Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (23)

plakát

Ponorka (1981) 

Máte-li za život jen jediný film o válce na moři, pak vězte, že to je právě tento. Nebyl a možná snad ani nebude natočen pravdivější film zobrazující utrpení Šedých vlků, posádek železných rakví, jichž, jak se praví v úvodu filmu samotného, přežila válku ze 40 000 jen čtvrtina. 50 mužů se tísní v břiše ponorného člunu, drceného masami vod a pronásledovaného hladinovým loďstvem a letectvem. Na rozdíl od torpédoborců však nemá nikdo na palubě ponorky při zásahu v hloubce kolem 200 metrů sebemenší naději na přežití.

plakát

Centurion (2010) 

Chcete vidět realistický a uvěřitelný film s alespoň hypoteticky možnou návazností na skutečné události? Tak zkuste Asterixe a Obelixe, když nic jiného, pořád je to blíž než tento snímek. Záplavy digitální krve římských vojáků, žádná otravná logika, vraždící ruská modelka, snaha předvést "drsné" prostředí skrze spoustu sprostých slov a alespoň tři vzduchem letící usekané končetiny v každém záběru. Upřímně, Marshall natočil pár dobrých filmů. Ne logických, ale stylově atmosférických. Zde se mu však již s logikou i na jeho poměry trhla o něco dál než je záhodné a co je mnohem horší, atmosféra není k ruce téměř žádná. Čest památce dobrého námětu..

plakát

Barbar Conan (1982) 

Barbar Conan je.....na rovinu, jako film naprosto příšerný, ať už je řeč o příběhu, hereckých výkonech či kulisách (a v posledním zmíněném mám na mysli i na svou dobu, stojí za povšimnutí, o kolik lépe působí nepříliš časově vzdálený Excalibur). Je ovšem příšerným tím zvláštním způsobem, že se stává zhmotněním "béčkové" fantasy tak ryzím, až je ve své podstatě vlastně vskutku legendárním. Působivá hudba je právě tím detailem, který toto celku umožňuje a my se tak můžeme smát absenci logiky, dialogům, bojům, čištění zrezivělé oceli i králi v džínovém modelu. Ano, Barbar Conan je jednou z legend současného světa, bez níž si lze kinematografii jen těžko představit, jakkoli to samo o sobě zní směšně. Právě za to, hudbu a atmosféru Dungeons and Dragons dostává ode mne na tento počin tak vysoké hodnocení.

plakát

300: Vzestup říše (2014) 

Prvně je třeba říci, že druhá "třístovka" ignoruje skutečnou historii ještě víc než první díl, ač se to zdálo být téměř nemožné. Ale v pořádku, všichni jsme to čekali. Bohužel, dialogy jsou o poznání hůře napsané než v (v tomto směru taktéž nikterak vynikající) Bitvě u Thermopyl a až fascinujícím způsobem špatně zahrané, čest výjimce v podobě Evy Green. Vizuální vzhled námořních bojů je ovšem i tak stále neuvěřitelný a je tím jediný, na co se dá ve filmu koukat. Konec konců, od toho tu vlastně celý byl...

plakát

Van Helsing (2004) 

Ano, je to špatný film. Skutečně. Avšak právě skrze to je tak dokonalou definicí pseudožánru akční fantasy, podobně jako Komando je dokonalým zástupcem bezduchých stříleček "z 80. let". "Hrdina se záhadnou minulostí, kouřící doutníky a i přes ošuntělý zevnějšek pevně na straně dobra, ničemný, krev pijící Zloduch, a kladná hrdinka jejíž bratr zmizel," doplněno šaškem, nějakou vatou a Igorem, který by bez řádného nadhledu byl asi nejsympatičtější postavou celého "díla".

plakát

Král Galů (2001) odpad!

Poněkud podivný film o vlasteneckých Galech a o tom, jak jsou vlastně Římští legionáři zbabělí a neschopní a jaký byl Caesar vlastně hlupák. Původní myšlenka zřejmě byla udělat něco jako krvavějšího Asterixe bez Obelixe a podle toho to taky vypadá.

plakát

Stalingrad (1993) 

Vynikající válečný film, který se díky své realističnosti, kulisám, kameře i (na poměry válenčých filmů) velice slušné dějové linii řadí mezi to nejlepší, co je tento žánr schopen do této doby nabídnout a možná se jedná i o nejlepší válečný film vůbec. Člověk si nemůže nepovšimnout jasného rozdílu mezi válečnými filmy ze zemí (tehdejších) Spojenců a Německa. Například v Amerických filmech (naprosto typickou ukázkou je třeba Zachraňte vojína Ryana) hlavní Hrdinové obvykle prostě mačkají spoušť a zástupy nacistů po lobotomii, mající zjevně dost velké problémy jen s tím, aby nenarážely do zdí, padají jeden po druhém. Někdy to jde (ano, Vojín Ryan) až tak do extrému, že když nějaký Němec náhodou zabije Američana, je považováno za zcela správné a čestné jednání zmasakrovat všechny zajatce. Němci oproti tomu taktně ignorují čas, po který ve válce vítězili a díky tomu většinu jejich filmů lze označit spíše za protiválečná díla nežli válečná. Stalingrad ukazuje velice realistický obraz boje v ruinách města, zoufalé podmínky vojáků i skutečnou podobu tvrdých bojů o každý metr rozbombardované země, přičemž každá zbraň, věc či tank je zastoupena skutečnou zbraní, věcí či tankem nebo alespoň 100% věrně působící maketou. To znamená, že T-34 hraje opravdu T-34, 50 mm dělo je opravdu 50 mm dělo atd.. V každém případě stojí za shlédnutí.5/5

plakát

Vatel (2000) 

Báječná výprava a herecké výkony, ale historické reálie film poněkud svazují. Jinak ovšem velice dobrý snímek, díky bohu za Francouze. 75%

plakát

Iron Sky (2012) 

Nápad nebyl špatný, ale autoři si nedělají hlavu ani s logikou, ani s řádným dějem, navíc si zjevně tak nějak neujasnili, jestli dělají komedii, drama, akční sci-fi či něco jako Sex ve městě ve filmu. Výsledek: Nákladné "Waterloo po česku".. O to větší je to škoda, že sci-fi scény nejsou většinou špatné. Finální bajonet mezi žebra filmu zaráží okamžiky, kdy zaznívá hudba 99% (ne-li rovnou 100¨%) stejná, jako ta z filmu Excalibur, přičemž to tvůrci zjevně vůbec nebylo zamýšleno jako vtip, jen zde spoléhají na špatnou paměť diváků.

plakát

300: Bitva u Thermopyl (2006) 

Akce pěkná, ale natočit hisorický film podle komiksu......to vážně nevím. Historické souvislosti a skutečný průběh bitvy jsou autorovi naprosto ukradené, to "fantasy" je v popisu víc než zaslouženě. Těch dalších 3700 válečníků co šli do bitvy po boku Sparťanů a padli tam spolu s nimi se jaksi vypařilo, stejně jako všechno ne právě nedůležité dění kolem. Místo toho se prastará kamenná zeď v průsmyku záhadně promění na zeď z mrtvol a hoplítům jaksi zmizí zbroje, aby byly vidět svaly. Přitom je to docela škoda, protože při hlubším studiu tehdejších událostí zjistíte, že o dobrodružné příběhy a hrdinství v té době rozhodně nouze nebyla. Na druhou stranu, nebýt této krvavé řeže, obrovské množství lidí by o jednom z největších hrdinských skutků historie nikdy neslyšelo, což je sice smutné, leč stává se největším přínosem snímku.