Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (122)

plakát

Rozhněvaný muž (2021) 

Film jsem viděl až se zpožděním, takže jsem bohudík věděl z recenzí a reakcí do čeho jdu. Protože jinak bych byl asi lehce zklamán z toho, že jsem dosta film od Ritchieho bez jeho stále dravého stylu, do filmu, kde je Jáson opět za drsňáka a kosí zlé lidi. Jenže ono to má něco navíc. Ono to má nasranost, kterou potrhuje brutálně znějící soundtrack. Ono je to zlé, chladné a jde si to systematicky za svým, stejně jako hlavní postava (slovo hrdina tu nemá co dělat). Je to prostá, jednoduchá. ale sakra brutální cesta zlomeného muže za pomstou podaná naprosto bez příkras.

plakát

Temné léto - Série 2 (2021) (série) 

Z první série si pamatuji jen pár utržků a scén a bojím se, že to tak bude stejné i v sérii druhé. Po naprosto skvělém úvodu, který sliboval brutální akci nebo alespoň skvěle nasnímanou akci, jsme se dostali do jakéhosi mezi času, kde se hodně povídá, málo stříhá, moc nepřemýšlí a prostě se toho tam moc neděje. Navíc pokud nemáte místo hlavy nádobu na zvratky, budete neustále kroutit hlavou nad smyslem epizodního vyprávění. Stejně jako v první sérii je k ničem a kdyby každou 4 epizodku vyhodili a radši se více věnovali hlavním postavám, udělali by lépe. Takže je to lepší než první série? Rozhodně! Ale na čtyři hvězdy to ještě není. A to i přesto, že poslední epizoda jede v tempu té první a zanechá velmi příjemnou pachuť tlejícího masa na patře.

plakát

Temné léto - Zima (2021) (epizoda) 

Tohle byl prostě a jednoduše famózní vstup do druhé série. No dobře, první sérii jsem sjel při nemoci a za normálních okolností bych se na to vysral. A to především kvůli chaotickemu epizodnimu stylu vyprávění, které nedává příliš smysl a je to vlastně fakt k hovnu.  To je bohužel zpátky i v druhé sérii ve vší smysl nedavajici parádě.  Jenže když do vás tvůrci narvou strhující, maso drásající úvod na jeden dlouhý záběr, pochopíte, že tady se jede hlavně na efekt. Je to špatně? NE! Těch dlouhých záběrů je tam několik a kvalitativní skok oproti první sérii, co se vizuální stránky týče, je astronomický. Takže já jsem chycen stejně jako tlejici maso mezi zuby do hlavy streleneho souseda, který se vás před třemi minutami snažil sežrat, ale vy a vaše brokovnice jste proto neměli pochopení.

plakát

Joker (2019) 

Hnus, deprese, husí kůže a silné nutkání podřezat si žíly. Asi takhle jsem se cítil 3/4 filmu, a to hned od začátku! Naprosto suverénní režie, která se proměňuje s vývojem hlavní postavy. Takhle pevné, sebevědomé a ucelené uchopení filmu jsem dlouho neviděl. Jáchym Fénix je magor, to už o něm víme, ale to, co předvedl tady, je jeho životní role. Totální herectví, totální proměna v patolízala, který se pod tíhou zlého světa stane monstrem. Hudba, kamera, střih, výprava....všechno jede na max a já jsem letos a ani hezkých pár let zpět neviděl lepší film. A co se týče komiksového žánru, rovnou vám říkám, že tohle je nejlepší komiksovka všech dob. Nejsem uplný znalec, ale něco jsem s Batmanem přečetl a strašně se mi líbí, jak si z různých komiksů bere jen to nejlepší. A smrt Waynových rodičů? To, co nás sralo u BvS, tady funguje parádně. Přesto, že je to přesně ta samá scéná, jakou bychom čekali. Zapadlá ulička, perly, všechno. Ale ono to prostě funguje. A že se v Kameňáku končilo vtipem? Tady ten vtip posunuli v grotesku...v krvavou grotesku a udělali nádhernou tečku za celým filmem a jeho proměnou z pouze opatrného nahlížení litované postavy, až po suverénní zobrazení chaosu a radosti z násilí.

plakát

Od koťátek pracky pryč! Hon na internetového zabijáka (2019) (seriál) 

Netflix opět dokazuje, ze patří mezi dokumentární špičku. Naprosto skvělý výběr tématu a opět skvělé audiovizuálně zpracované. Co už je k diskuzi, je závěrečný point, který trochu zahrává do autu všechny ty znepokojující otázky, výpovědi a výsledky sledování určité skupiny lidi, lajků, kteří opravdu mohou někoho uhnat k smrti. Ale pro americké publikum, tipuji, to bude to krásné meta sdělení, které potřebují a po kterem si řeknou WOW! Zároveň to ale, dle mého, podporuje touhu stát se slavným. Tedy touhu, kterou mel sám Luka. Ale to bychom se dostali ze 3 episod na nejméně 6 a hledali bychom podstatu lidského bytí. Ve výsledku tedy perfektně zpracováný dokument o úlisném slavomanovi, kterého honí parta lidí, kteří tráví svůj čas nejraději na Facebooku. Edit// Pokud si po skončení seriálu vygooglite Luku na wiki. Zjistite, hned v prvním odstavci, ze jeho matka, ktera vystupuje v dokumentu, není uplne normální a že, co se tyce lásce k zvířatům, jsou na tom stejně. Což je výtka směrem k tvůrcům. Protože pokud ma vaše matka obsesivní poruchu a otec je schyzofrenik, mate velkou šanci stát se hvězdou docu série o šíleném vrahovi

plakát

Zaklínač (2019) (seriál) 

Nehrál jsem hry, nečel knížky. I tak mě ten seriál strašně chytil. A to i přes, bohužel, několik neduhů, které prostě odpustit nelze. Chápu, že první dvě knihy jsou povídkové a že se v nich skáče v čase bez jakéhokoliv upozornění, ale u seriálu to jednoduše nefunguje. Ano, čtenáři jsou nadšeni! Drželi se přeci předlohy! Ale s knížkou trávíte i několik dní, čtete jí, mozek to vnímá a skládá jinak. Člověku, který nečetl ani obal knížky o Zaklínačovi, dojde tahle neposloupnosti až někdy u 4. dílu a v posledních dvou episodách dá co proto mozkovým závitům. Kdyby těch dílů bylo 12, 16 možná by to fungovalo lépe. Dalším mínusem je laciné zpracování, které mi občas připomínalo seriál Čarodějky (ano, dá se říct, že jsem pamětník). Někdy je to vidět více, někdy méně. Pokud ale tohle měla být netflixovská odpověď na GoT, tak takhle tedy ne. Nicmeně Cavill, ačkoliv mi jeho vzhled uplně neseděl, alespoň ze začátku, táhne svým charizmatem díl od dílu a pokud vezme svoje naleštěné kopí do pracek a začne s ním sekat údy a probodávat hrdla, je na co koukat, a to především díky skvělé choreografii. Mytologie je perfektní, příběh taktéž (ačkoliv jsem k jeho podání napsal své). Pro mě osobně parádní vstupenka do tohoto světa (knihy a hry kupuji okamžitě). A těším se na, doufám, lepší druhou sérii.

plakát

Apostle (2018) 

Pokud čekáte alespoň z části akční jízdu, jakou předváděl Evans do teď, okamžitě to přehodnoťte a než zmáčknete tlačítko play, uvědomte si, že tohle o akci není. Z intenzivní akce v tomto případě zůstala "jenom" ta intenzita. To je vlastně i slovo, kterým by se dal film popsat - Intenzivní. Příběh člověka, kterému kdysi hodně ale kurva hodně ublížili, když se snažil rozsévat víru v Číně a nyní se snaží dostat svoji sestru ze spárů ultramagorů z ostrova, kteří uvěznili jeho bohyni a krmí ji krví. Ano, Garethovi asi kdysi musel někdo taky ublížit, někdo kdo věřil v Boha a v rozsévání jeho séměte, protože všechny víry, všechny božstva v tomto filmu jsou vykresleny jako cesta k násilí, cesta k nadvládě nad ostatními a ukazuje nám, že my, věřící i nevěřící naivky, jsme jen prostředek k vykonávání vyšší moci. Ale konec filosofie, první hodinku se dozvídáte, jak to v tomhle světě chodí a v té druhé začne téct krev, vyvrtávat se mozky, drtit prsty, propichovat držky, prostě cokoliv co se může stát člověku na ostrově obydleném úchylama a jednou zvrhlou Bohyní. Evans se snaží od začátku do konce, to samé Dan Stevens v hlavní roli, který sic přehrává, ale mě jeho podivná úchylnost bavila. Škoda některých nedořečených nuancí a někdy až zbytečných pokusů o vykreslení ostrova jako ultra divného místa. Už toho prostě bylo moc a všem muselo být po 30 minutách jasné, že tohle není prázdninová destinace pro rodiny s dětmi. Evans se mohl víc zaměřiti na jednotlivé postavy a hlavně HLAVNĚ zvolnit. Na mě bylo té intenzivní, ale leckdy samoúčené úchylnosti až moc a i když posledních cca 40 minut stojí vážně za to, některé logické lapsy vám v hlavně zůstanou až do konce. A ten konec? Nejjednodušší varianta, která vás napadne někdy v půlce filmu. Strašně mi to připomíná roztahanou, strašidelnou povídku s takovým tím všeuzavirajícím koncem, který vše háže do nekonečného kruhu. Ale tu povídku bohužel Evans vzal a vyplnil pouze změtí podivností, uchylností a tak trochu zapomněl na postavy. A přesto, že to má přes dvě hoďky, se na to dá koukat, a to velmi dobře. Ale vsadím se, že si ten film nebudete pouštět po druhé. Intenzivní tři hvězdy a pokud vám někdy ublížil rozsévač božského semene, přidejte si jednu až dvě hvězdy podle toho, jak moc jste trpěli.

plakát

Aquaman (2018) 

Kdyby mi bylo 12 a chtěl bych jít s partou spolužáků do kina na ten super velkej akční film o Akvamenovi, dal bych 5 hvězd a ještě bych se dožadoval POMA, aby přidal další, šestou hvězdu. Jenže mi je skoro třicet a přeci jenom chci i od akčních filmů malinko víc. Ale opravdu ne o moc víc. Stačilo by mi, kdyby hlavní hrdina nebyl dement, kterému musí všichni okolo něj říkat, co má dělat, protože on sám nemá mozkovou kapacitu na to, aby se sám rozhodl. Je to vlastně takový mileniál, kterému musíte všechno přišplouchnout pod nos a tak ho trochu i nenápadně nasměrovat, aby vůbec něco udělal. Samozřejmě mu musíte říct, že je král, jinak by nehnul ani žábrou. Když ale pominu tuhle dost podstatnou část každého filmu, musím říct, že akce byla skvostná! A to především ta suchozemská. Parádní honička v italském městečku, která se odehrává na dvou místech zároveň a kamera mezi nimi přelétává v jednom záběru. Prostě krása. Nemluvě o fajtu Nikol Kidmen. která to tam prostě pořád má... No nic, víc jak dvě to nebudou, protože jsem si snad nikdy víc nechtěl pustit filmy od Tarkovského, než po konci tohoto debilního filmu s úžasnými akčními scénami.

plakát

Balada o Busteru Scruggsovi (2018) 

Nejzbytečnější film, který jsem za posledních par let viděl. I skoro dva tydny po shlédnutí, nedokážu pochopit základní otázku, kterou si jako tvůrce čehokoli musíte položit. Ta otázka zní Proč? Několik příběhů, balad, naskládaných za sebou. To je všechno. Nečekejte od toho víc. Nečekejte smysl, poselství, prostě nic, co filmy od Coenů mají. Kdyby to vydávali na svem youtube kanálu jednou za 14 dní - paráda. Ovšem jako celek to nedává žádný smysl. Ty příběhy nic nespojuje. Proste se kouknete na par příběhu z divokeho západu a můžete jit třeba spát. Technicky v pořádku. Vtipné obcas ano. Příběh není. Radši si opravdu přečtěte, pusťte nazpívané balady. Dávají o dost větší smysl.

plakát

Deadpool 2 (2018) 

Pro mě lepší než jednička a to především díky jistotě na režisérské sesli. Všudypřítomná podvratnost není jen ta, co vidíte na první dobrou, ale i třeba v tom, že si vůbec dovolí ty nejlepší akční scény najebat do prvních 5 minut a přesto tím film netrpí. Samozřejmě nemůžete čekat něco zásadního, něco co obrátí komiksový žánr vzhůru nohami a přijde s novým směrem. Ne to opravdu ne. Ale pořád je to zábavnější, akčnější a nahláškovanější než všechny komixárny od marvelu a novýho DC universa. 5 hvězd dám až se budou zabíjet děti, nebo Batman při ultimátní bitce v psychiatrické léčebně.