nákupem. Naopak tento Batmanův animák považuji za dosud nejzdařilejší práci. Kromě nápadité předlohy o pohledu (o kterém jsem přemýšlel už od děcka) na stárnoucí svět našich oblíbených hrdinů, se tu ač v animované podobě dostáváme velice blízko kvalitě hraných filmů (ne, nemyslím Schumacherova Blablahmana) ale v záadě něco né příliš vzdáleného Noirovým art filmům. Nostalgie z některých setkání přímo teče a Arkham naplněný žbleptajcími Jokery a Denty je perfektní známkou Batmanových dávných časů slávy i odporu. Po shlédnutí animáků jako Záhada Batwoman a Mr. Freeze mám pocit že tohle je skutečně Batman. A dávám velké plus za absenci otravného Robina frajírka, nahrazeného něčím opravdu novým. Jinak Christopher Drake opravdu čaruje!

plakát

Temná hvězda (1974) 

Je mi líto lidí, kteří si tento film nedokáží užít přes vrstvu vypěstovanou z nánosu skutečných přívalů sraček, padajících z odpadní roury amerických velkofilmů poslední dekády, které se mohou podávat jako kvalitní náhrada za projímadlo. Vizuální stránka je krásně studentsky nízkorozpočtová, a příběh samotný... no asi jediný snímek kterému se dá říci Sci-fi noir.

plakát

Mrtví a neklidní (2013) 

Konečně trošku originální film (k tomu americký - taková věc se nám stane maximálně jednou... třikrát za deset let) Velmi svěže udělaný snímek, který se evidentně nebere vážně a tak neřeší sci-fi pindy ohledně anatomie a toho co lze či nelze, se žánrově nedá zařadit ani omylem. Diváka naopak překvapí hned v několika oblastech - za prvé se tvůrci vyhíbají těm nejstupidnějším klišé a ty které tam přeci jen jsou... no přiznejme si, říkáme jim klišé jenom proto že jsou ve všech filmech, ale už zapomínáme že bez nich prostě zápletku nerozjedeme ;-) za druhé, opravdu překvapivě se v celém filmu odporné a nechutné scény či záběry vyskytují jen velmi zřídka kdy (bohužel také první důvod, proč tento film u dnešní přežrané mladší generace prostě nemůže uspět), za třetí, celou dobu čekáte na debilní zvrat, nepochopitelnou dějovou odchylku, nebo kdy se jedna z postav zachová tak, že to prostě rozum nepobere... a ono nic! Sakra, žádná vyložená debilita se nedostavila, jak to? Že by to byl skutečně film, natočený láskou k řemeslu a nikoli jen penězům? To bude naneštěstí asi také druhý důvod proč film neuspěje, protože ruku na srdce, jsme v poslední dekádě už dokonale filmově zdegenerovaní přívalem nejstupidnějších a nejnelogičtějších filmových "zápletek" a "dějových zvratů" ze soukolí amerických velkofilmů, které se mohou podávat jako náhrada za projímadlo.

plakát

V zajetí démonů (2013) 

Ač se jedná o můj zcela neoblíbený žánr, který se mi až protiví, musím uznat, že po filmové stránce se jedná o vynikající snímek, který dokázal vtáhnou (i když až zhruba po druhé třetině) i někoho, kdo se během prvních dvou třetin v kině kroutí v konfliktu předsudku "vždyť je to přece kravina jak hrom" s objektivním "sakra, to vůbec není špatné"... Původně jsem chtěl dát jen čtyři hvězdičky, ale pak jsem si položil otázku - proč? Co tomuhle filmu v daném žánru, s výborným obsazením, brilantní kamerou a zvukem, který si nehraje na nic jiného ještě chybí, abych uznal že je takřka (až na pár drobných vyjímek) bezchybný? Musím říct že nic, takže objektivně všech pět - není to můj šálek, ale filmařina je to poctivá a na dnešní dobu až kouzelně staromilská. PanTumnus dobrý komentář.

plakát

Old Boy (2003) 

Jako jeden z mála filmů, nedá se vlastně popsat - musí se vidět. Ačkoli po stránce umělecké, mohu říci že na mě snímek působí jako úžasně propojená kombinace asijské syrovosti a suchého humoru s evropským stylem klasických noir snímků a dramat.

plakát

Městečko South Park (1997) (seriál) 

Čím pozdější série, tím více roste úroveň satiry a ostrovtipu a úměrně tomu klesají přebytečné vulgarity. Trochu jako by si Simpsonovi přestali dělat všude kamarády a začali být nekorektní. Doprd*** s tolerancí, South Park ukazuje svět a převážně Ameriku v jasném světle.

plakát

Monty Pythonův létající cirkus (1969) (seriál) 

******Šest hvězdiček, pokud by to šlo u jediného pořadu či filmu! V zásadě jde o samostatný žánr, prostě "Monty Python"!