Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (1 368)

plakát

Konec básníků v Čechách (1993) 

"V kostele je slušná každá..." Inu po veselém konci trilogie bychom si snadno mohli myslet, že to se Štěpánem dopadlo dobře. Ovšem po komunismu přichází kapitalismus a ne každému se daří. Skvěle tu změnu můžeme pozorovat na Básníkách, kdy se dospělý doktor Šafránek vrací do svého města. Inu celý film je smutný a hořký. Štěpánek potkává staré lásky, staré kamarády, kterým se daří a on se v nové éře musí velmi rozhlížet, aby našel práci. Za mě je Konec básníků v Čechách strašně smutným pokračováním. Velmi poukazuje na změny režimu a jeho výhody i nevýhody. Líbí se mi konec, který je hlavně hořký a milý zároveň. Přesto tyhle básníky už nevnímám jako komedii. Spíš místy věrný předobraz některých částí našeho života. Podobně jako u Jak básníkům chutná život (1987). (60 %)

plakát

Jak básníkům chutná život (1987) 

„Byl jsi na vojně?” - „Byl.” - „To je zvláštní... krok ses naučil držet, ale hubu ne.” Závěr trilogie o Básníkách. Šafránek musí pocítit jaké to je, rozletět se do světa a za svojí první prací. To víš kamaráde, prachy se samy nevydělají a po studiu zkrátka přichází práce. Nechybí samozřejmě třetí můza a Bezdíkov. Štěpán si tak uvědomuje, že i když někdo studoval stejnou školu, tak se má v životě o poznání jinak. Tak to holt v životě chodí. Tvrdá osud s realitou funguje i do třetíce a Básníci to ukázali velmi dobře. Ještě do třetice poukazují jak to v životě holt chodí. Ne všechno je veselé. Závěr je konečně pozitivní, však aby taky ne. Je to závěr trilogie a mohl to být i krásný konec série... (75 %)

plakát

Jak básníci přicházejí o iluze (1984) 

"Pane profesore, jak pozná člověk, že není pitomej? - No, chytrej člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno." Štěpánek (Pavel Kříž) jde na vysokou. Následuje druhá láska a neustálé učení latinských názvu celé anatomie. Mám dvojku stejně rád jako první díl. Teď s velkým postupem času jsem si krásně zavzpomínal na moje učení anatomie. Všechny ty latinské názvy... Ach ty vzpomínky. Každopádně vždy oceňuji s jakým humorem Básníci zvládají pokračování. Navíc nechybí Zdeněk Svěrák s jeho klasickou rolí a přednáška o uspořádání stolu. A taky tu máme posilu v Karlu Rodenovi. No a samozřejmě Jeskyňka (Adriana Romanová-Tarábková). Za mě nejkrásnější můza z trilogie. Konec hořký na který nelze zapomenout. Holt, někdy se o ty iluze přijít musí. "Na každém konci je hezké, že něco nového začíná." (80 %)

plakát

Jak svět přichází o básníky (1982) 

"A co je poctivě podle tebe? - No to je... Když nekradu." Ne, že bych s dvojící Štěpánka (Pavel Kříž) a Kendyho (David Matásek) vyrůstal. Ani jsem nemohl, v roce osmdesát dva jsem ještě nebyl ani na světě. Ale přesto mi tahle česká série mnoho říká a doprovázela mě mým dospíváním, ať už na základní či střední škole. A zrovna tohle je pro mě krásným návratem do lavic na střední škole. Básníky považuju za jednu z českých zlatých klasik a tady to všechno začalo. Krásný příběh o básničkách, divadelní hře a první lásce. Tenhle film zraje stále jako víno. (80 %)

plakát

Slečna bestie (2020) 

Po traileru jsem byl hodně natěšený. Není to zdaleka tak dobré jako trailer, přesto musím říct, že jsem se docela bavil. Landonova tvorba mi sedí a jeho Happy Death Day (2017) jsem si užil. Hádám, že se v těchto nenáročných teenagerských hororech našel. U Freaky opět nechybí sexy blondýnka, což v tomto případně není nikdo jiný než Kathryn Newton. Ano, ta super holka ze Supernatural. A hlavně tu máme Vince Vaughna, který hraje k sežrání. Příběh je hloupoučký, ale odsýpá rychle. Krví a nechutností Landon taky nešetří, až jsem se někdy mírně podivoval, co všechno mu prošlo. Freaky Friday (2003) mám rád, jeho hororová verze ušla. (50 %)

plakát

Sváteční rande (2020) 

Velmi předvídatelná, zamilovaná a typicky Netflixovská zábava. Holidate postupně odškrtává všechny položky ze seznamu co v takovém filmu nesmí chybět. Sexy holka, sympatický chlap, nezájem, zamilováním hněv a happyend. Pokud jste čekali něco jiného budete zklamáni. Já proti takovým filmům nejsem, když jsou obsazeny dobře a hezky to odsýpá a Holidate tohle docela umí. Není tolik momentů, co bych se smál, ale film mi příjemně utekl a dostal jsem od Netflixu přesně, to co jsem čekal. Fakt je, že film není ničím výjimečný a nemá nic čím by vystoupil z řady. Hvězdu navíc pro Emmu. Ona je prostě skvostná! (50 %)

plakát

Pád do tmy (2005) 

Po pár letech se vracím k filmům, kde skupina lidí uvízne v podzemí. Docela škoda, že jsem to tehdy nezavršil právě Pádem do tmy. Ten je totiž horor každým coulem. S postavami se nepáře a hned v úvodu nám ukáže zač je toho loket. Ovšem šestice kamarádek vyráží do Appalačského pohoří pro trochu adrenalinu. Ovšem jak se říká, nelezte tam, kde před vámi nikdo nebyl. No a zbytek znáte. Je fakt, že orientovat se mezi holkama je docela těžké, protože jsou si velmi podobné a v paměti vám utkví sotva půlka. To jak se chovají netřeba komentovat. Co stojí za zmínku je naprosto parádní atmosféra v první části filmu. Ty lokace jsou natolik perfektní, že se mi tajil dech. Je jedno jestli to je skutečné anebo ve studiu. Jako správný klaustrofobik jsem měl fakt problém rozdýchávat malé prostory a úzké chodbičky. O malých tunelech ani nemluvě. V druhé půlce se vše zlomí a na scénu přichází monstra. Nebudu lhát, kdyby to zůstalo jen několik mil podzemí asi budu raději. Fakt je, že co je horšího, než že tam s vámi někdo je. A ten někdo má rád nejen srnčí. Závěr správně hororový. Za mě povedené. [Unrated] (70 %)

plakát

Hvězdná brána: Atlantida (2004) (seriál) 

Kdyby nejlepší sci-fi seriál devadesátek měl dítě s nejlepší a nejvtipnějším seriálem nového století, tak by vznikla Atlantida.