Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (122)

plakát

Joker (2019) 

Hnus, deprese, husí kůže a silné nutkání podřezat si žíly. Asi takhle jsem se cítil 3/4 filmu, a to hned od začátku! Naprosto suverénní režie, která se proměňuje s vývojem hlavní postavy. Takhle pevné, sebevědomé a ucelené uchopení filmu jsem dlouho neviděl. Jáchym Fénix je magor, to už o něm víme, ale to, co předvedl tady, je jeho životní role. Totální herectví, totální proměna v patolízala, který se pod tíhou zlého světa stane monstrem. Hudba, kamera, střih, výprava....všechno jede na max a já jsem letos a ani hezkých pár let zpět neviděl lepší film. A co se týče komiksového žánru, rovnou vám říkám, že tohle je nejlepší komiksovka všech dob. Nejsem uplný znalec, ale něco jsem s Batmanem přečetl a strašně se mi líbí, jak si z různých komiksů bere jen to nejlepší. A smrt Waynových rodičů? To, co nás sralo u BvS, tady funguje parádně. Přesto, že je to přesně ta samá scéná, jakou bychom čekali. Zapadlá ulička, perly, všechno. Ale ono to prostě funguje. A že se v Kameňáku končilo vtipem? Tady ten vtip posunuli v grotesku...v krvavou grotesku a udělali nádhernou tečku za celým filmem a jeho proměnou z pouze opatrného nahlížení litované postavy, až po suverénní zobrazení chaosu a radosti z násilí.

plakát

Mission: Impossible - Fallout (2018) 

Tom Cruise asi věděl, proč svěřit druhý díl stejnému režisérovi/scénáristovi. Vlastně ani nevím, odkud mám začít chválit. Film šlape od začátku do konce tempem sprintujícího Hunta a pokud nepočítám vyvrcholení vrtulníkové honičky (už jenom to slovní spojení!), které bylo over the edge (doslova!) a bez kterého by to nebyla ta Mission Impossible, kterou očekáváme a vlastně i chceme, jedná se o naprosto nejlepší díl celé šestidílné série. Tedy do téměr samotného konce jsem sledoval nejlepší akční film za hodně dlouhou dobu. Respektive akční film těchto rozměrů. Po komorním začátku se totiž ocitáme v letadle nad Paříží a od té doby se pohybujeme v nádherných (a určitě i sakra drahých) lokacích. Automobilová honička ulicemi Paříže strká do kapsy snad i Bourna. Dynamenická, přehledná, s neskutečnými záběry, kde se z velkých celků dostanete v jednom záběru až na nos Etahana Hunta, vlastně Cruise, který se musí živit pránou, protože nechápu, jak může DOOPRAVDY vyskočit z letadla, sednout do auta a provádět s ním to, co s ním provádí a následně běžet přes půlku Paříže, zlomit si kotník a zabít pár panošů. Neskutečný. Co se týče příběhu, ten originalitou příliš neplýtvá, jen mírně upgraduje. Celá IMF, Ethan a jeho banba tu stojí proti stejně silným a vychcaným protivníkům. To znamená, že když Ethan vymyslí něco neprůstřělného, druhá strana vymyslí něco ještě lepšího. Takhle se trumfují a víceméně všichni se dostávájí ke stejnému cíly. Jen má prostě na chvíli na vrch ten a pak zase onen. Celý příběh vlastně žene touha hlavního hrdiny napravit svojí chybu ze začátku filmu. O to větší motivaci má a vy mu jí prostě věříte a vidíte ji v každé kapce potu, krve (i když je jí málo) a vystřelené kulce. V současné době strká šestá M:I: do kapsy Bourna i Bonda a skáče na piedestál špionských akčních filmů. A nestojí pouze na prvním, nejvyšším stupínku, ale i na druhém a třetím. I přesto, že ten konec nijak nevybočuje ze standartu, musím dát plný počet, protože ty dvě hodiny a půl mi přišli jako 30 minut. Druhý den jsem si film pustil hned znova a bylo to snad ještě lepší. Takže 5 hvězd a jsem vělmi zvědav, co bude příště.

plakát

Železná srdce (2014) 

A já to tam dám za plnej a hned prozradím proč. Film se, co se týče akce, se co nejvíce blíží realitě. Kulky se kroutí za letu, každá pátá svítí, projektily z kanónů lítají všude jen ne tam kam míříte a když už se trefíte tak se odrazí a spadne o kilometr dál. Stísněnost a hrůza v očích tankistů při jakémkoliv střetu a zejména při střetu s Tigerem je opravdu intenzivní a vy byste na jejich místě nejradši prorazili pancíř svojí hlavou a utekli přes právě rozorané pole a narvali svojí hlavu do nejbližší kraví prdele a tam přečkali zbytek války. Válka je čistá zloba a tady jí mají rozetřenou po tvářích všichni. A můžou to bejt jednotky SS, Hitlerjugend a nebo samotný hlavní hrdinové, kteří se chovají jako prasata. Strach a hnus v Porýní a i když závěrečnému rozhodnutí celé skvadry moc nevěřím, konec byl o to větším zadostiučiněním a já Ayerovi smekám prostřelenou přilbici a kdybych mohl připnul bych mu oněch 5 hvězd na hrudník a nechal si od něj vystřílet jeho jméno na moje stehno.

plakát

Citizenfour: Občan Snowden (2014) 

Je krásné vidět téměř v reálném čase průběh této kauzy. Kamera a zvuk jsou sice stejně špatné jako pohnutky NSA, ale na druhou stranu to dodává dokumentu autenticitu a pocit, že jste svědky něčeho tajného (což vlastně jste). Největší plus filmy je jednoduše jeho obsah, tedy to, to se v něm odehrává a to jak se mění motivace některých postav. Snowden je kupodivu téměř neměnný a očividně si jde za svým a velmi mě překvapilo, že neuhnul ze svých morálních zásad a ze svého plánu. Tady se hodí pouze klobouček a úklon tak hluboký, aži s přetrhám šlachy a rozseknu čelo a to samé platí pro Greenwalda, ve kterém si USA a mistr Potus našli velkého protivníka, který na závěr filmu odhalí ještě možná něco víc, než sám Snowden...Ale co to bylo, to se dozvíme zřejmě v dalším filmu nezadržitelné Laury Poitras. Tedy aspon doufám...

plakát

Chlapectví (2014) 

Tenhle film předčil má očekávání asi ve všem, v čem snad mohl. Ale především v tom, jak citlivě dokázal zachytit všechny etapy "chlapeckého" života. Hodně tomu určitě přispěla výroba filmu (která jak známo, trvala 12 let) a protože se postavy nemění, jenom stárnou, vcítíte se do nich daleko více, než kdyby každou etapu života představoval jiný herec. I když film trvá skoro tři hodiny nemůžete se dočkat další a další kapitoly života dospívajícího mladíka. Hlavně proto, že se v určitých momentech určitě najdete, ať už v těch veselých nebo smutných. Věřím, že v příštích semestrech bude tenhle film zařazen do všech výkladů filmové vědy a historie a bude mu věnováno mnoho samostatných hodin. Proč? Protože víc je někde víc a v tomhle případě nejvíc! P.S. Znáte ten pocit, když vyjdete z kina a nemůžete mluvit?

plakát

Grandhotel Budapešť (2014) 

Moje naprosto a uplně první setkání s Andersonem a nemůžu jinak než dát za plno, protože komedie s takovým spádem, vizuálním kouzlením, šílenými a totálně absurdními scénami (např. přestřelka) a geniálními herci v čele s Fiennesem, který mi opět potvrdil, že když mu dáte prostor k hláškování (třeba V Bruggách) je nepřekonatelný stejně jako hrává režie Wese. Jediná nevýhoda tohoto filmu je, že se teď bojím kouknout na další Andersonovi filmy, protože se obávám, že nebudou tak dokonalé, jako tento.

plakát

Zátah 2 (2014) 

Řeknou vám, že jste natočili nejlepší akční film za posledních 10 let, ale vytknou vám, že o příběhu se nedá vůbec mluvit. Pokud jste Gareth Evans vrátíte se s pokračováním, kde je akce ještě dokonalejší a nabídnete dokonce i ten příběh (sic víceméně klasický gangster story). 2 hodiny se s nim pipláte v někdy až neskutečných detailech, které vám docvaknou až na konci, aby jste v poslední půl hodině mohli celý příběh, včetně velmi zajímavých postav doslova rozmlátit, rozstřílet, rozjezdit, až nechutně rozsekat a nechat sípat v kaluži vlastní, právě vyteklé rudé krve. Opět se tu jde až na dřeň, a když píšu na dřeň, myslím tím opravdu na dřeň, protože tady se všechny údery v lepších případech zastavují jedině o kosti, v těch horších slouží kosti jako generátor nechutných zvuků při jejich lámání a drcení. Každej souboj se odehrává jinde a má jiná pravidla a když by vás to náhodou přestalo i tak bavit, dostanete souboj a automobilovou honičku v jednom. Tu si nadělují rány pěstí, tu nohou, tu zase pálkou nebo tyčí, noži, mačetami, či sekáčky a když nepomůže ani bouchačka, pomůže rozjeté auto. V akci nápadité až běda!! V příběhu už méně, ale alespoň tu je. Rejpalové rejpat budou i tak. Já jsem rád, že Evans a jeho kluci šikmooký dokázali to, co se povede málo kdy- Překonali první díl úplně ve všem a nastavili laťku výš, než by dokoply při své pověstné otočce Svaly z Bruselu.

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

Typický skautský film pro 21. století, v němž správňácké chování Mirka "DiCapria" Dušína přesahuje foglarovskou filosofii bratrské lásky a oddanosti morálním hodnotám. Nejen, že dá práci všem těm drogy prodávajícím floutkům a umožní liliputum dělat to, pro co byli stvořeni, ale on se i snaží zbavit lidí peněz, které stejně kazí charakter a ještě se pokusí se svými již osvícenými přáteli zničit veškeré zásoby drog na planetě Zemi. A jak se říká: Pro dobrotu, na žebrotu. A teď vážně. Kdy naposled jste mohli vidět doslova rock'n'rollovou (to slovo ke Scorsesemu prostě patří jako kokain k nosu makléře z Wall Street), třeskutě vtipnou jízdu z části složenou z čiré improvizace, která za celé tři hodiny nenudí? Já snad nikdy! Scorseseovci vládnout a plakát tohohle režisérskýho kmeta by měl viset v rámu na čestném místě ve společenské místnosti každého domova důchodců, aby zde přežívající věděli, zač je toho život. Hmmmmmm hmm....hmmmmm hmm...hmmmmmMMMMMMMMmmmmmm...hmmmmmm hmm....hmmmmmmm hmm....

plakát

Kapitán Phillips (2013) 

Greenie, bez jakéhokoliv zbytečného patosu, dere do diváků příběh o hrdinném kapitánovi, kterého unesou vychrtlí Somálci, s takovou vervou, že občas prostě zapomenete, že sedíte v kině, u televize a sledujete film, že vám stydne čaj, nebo chladne popcorn. Greengrass si svůj styl vypiloval k dokonalosti už u United 93, u Bourna ještě přidal, aby pak následně zakopl se Zelenou zónou a vrátil se jako mistr s Phillipsem. Neskutečné, co předvádí v poslední půl hodině. Strach, stres a pach potu. I když víte, jak to dopadne, film dokáže neuvěřitelně strhnout a vy jste napjatí, jak čarodějnice na inkvizičním skřipci. Hanks překvapil. Celou dobu je více méně klasickej Tom, ten, na kterého jsme zvyklí, ale jak začne hrát, když jde do tuhého a následně na lékařské prohlídce, to mě mile překvapilo! Všechno je tu prostě na maximum a takové bude i moje hodnocení.

plakát

12 let v řetězech (2013) 

I negři jsou v tomhle filmu za svině. Vynikající kamera lpící na drásavých detailech a emocionálně vypjatých dlouhých záběrech. Zimmera jsem před 10-15 lety nesnášel, teď ho zbožňuji. Herci Oscaroví, i když podle prvoplánového obsazení malých rolí bylo jasné, že ten film si prostě jde pro sošky. Chápu, že většina lidí to nemůže vystát už jenom kvůli tématu a jasným Oscarovým ambicím, ale je to prostě sakra dobrej film.

Ovládací panel
12 bodů