Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Pohádka

Oblíbené filmy (10)

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Jeden z nejlepších filmů všech dob....Sergio Leone je skvělý režisér. Velmi impresivní. Když v úvodní scéně zabijáka č.1 otravovala moucha a lezla mu po obličeji, instinktivně jsem si mával rukou před obličejem, abych otravný hmyz zahnal a zbavil se nepříjemného svědivého pocitu :). Co se týče hereckých výkonů, mohli bychom se dlouho dohadovat, kdo byl lepší, jestli Henry Fonda, Claudie Cardinal, Jason Robards nebo Charles Bronson. Zkrátka, naprosto mě uchvátili. Předtím jsem neměl tušení, že myšlenkové pochody dají vyjádřit jen nepatrnými pohyby úst. Jestli nevěříte, podívejte se na Claudii. Když ještě připočítám SKVĚLOU hudbu a geniální kameru, dává to dohromady výjmečný filmařský počin. A že je to dlouhé? Kdyby se snímek zkrátil jen o 15 minut, výsledek by byl o 100% horší. Všechny scény tam patří a mají přesně tu správnou délku. Je to zkrátka jeden z mála filmů, který bych označil jako geniální. A když říkám geniální nemyslím jenom hodně hodně dobrý, ale opravdu geniální se vším všudy.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

S přibývajícími minutami mi v krvi stoupala hladina endorfinu, a to přímou úměrou, až dosáhla vrcholu skvělým závěrem, který mě téměř zvedl ze židle (a posléze shodil pod stůl). Je to sice trochu hyperblizované, ale opravdu málokterý film mě takto nadchnul. 3. místo si rozhodně zaslouží, ne-li vyšší. Nemá smysl donekonečna opakovat, jak je Forman skvělý, jak to Jack Nicholson výborně zahrál, prostě je to fakt a nikdo ho nevyvrátí. Jenom mi je trochu líto Louisy Fletcher, protože jí už asi nikdo neodpáře, že je zlá. V žebříčku největších filmových zloduchů se před ní musí Lord Vader i Hanibal Lecter docela třást :)

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Ještě se mi u filmu nestalo, abych se u něj strašně smál, a zároveň měl slzy na krajíčku. Forrest Gump to dokázal.

Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol (1968)

Excelentní drama pana Herze. Hutná atmosféra by se dala krájet a vše vyzdvihuje do vrcholných výšin výkon Rudolfa Hrušínského, který snad ani nemá smysl komentovat. Vše perfektně sedí, jak má (dokonce ani scény s panem Menšíkem a paní Myslíkovou mi nepřišly trapné a kýčovité, opravdu nevím, jak to Herz dokázal, u každého jiného filmu by se mi enormě nelíbily) a zvlášť posledních 5 minut a pokus pana Kopfrkingla zabít svou dceru je přímo mistrovsky natočen. Na závěr bych asi měl citovat nějaký z proslovů Rudolfa Hrušínského, ale má jich tolik, že si neumím vybrat.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Do 1. desítky nejlepších filmů Shawshank určitě patří. V jednu chvíli už jsem si myslel, že se to zvrhne a film skončí celkem jednoduše a předvídatelně. Vůbec tomu tak není. Posledních 10 minut teda odhadnete, ale jen proto, že vám předtím Frank Darabont vysvětlil, jak to bylo doopravdy. Žádný milovník filmů by si The Shawshank Redemption neměl nechat ujít.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Tento film jsem si ihned po shlédnutí zařadil do top ten. A důvod (samozřejmě kromě vynikajícího scénáře)? Henry Fonda, Lee.J.Cobb, Ed Begley, E.G. Marshal, George Voskovec...mám pokračovat?

Amadeus

Amadeus (1984)

Tom Hulce se k roli postavil jako opravdový profesionál a naučil se kvůli ní hrát na klavír, a to je to, co na něm (snad kromě jeho hereckého výkonu) obdivuji nejvíc. Když jeho "pracovní nasazení" porovnám s některými českými herci, kteří se kvůli roli nejsou schopni naučit ani pár akordů na kytaru, je mi z toho trochu smutno. A navíc bych zase jednou vyzdvihl české dabéry, kteří odvedli vynikající work. Mozartův smích je jedinečný a nezapomenutelný. Jinak, co říct k samotnému filmu? Jednoduše dokonalé drama o jedné vzpouře proti Bohu....

Společnost mrtvých básníků

Společnost mrtvých básníků (1989)

Vždycky, když se budu chtít na chvíli vrátit do svých 16, pustím si tenhle film, poněvadž atmosféru toho věku vystihuje dokonale. V prvé řadě nejde ani tak o poezii, jako o objevování života samého, první opravdové nahlížení do onoho "dospělého" života, zezačátku tolik opojného, který je vyjádřen různě, pro někoho prvním vzplanutím k dívce, pro někoho divadlem, na tom nezáleží. Nad tím vším se ale nevyhnutelně vznáší opar přicházející deziluze... a to vše vyjádřil Peter Weir prostě dokonale.

Lawrence z Arábie

Lawrence z Arábie (1962)

Politika, válka, šílenství a neúprosný žár pouště namíchané v přesném poměru Davidem Leanem - to je Lawrence z Arábie. Už to samotné by mohlo stačit k plnému hodnocení, a to ještě musíme připočítat dokonalou formu - zmíním jen výbornou hudbu (což navíc beru v kontextu té doby, kdy byla většina soudtracků dost nevýrazná a nezapamatovatelná - aspoń pro mě) a herecké výkony. Peter O'Toole je samozřejmě skvělý, ale nejvíc mě zaujal Anthony Quinn a Alec Quiness. A dále - ta monumentálnost! Většina velkofilmů vypadá v porovnání s tímto veledílem jako komorní dramata. Jeden z mála filmů, který bych označil jako geniální. A když říkám geniální nemyslím jen om hodně hodně dobrý, ale opravdu geniální se vším všudy.