Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (85)

Straight Outta Compton

Straight Outta Compton (2015)

Scénář původně obsahoval scénu s incidentem, kdy Dr. Dre fyzicky napadl hudební novinářku Dee Barnesovou kvůli tomu, že zveřejnila rozhovor s Ice Cubem, ve kterém kritizoval ostatní členy N.W.A. Tato skutečná událost se ale do filmu nedostala. FIlm je kritizován, že zastírá misogynii a agresi vůči ženám ze strany členů NWA a v hip-hopové scéně obecně.

High Rise

High Rise (2015)

Cena za nahé komparzisty se v Severním Irsku kvůli natáčení Hry o trůny (od r. 2011) vyšplhala na 1000 liber za osobu, což je hodně v porovnání se zbytkem Anglie, kde se za nahého komparzistu platí asi 30 liber. Pro natáčení scény se sexuálními orgiemi proto produkční tým oslovil místní swingers klub.

Temný případ

Temný případ (2014) (seriál)

Název seriálu odkazuje se špetkou ironie ke stejnojmennému americkému časopisu s brakovými detektivními příběhy, který vycházel v letech 1924 až 1995.

Godzilla

Godzilla (2014)

Mnoho katastrofických scén ve filmu bylo inspirováno skutečnými událostmi. Ve filmu jsou aluze na tsunami, která zasáhla Japonsko v roce 2011, a následující havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě, útoky na newyorská Dvojčata z 11. září 2001 nebo destrukci, kterou s sebou přinesla válka v Iráku a další konflikty. Režisér podle vlastních slov se svým týmem prošel přibližně stovku knih s fotografiemi, ve kterých hledal inspiraci pro realistické scény.

Vishwaroopam

Vishwaroopam (2013)

Protesty muslimské komunity proti vyobrazení muslimů donutily režiséra vystřihnout některé části. S žalobou u nejvyššího soudu muslimští představitelé neuspěly a film mohl být v Indii uveden do distribuce.

Ledová archa

Ledová archa (2013)

Ve 44. minutě filmu se v originální verzi ozve věta v plynulé češtině, a to „Zavřete dveře!“

Velmistr

Velmistr (2013)

Režisér Wong Kar-wai, který podle vlastních slov něměl hlubší vědomosti o světě bojového umění, se na natočení filmu připravoval sedm let. Tři roky strávil výzkumem různých škol bojového umění a rozhovory s různými mistry. Wongovi podle vlastních slov šlo o znovunalezení moudrosti a hodnot kung-fu, které se v dnešním světě ztrácí.

Ledová archa

Ledová archa (2013)

S rozpočtem 40 milionů amerických dolarů se v době uvedení jednalo o historicky nejdražší korejský film. (Zdroj: bfi.org.uk)

Ledová archa

Ledová archa (2013)

O natáčení na Barrandově Joon-ho Bong prohlásil: "Veškerá práce byla provedena úžasně, rozsáhlá dekorace vlaku na kardanových závěsech byla plně funkční. S požehnáním věčného motoru se na Barrandově nikdy nepřestane natáčet." (Zdroj: barrandov.cz)

Špinavý trik

Špinavý trik (2013)

Původní verze scénáře od Erica Warrena Singera byla v roce 2010 na osmém místě žebříčku nejlepších nezfilmovaných scénářů. Natáčení se nakonec ujal David O. Russel, který jej přepracoval. Konečná verze se liší především ve stylizaci postav, záměrem bylo karikovat skutečné účastníky aféry.

Dotek hříchu

Dotek hříchu (2013)

I přes kladnou zahraniční kritiku a ocenění na festivalu v Cannes nebyl film proti očekávání nominován na 86. ročník udělování cen americké filmové akademie, protože toho času ještě stále nebyl cenzory schválen pro promítání v Číně. Místo toho byl nominován válečný film Back to 1942 (2012) od režiséra Fenga Xiaoganga. (Zdroj: chinadigitaltimes.net/)

Dotek hříchu

Dotek hříchu (2013)

Film se skládá ze čtyř povídek, které jsou podle slov režiséra všechny založené na skutečných příbězích, jež se objevily na čínské sociální síti Weibo.

Liberace!

Liberace! (2013) (TV film)

Skutečný Scott Thorston se k Liberacemu odstěhoval ve věku 18 let.

No Man's Land

No Man's Land (2013)

Produkce filmu byla dokončena začátkem roku 2010, ale do kin se kvůli zdlouhavému dohadování s cenzory o násilných scénách dostal až v únoru 2013. Podle čínských médií byla premiéra odložena šestkrát. Režisér sám uvádí, že si s úpravami filmu dal jeho tým velice záležet, aby nezklamal fanoušky.

Ledová archa

Ledová archa (2013)

Stejně jako v případě předchozích filmů je Joon-ho Bong také autorem scénáře, americký scenárista Kelly Masterson byl zodpovědný pouze za úpravu dialogů do angličtiny. Seolgug Yeolcha vytvořil na motivy francouzského komiksu, v předloze se ale inspiroval pouze základní premisou, do které zasadil vlastní příběh.

Mystery

Mystery (2012)

V čínské verzi se na konci filmu objevil titulek, že skuteční pachatelé zločinu, který inspiroval film, byli zatčeni a odsouzení. Ve verzi promítané v zahraničí se tento titulek neobjevil.

Pěsti ze železa

Pěsti ze železa (2012)

Režisér RZA v říjnu 2012 oznámil, že Pěsti ze železa budou mít tzv. "crossover", tedy že se postava z jednoho filmu krátce objeví ve filmu druhém, se snímkem Nespoutaný Django (2012). Konkrétně se měl sám RZA objevit ve scéně dražby otroků coby mladší já postavy kováře. Z časových důvodů nakonec z plánů sešlo.

Mystery

Mystery (2012)

Příběh je založen na příspěvku jisté uživatelky na čínském internetovém fóru Tianya, ve kterém popisuje, jak jí byl manžel nevěrný.

The Last Supper

The Last Supper (2012)

Premiéra filmu pojednávajícího o politické nestabilitě v Číně na konci 3. století př. n. l. byla kvůli citlivosti tohoto tématu pro komunistické vedení cenzory povolena až po uspořádání 18. kongresu KS Číny, na kterém došlo k předání moci páté generaci vůdců (Xi Jinpingova administrativa).

Reklama