Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Western
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (171)

plakát

Alice a starosta (2019) 

Film, který nutí přemýšlet nad problémy současnosti a ještě tak činí s grácií, je téměř zázrak. Pro české občany (ovčany i chvilkaře:) by tohle měl být film takřka povinný.

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

Tarantino dospěl a dal se na točení pohádek... a jde mu to výborně.

plakát

Giordano Bruno (1973) 

Skvělá kamera a výprava, obdivuhodná mizanscéna, ale jinak je to montaldovsky odtažité, a to i přes silnou politickou aktualizaci. Volonté je zde překvapivě zdrženlivý.

plakát

Sacco a Vanzetti (1971) 

Dvě hvězdičky za režii a herecké výkony (až na jednu scénu překvapivě uměřený Volonté, civilní Cusack, ale hlavně Cucciolla), za hudbu a vynikající dublinské lokace. Třetí hvězdička za promyšlený scénář. Film totiž nehraje na city, dokonce působí téměř odtažitě a vyznívá spíše tísnivě nežli revolučně burcujícím dojmem, ale je politicky účinný. SPOILER: Když to nejde po dobrém, zkusí to špatný advokát po zlém (politizací procesu), když nefunguje ani to, dobrý advokát to po dobrém stejně nezachrání. Jediným řešením je tedy svrhnout kapitalismus, čemuž Sacco a Vanzeti poslouží lépe mrtví nežli živí. Přesně to shrnuje Vanzetti, když v cele smrti říká svému spolupachateli: "Měl jsi pravdu Niccolo, že jsi nepodal žádost o milost - jsou to vrazi!" KONEC SPOILERU Uvítal bych rozvinutí dichotomie obžalovaných (až za hrob politicky uvědomělého Vanzettiho a života si cenícího Sacca) a prohloubení sporu advokátů Moora a Thompsona, což by zvýraznilo téma politizace procesu i jeho lidskou dimenzi, ale to by byl jiný příběh a už vůbec ne italský film ze 70. let. Mohlo to sklouznout ke křiklavému politickému plakátu, mohlo to ale být i velké drama, naštěstí je to aspoň solidně napsaný pamflet.

plakát

Do boje (2018) 

Legenda o Laurentovi. Prostý, napínavý a formálně dokonalý film se skvělými herci.

plakát

Edmond (2018) 

Edmond Rostand ležící spící - v próze a s nejedním morálním ponaučením. Naštěstí také se skvělými herci (zejména Gourmet a Seignerová). 2,5 + půl hvězdičky za plzeňské divadlo:)

plakát

The Tall Stranger (1957) 

Důkaz, že béčka jsou jen hůře natočená hlavní produkce. Téma manipulace davu proto není ani tak překvapivé jako nepropracované a stejně jsou na tom postavy - s výjimkou manipulátora Harpera (Neise). Z herců ale zaujme nejvíc Ansara, který přesvědčivě využívá skromnou plochu ke ztvárnění Mexikánce Zaraty. Největší slabota jsou přestřelky, a co hlavně si od westernu přát?!

plakát

Krutý sever (2006) 

O čtvrtou hvězdičku kvalitní snímek připravila klasická a zde do krajnosti dovedená rekvizita současných námořnických filmů - magor ex machina.

plakát

Půlpenny (1974) (TV film) 

Na normalizační televizi překvapivě provokativní téma držení pozic a bránění nedozírným následkům. Scénář na jednu stranu chytře volí dramaticky nejnosnější fakta z anglické reportážní knihy, na druhou stranu nepochopitelně přebírá její dokumentárnost (zřejmě podíl Vladimíra Branislava, kterého Eva Sadková pokryla svým jménem). Výsledek je mnohem méně napínavý, než by mohlo být čisté soudní drama, tím spíš s hereckým ansámblem, který i v daném rámci hraje bezezbytku na výbornou. Bylo by zajímavé srovnat s maďarskou verzí (Fél penny, 1976), jestli náhodou nedostatky převzatého scénáře neodstranili. Podle románového zpracování, jehož autorem byl Leon Uris, tedy "strana žalovaná" v procesu z roku 1964, vznikl americký televizní seriál QB VII (1974) s Anthony Hopkinsem v "Högerově" roli.

plakát

Z hříček o královnách - Královnina smečka psů (útržek anglický) (1994) (epizoda) 

Všichni v tomhle národě si kladou otázku, zda bylo opravdu tolik spiknutí, kolik jich muselo být potrestáno. Poslední z mnoha Daňkových metafor politických procesů 50. let. Nádherně ironická Jana Štěpánková kraluje silné herecké sestavě nejlepšího dílu Hříček o královnách.