Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (85)

High Rise

High Rise (2015)

Cena za nahé komparzisty se v Severním Irsku kvůli natáčení Hry o trůny (od r. 2011) vyšplhala na 1000 liber za osobu, což je hodně v porovnání se zbytkem Anglie, kde se za nahého komparzistu platí asi 30 liber. Pro natáčení scény se sexuálními orgiemi proto produkční tým oslovil místní swingers klub.

Straight Outta Compton

Straight Outta Compton (2015)

Scénář původně obsahoval scénu s incidentem, kdy Dr. Dre fyzicky napadl hudební novinářku Dee Barnesovou kvůli tomu, že zveřejnila rozhovor s Ice Cubem, ve kterém kritizoval ostatní členy N.W.A. Tato skutečná událost se ale do filmu nedostala. FIlm je kritizován, že zastírá misogynii a agresi vůči ženám ze strany členů NWA a v hip-hopové scéně obecně.

Panství Downton

Panství Downton (2010) (seriál)

V šesté epizodě páté série se dozvídáme, že pes lorda Granthama (Hugh Bonneville) Isis, který se v seriálu objevuje už od první série a má tedy víc než 10 let, se cítí špatně. Důvodem je rozhodnutí autorů ho nechat během páté série zemřít, protože má stejné jméno jako teroristická organizace, která od jara 2014 zabrala významnou část Iráku a Sýrie.

Here Comes Honey Boo Boo

Here Comes Honey Boo Boo (2012) (pořad)

Po zjištění, že "Mama June" (June Shannon) má poměr s odsouzeným sexuálním deviantem, stanice TLC 24. října 2014 oznámila zrušení pořadu, a to i přesto, že byla natočena celá sezona. Shannonina nejstarší dcera Anna prohlásila, že to byla právě ona, koho v minulosti na deset let odsouzený deviant opakovaně zneužil a že přeruší svůj vztah s matkou. 
(Zdroj: en.wikipedia.org)

Jjakpae

Jjakpae (2006)

Mezi korejskými filmaři koluje vtip, že Jjakpae je jediný asijský film, který The Weinstein Company (Harvey Weinstein je přezdíván "Střihoruký") v Americe uvedla v původní verzi, protože z jeho krátké stopáže (92 min) nebylo co ubírat.

Ledová archa

Ledová archa (2013)

S rozpočtem 40 milionů amerických dolarů se v době uvedení jednalo o historicky nejdražší korejský film. (Zdroj: bfi.org.uk)

Hra o trůny

Hra o trůny (2011) (seriál)

Deník Washington Post 2. května 2014 zveřejnil online článek s titulem "Proč jsou Hry o trůny nebezpečné pro čínské vůdce?", který poukazuje na paralely mezi příběhem ostrova Dračí kámen ze seriálu a historií Tchaj-wanu. Ve fiktivním světě, kde se děj Her o trůny odehrává, byli Targaryenové původními vládci celého Západozemí, dokud nebyli svrženi rebely a neuprchli na ostrov Dračí kámen. Dostali se tak do podobné situace jako čínský Kuomintang, který prohrál občanskou válku s Komunistickou stranou Číny vedenou Mao Ce-tungem. Podobně jako rebelové ve Hrách o trůny byla Komunistická strana Číny v určitých fázích občanské války jenom malou rebelskou skupinou, která se ukrývala v horách a postupně budovala širší základnu. Z podtextu seriálu je však cítit poselství, že vytrvalý disent může podlomit moc mnohem silnějšího rivalského režimu, který postrádá morální legitimitu. George R.R. Martin, autor knižní předlohy, je známý tím, že se inspiruje historickými událostmi a je tedy možné, že se nechal inspirovat právě vztahem ČLR a Tchaj-wanu.

Godzilla

Godzilla (2014)

Mnoho katastrofických scén ve filmu bylo inspirováno skutečnými událostmi. Ve filmu jsou aluze na tsunami, která zasáhla Japonsko v roce 2011, a následující havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě, útoky na newyorská Dvojčata z 11. září 2001 nebo destrukci, kterou s sebou přinesla válka v Iráku a další konflikty. Režisér podle vlastních slov se svým týmem prošel přibližně stovku knih s fotografiemi, ve kterých hledal inspiraci pro realistické scény.

Temný obraz

Temný obraz (2006)

Malou roli si v tomto filmu o vládní konspiraci proti občanům zahrál americký moderátor Alex Jones, známý svou propagací konspiračních teorií o Novém světovém řádu. Příznačně se zde objevuje v roli pouličního kazatele, který s megafonem varuje před látkou  a kterého následně zatknou vládni agenti.

Ledová archa

Ledová archa (2013)

Stejně jako v případě předchozích filmů je Joon-ho Bong také autorem scénáře, americký scenárista Kelly Masterson byl zodpovědný pouze za úpravu dialogů do angličtiny. Seolgug Yeolcha vytvořil na motivy francouzského komiksu, v předloze se ale inspiroval pouze základní premisou, do které zasadil vlastní příběh.

Ledová archa

Ledová archa (2013)

O natáčení na Barrandově Joon-ho Bong prohlásil: "Veškerá práce byla provedena úžasně, rozsáhlá dekorace vlaku na kardanových závěsech byla plně funkční. S požehnáním věčného motoru se na Barrandově nikdy nepřestane natáčet." (Zdroj: barrandov.cz)

Godzilla

Godzilla (1954)

K 60. výročí filmu byla v USA do kin uvedená digitálně zrestaurovaná verze filmu pod názvem Godzilla: The Japanese Original. V ní jsou vynechány scény s Raymondem Burrem, které byly v původní verzi pro americkou distribuci, přibyly dříve vynechané scény, které odkazovaly ke shození atomových bomb na Japonsko během druhé světové války, např. scéna s dívkou, která říká, že když přežila bombardování Nagasaki, tak přežije i útok monstra. Film se dočkal taky přepracování titulků do hovorověji znějící angličtiny. (Zdroj: salon.com)

Ledová archa

Ledová archa (2013)

Ve 44. minutě filmu se v originální verzi ozve věta v plynulé češtině, a to „Zavřete dveře!“

Temný případ

Temný případ (2014) (seriál)

Název seriálu odkazuje se špetkou ironie ke stejnojmennému americkému časopisu s brakovými detektivními příběhy, který vycházel v letech 1924 až 1995.

Dotek hříchu

Dotek hříchu (2013)

I přes kladnou zahraniční kritiku a ocenění na festivalu v Cannes nebyl film proti očekávání nominován na 86. ročník udělování cen americké filmové akademie, protože toho času ještě stále nebyl cenzory schválen pro promítání v Číně. Místo toho byl nominován válečný film Back to 1942 (2012) od režiséra Fenga Xiaoganga. (Zdroj: chinadigitaltimes.net/)

Ohledně minulé noci

Ohledně minulé noci (1986)

Film je adaptací hry Davida Mameta “Sexual Perversity in Chicago”.

Spáč

Spáč (1973)

Přístroj orgasmatron ve filmu je inspirován orgonovou komorou, kterou na základě pseudovědecké teorie sestrojil rakousko-americký psychiatr a psychoanalytik Wilhelm Reich. Reichovy orgonové komory měly umožnit tomu, kdo se do nich nechal zavřít, v sobě koncentrovat jakousi tajnou životní sílu - orgonovou energii. Jeho teorie byly svého času vlivné a řada lidí, včetně řady intelektuálů a celebrit, tyto komory vlastnily. Právě to chtěl Allen nejspíš parodovat.

Pokoj

Pokoj (2003)

Greg Sestero, který hrál Marka, ve svých memoárech "The Disaster Artist" vysvětlil, proč nikdy nezasáhl do Wiseauovy režisérské práce: "Byl jsem jako rodič, který umožňuje dítěti se projevit. Nikdy jsem neuvažoval, že z  natáčení odejdu. Bylo to skutečně zábavné a šílené dívat se, jak [Wiseau] točí. Každý den se mohl člověk ptát, co nový den natáčení přinese."

Pokoj

Pokoj (2003)

Greg Sestero, představitel Marka, byl jedním z mála lidí, kteří viděli původní verzi scénáře, který prošel radikálními změnami během natáčení. Původní scénář začínal větou: "Nejsem tu jako otrok, že ne?"

Pokoj

Pokoj (2003)

Greg Sestero hrající ve filmu Marka, vydal v říjnu 2013  memoáry o natáčení filmu a svém přátelství s Wiseauem. Když se ho při promo šňůře novinář zeptal, o čem podle něj The Room byl, odpověděl: "Nejsem si jistý, jestli je to vlastně film. Pro mě to film není."

Reklama