Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (25)

plakát

Antikrist (2009) 

Těžko říci, co chtěl von Trier tímto filmem sdělit a připomenout světu. Ale jisté je, že k tomu zvolil formu v podobě škatulky s názvem Umění. Lineárně v neurčitém čase se pohybujeme s hlavními aktéry fázemi jejich vyrovnání se s nenadálou a možná zbytečnou smrtí, která zároveň posloužila jako odjištění záklopky uvnitř skrývané přirozenosti ženské postavy. To co následuje, lze jen těžko k něčemu přibližovat. Mně osobně svojí atmosférou zaujalo několik scén, především po vizuální stránce, která byla opravdu místy pozoruhodná, ale bohužel převažovalo spíše jen prázdné povzdechnutí nad tím, o co se mistr režisér snažil ve své "umělecké" exhibici, co všechno do filmu chtěl napasovat, čím vším šokovat nebo odbočit od reálných skutečností a v souhrnu tak obohatit svět filmu o stěžejní dílo. Jedná se sice o prostý příběh, což není na škodu a zároveň zvláštním způsobem pojatý, ale vyvolávání emocí zvolenými prostředky mi zkrátka několikrát úplně nesedlo. Domnívám se, že k úspěchu jeho cesta nevedla, že zkrátka jen promarnil svůj potenciál, který se nabízel, a který využil sotva z poloviny. Pravdou asi je, že pokud divák bude dostatečně otevřený, tak že si v Antichristovi ten svůj pohár plný umění najde - nejen po vizuální stránce, ale především po té obsahové. Takových diváků se najde jistě celá řada, já si však do této řady nestoupnu.

plakát

Cesta (2009) 

Výborná kniha, které film zdatně sekunduje a rozhodně ostudu nedělá! A hlavně látka byla zpracována s ohledem na předlohu poměrně citlivě. I když s blížícím se závěrem film lehce ztrácí dech a spíše by mu prospěla klasická devádesátiminutová stopáž. Atmosférická ponurost, depresivní beznaděj z očekávání nebo spíše neočekávání toho, co přinese další den je hodně silným zdrojem divákovy pozornosti, přestože ve filmu nenalezneme žádné zásadní zvraty nebo složitou překombinovanou zápletku - což osobně spatřuji v tomto případě za velké plus, protože tak zůstal zachován původní ráz díla. Jen bych ještě dodal, že pro fanoušky dnes už starších her Fallout 1, 2 se jedná o povinnost tento film shlédnout,, třeba čistě jen pro srovnání jak by postnukleární svět vypadal :) (i když ironické vtípky zde opravdu nehledejte)

plakát

District 9 (2009) 

"Béčkový" film prvotřídní kvality :) Tento film rozhodně není nudný, připomíná spíše vroucí guláš, ve kterém šéfkuchař přehnal množství koření, ale opomněl přitom některé důležité ingredience, respektive jejich správné množství. Nejdříve koukáme na dokumentární pořad zabývající se, či spíše jen popisující sociální problémy v podobě neskrytého rasismu a diskriminace jakožto oficiální politiky státu, což je zvlášť pikantní v souvislosti se skutečnou zemí vzniku filmu. Zároveň sledujeme sci-fi na způsob Dne nezávislosti, Mužů v černém nebo i Lebkounů s úseky filmu Moucha, pokračujeme kombinací nadsázky Hvězdné pěchoty a formou kamery alá Záhada Blair Witch..a končíme akční jízdou div ne ve stylu Komanda ale mírněnou "Černý jestřáb sestřelen" :)) Zkrátka vypadá to na pěknou bláznovinu, ale celé to všechno nějakým záhadným způsobem drží pohromadě, i když řada nelogičností nebo neřešených bodů taky není malá. Ale prostě dobře se na to kouká a já jsem se náramně bavil.

plakát

Star Trek (2009) 

Pro mne jakožto sympatizanta filmových a seriálových počinů ze světa Star Treku musím po dvou hodinách strávených u nejčerstvějšího sourozence říci, že jsem měl čest shlédnout největší filmové zklamání roku. Po všech oslavnými ódami napěchovaných recenzích a komentářích jsem čekal přinejmenším kandidáta na dobrých pět Oscarů. Místo toho jsem koukal na partu sotva odrostlých adolescentů, kteří v Disneyovsky naleštěných kulisách byli snad více cool než svého času parta středoškoláků z Beverly Hills. A místo toho aby šprtali na maturu, tak kdesi v hlubinách vesmíru bojovali proti zlým ošklivým nepřátelům, kteří v neméně ošklivých lodích chtěli zničit vše hezké. Nejde o to, že by film sám o sobě byl špatný, to jistě ne, naopak svojí formou, vizáží, vzhledem zapadá mezi podobné snímky jako jsou Batman, Superman, Terminátor atd., akorát prostě měl nést jiný název. Chvílemi jsem měl pocit, že spíše koukám na pohádkový svět Hvězdných válek, a ne na sci-fi svět, který se vždy snažil tvářit alespoň trochu uvěřitelně...

plakát

Náš vůdce (2008) 

Otázka: "Je v dnešní době možné nastolit diktaturu?" Odpověď: Jednoznačná. V současné době se tato odpověď možná někomu jeví absurdně, ale Die Welle názorně ukazuje, i když poněkud schematicky a zjednodušeně, jak může nástup autokracie vypadat. Třeba prostřednictvím jednoho školního experimentu. Stačí jen vhodit semínka do vhodného prostoru, kde zapustí tuhé kořeny, které už se jen těžko likvidují a navíc, nikdy už se to zcela nepodaří. Tu sílu vše zastavit nenalezne ani hlavní strůjce, který, zde v roli kantora, spíše nevědomky "Vlnu" v takovém rozsahu uvedl do chodu. Film se silným námětem a s neméně silným závěrem, který mohl snadno působit směšně. Naštěstí se tak nestalo.. Hodnotím 4 a půl.

plakát

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008) 

Je to sice neuvěřitelný, pohádkový a dalo by se říci že i poměrně kýčovitě natočený příběh, ale pokud divák přistoupí na předloženou hru, tak nemůže být nedojat. Je sice pravda, a to může mnoha lidem vadit, že z filmu přímo srší jakási "dokonalost", i když chvílemi celkem dost vyumělkovaná. Je také potřeba dodat, že se tak trochu okatě snaží kopírovat Forresta Gumpa, ale originál je jenom jeden. Člověk se i přes nesmyslný obsah neubrání přemýšlení nad tím, jaké to vlastně asi je - stárnout pozpátku, a přes řadu logických nedostatků je možné si udělat drobet bližší představu:) Je třeba také pochválit herecké výkony hlavních postav, hlavně mě zaujal B. Pitt, který po zcela odlišné roli vygumovaného floutka ve filmu Po přečtení spalte prokázal, že patří do první ligy hoollywoodských herců. Časem možná hodnocení snížím, ale zatím dávám plný počet, i když s fousem.

plakát

Temný rytíř (2008) 

Po technické stránce dokonalý film, kterému mu lze jen máloco vytknout. Ale z hlediska příběhu, jeho temnoty či proklamované propracovanosti psychologie postav, zas takové nadšení nesdílím. Pořád se jedná "jen" o komiks, nic víc v tom není. Tzn. postavy jsou jednorozměrně vykreslené, kostra příběhu banální, pořád jde jen o velkou popcornovou zábavu. Nějaký přesah, či nadčasovost by v příběhu člověk hledal marně, ale to asi ani nebylo záměrem. Film mě v žádném případě nenudil, ale zároveň mě nijak zvlášť nenadchl. Jo a Heath Ledger si možná svou roli užíval, ale podle mne úplně přesvědčivě nevypadal. Jack Nicholson mi v roli Jokera připadal působivější. Pravdou je, že Batman nikdy nebyl mou oblíbenou postavou, takže tím je mé hodnocení drobet ovlivněno. Lepší 3,5 hvězdičky. Zkrátka jako přímého konkurenta Kmotra a Forrest Gumpa v hodnocení filmů si představuji něco jiného.

plakát

Armáda démonů: Matka slz (2007) 

Poněkud schizofrenní film. Jak jinak ohodnotit něco, u čeho se pět minut bojíte tak, že hrůzou ani nedutáte a v zápětí v další pětiminutovce se musíte přinejmenším pousmát, jak slabomyslné dialogy a v podstatě celý scénář jste nuceni vstřebat. Chvílemi má člověk pocit, že sleduje béčkovou nízkorozpočtovou kriminálku středoevropské produkce (například většina externích scén tzv."druhého pádu Říma", které mají dokreslovat atmosféru všeobecného úpadku, působí dost lacině a tím i docela směšně), které střídají drsné horrorové scény, při kterém se na nějaký ten krvavý detail nikdo příliš neohlíží, při kterých se doslova tají dech a které se rozhodně slabším žaludkům doporučit nedají. Tento skutečně velmi rozpolcený film nemůže dostat vysoké hodnocení kvůli příliš vyčnívajícím nedostatkům, ale na druhou stranu v těch fázích, kde má být divák děšen "k smrti", tak se to celkem úspěšně daří, o čemž se většině horrorů v posledním desetiletí (které jsem shlédnul) může až na vyjímky jen zdát.

plakát

Medvídek (2007) 

Tak to vypadá, že z osvědčené dvojice Hřebejk-Jarchovský rychle a jistě vyprchávají veškeré záruky kvalitní a nadprůměrné filmové podívané.. Tento film nám jen ukazuje, že se Hřebejk tématicky poněkud vyčerpal a hlavně že mu úplně tak nesvědčí příběhy ze současnosti. Pokud nezpomalí ve svém tempu produkce snímků co rok to film, tak velmi brzy budeme jen nevěřícně vzpomínat, co kdysi dokázal zrežírovat za skvosty a ptát se sami sebe, zda to skutečně byla jedna a tatáž osoba. Netvrdím, že je to jen jeho vina, svůj díl samozřejmě nese i scenář a možná i už poněkud únavné, stále stejné obsazení herců, z nichž hlavně Macháček zrovna přesvědčivě ve své roli nepůsobí, tedy až na pár výjimečných momentů. Snad ze soucitu, snad s ohledem na jiné tuzemské filmy, hodnotím slabšími 3 hvězdami..

plakát

Sicko (2007) 

Michael Moore opět zpět ve formě. Po slabším Fahrenheitu 9/11 (u kterého se bohužel připravuje pokračování) nám předložil další dílko, které se zabývá závažným společenským problémem, které se týká či může týkat velké části veřejnosti. Tentokrát si vzal na mušku zdravotní systém USA...Problém rozebírá jako vždy svým specifickým svérázným způsobem, nad kterým nezbývá než se jen pousmívat. Ačkoli i v tomto dokumentárním snímku v jádru jde samozřejmě o vážnou otázku, tak způsob jeho rozboru problému či dokonce řešení nenechá nikoho na pochybách, že Michaela Moora nelze brát zase až tak vážně. Ale i přes nespornou demagogičnost, zaujatost či neobjektivnost mu nelze upřít, že tenhle chlapík natáčet umí...,ale jako dokumentaristu je třeba ho brát s rezervou :)