Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Fantasy

Recenze (392)

plakát

Godzilla x Kong: Nové impérium (2024) 

To byla ale p**ovina. Ovšem přiznaná, svižná, barevná a plná monster a jejich bitek. Kromě rozbitých držek sice dostává pořádný záhul i logika nebo nějaká elementární soudržnost, ale to ví i Wingard. Proto dost otevřeně a přiznaně natočil naprostou ptákovinu, kde už ani vlastně moc nefunguje monumentálnost či nějaká tíha, ale hezky to řve, dobře vypadá a hlavně nenudí. Takže nech mozek doma a užij si čirý lobotomický blockbuster.

plakát

Šógun - Andžin (2024) (epizoda) 

Čirá televizní epika. Plíživá, krvavá, pompézní a neuvěřitelně vtahující. Z diváka současné nedělá úplného tupce a počítá s tím, že jí věnuje svůj čas a bude držet pozornost.

plakát

Ahsoka - Část 1: Mistři a učedníci (2023) (epizoda) 

Je to neuvěřitelně dobré. Vizuálně to vypadá opulentně (narozdíl třeba od Manda), hudba šlape výtečně, má to ten správný SW feeling, závěrečné titulky jsou boží a strana záporáků působí správně zlověstně. JENŽE! Je to pořád projekt, který udělá radost hlavně fanouškům animovaných seriálů. Já je bohužel neviděl, proto nemám vztah k postavám a novinka se je sice snaží trochu představit, nýbrž nedostatečně. Pořád to patří k tomu nejlepšímu hranému, co se vyplodilo s Disneym u kormidla, ale kdyby to stálo více na vlastních nohách, jsem spokojenější.

plakát

Ahsoka - Část 8: Jedi, čarodějnice a vojevůdce (2023) (epizoda) 

Rozehraný to bylo relativně v pohodě, ale finále je bída s nouzí, u které člověk akorát kroutí očima nad příšerností soubojů a kvantem nelogičností. Zív. PS: Komentáře neonacisty AllShallFall jsou zlato!

plakát

Air: Zrození legendy (2023) 

Konverzačka, která je sice pořád reklamou na Nike, ale díky famózním výkonům a vypulírovaným dialogům zároveň nesmírně strhující i vtahující jízdou chlápků, kteří chtějí ve světě zanechat odkaz a nebojí se vsadit všechno. Basket i boty jdou zcela mimo mě, ale stejně jsem si to výsostně užil. Affleck a Damon si připisují další trefu.

plakát

#annaismissing (2023) 

Kurňa, to bylo dobrý! Ba víc! Skvělý. Mladí tvůrci konečně dostávají více prostoru a český film z toho jenom a jenom těží. Poctivý skvěle zrežírovaný thriller, ve kterém bravurně funguje atmosféra, repliky konečně taky jednou nebolí a dialogy mají hlavu i patu. Rezervy se sice najdou, hlavně v řadách hereckých (vedlejší role, hlavní jsou super), ale ve skutečnosti mi to vůbec nevadí. Protože takhle nadšený jsem z českého filmu dlouho neodcházel.

plakát

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023) 

Potenciálně skvělý film, který je zkažený marvelovským přístupem, hloupými rozhodnutími i občas retardovaným scénářem. Vizuálně zároveň občas velice odpudivý. Majors v životě je zjevně hovado, ale herecký talent se mu upřít rozhodně nedá a film jeho Kang táhne dopředu. Každou jeho sekundu si člověk náramně užívá, ale zároveň si říká, že kdybychom se ho dočkali v nějaké dospělejší látce, nadšenost by byla neúměrně vyšší. Takhle se jedná jenom o stravitelnou jednorozměrnou jednohubku, která docela svižně uteče. Čekal jsem to podle ohlasů horší, ale zároveň to mohlo být daleko lepší.

plakát

Bod obnovy (2023) 

Nádherně rozpohybované obrázky do kterých je zasazená poněkud plytká detektivka, jejíž zápletku odhalíte zhruba po pěti minutách a pak čekáte, až to skončí. Designově je to samozřejmě dechberoucí. Míchání západních vlivů s reáliemi střední/východní Evropy funguje na výbornou a tvůrci evidentně mají poctivě nakoukáno, ale zároveň nabízí svou vlastní vizi. Častokrát přímo citují žánrové klasiky, jako je District 9, Blade Runner nebo Equilibrium, ale pořád to více jako nápodoba působí jako inspirace a vzdávání pocty. Jenom to díky podobnosti s procedurálními kriminálkami, neschopnosti pracovat se zajímavými tématy (a přitom se relativně opakovaně nahazují) a nepřesvědčivým hercům nedokáže strhnout, napnout a spolehlivě bavit. Na české scéně se jedná o úkaz. Moc krásný úkaz. Ale mohl být daleko lepší.

plakát

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) 

Ano, trochu nadhodnocuji, ale konečně, konečně jsme se v kinech poprvé od dob Pána prstenů dočkali zábavného a skvělého fantasy, ke kterému nemám větších výhrad. Tady se jednoduše podařilo přesně trefit ten "sweet spot", kdy budou nadšení znalci světa, ale nesmírně se budou bavit i zcela sváteční diváci, co o něm neví nic. Není tu žádná zbytečná expozice pravidel, ale se vším se pracuje zcela organicky. Příběh se přitom zaměřuje pouze na hlavní bandu postav, kterou vysílá na vlastně docela normální quest (normální v duchu fantasy), který je postupně přivede před různá nebezpečenství a zábavné atrakce. K tomu se tu brilantním způsobem kombinuje humor s vážnější stránkou, kdy jedno neodporuje druhému. Emoce fungují a všichni zúčastnění si to dávají (ačkoliv za mě si to pro sebe krade hlavně Chris Pine). Do toho přihoďte zmáknutou režii, která nejen v akčních scénách mnohokrát učaruje svou nápaditostí, a máte prototyp výtečně fungujícího moderního blockbusteru. Který občas velice příjemně překvapí svým staromilským přístupem, nejen ke trikům a maskám. Jen houšť a chci dvojku. Hned! PS: Nejlepší filmový drak od Shreka!

plakát

Jedeme na teambuilding (2023) 

Typická česká lidová komedie aneb humor a zábavu nehledej. Oproti (ještě horší) konkurenci je třeba ocenit kameru a ozvučení na nějaké úrovni, ale na ucházející (nebo nedej bože zábavný) film to nestačí.