Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (161)

plakát

American Horror Story - Murder House (2011) (série) 

Konečně si můžu užívat poctivou hororovou atmosféru po malých dávkách, aniž bych tím ztrácel nit, napětí a vyvolané emoce.

plakát

Danger 5 (2011) (seriál) 

Třikrát sláva přeponovaně brakovým seriálům. Spolu s Garth Marengis Darkplace výborná absurdní podívaná. Pro milovníky vkusně podané nekvality (nasazené na všech frontách) plně doporučuji.

plakát

Pozor móda (1960) 

"A největší výhodou této sukně je, že jsou to kalhoty."

plakát

Černý jestřáb sestřelen (2001) 

Skvěle odsýpající válečný videoklip. Většina filmu je natočena tak dynamicky a chytlavě, že by se člověk snad do té války i podíval. Bohužel Scott neopomenul z amerických vojáků dělat spasitelské hrdiny, ale s množstvím americké vojenské techniky ve filmu použité je to i celkem logické. :) Akční nářez, na který se velmi pěně dívá a člověk má pocit, jako by byl uprostřed akce.

plakát

Avatar (2009) 

Filmová událost roku 2009? Z hollywoodské produkce rozhodně. Film mě od začátku do konce vytahoval ze sedačky skrz plátno. Tak skvěle se na ony rozpohybované obrázky kouká. Zážitek byl navíc umocněn i mojí první návštěvou IMAX kinosálu, kde je kvalita obrazu, velikost plátna a stereoskopický efekt výrazným katalyzačním prvkem při vtahování do děje. Jeho hlavní kostru sice opravdu z většiny odhadnete, ale příběh naplňuje celou řadu naračních i psychologických archetypů, což tento "nedostatek" plnohodnotně zahladí. Avatar ale příběhem zdaleka nekončí. Nejsilnější stránkou filmu je "reálný" fiktivní svět planet y Pandora. Základem je fakt, že je opravdu skvěle "nakreslen". Skutečně se budete každou chvíly nadšeně rozhlížet, co že je to kolem za neuvěřitelné rostliny, živočichy a všechnno ostatní kolem (nechme stranou množství inspirace v Miyazakiho díle, jelikož Avatar čerpá z tolika filmů a příběhů, že se o jednoduchém kopírování nedá mluvit). A k tomu vám film poskytne spoustu prostoru při kamerových výletech do kraje, či "přírodně dokumentárních" vložkách sledujících pandorské živočichy. Toto objevitelské potěšení mi mimochodem poskytlo i možnost vzdáleně se přiblížit dávným dobám, kdy obecenstvo chodilo na černobílé cestovatelské snímky z dalekých exotických krajin, v té době obrazově (a jinak vjemově) nedostupných. Krom visuálního pozlátka je navíc svět i s domorodými kmeny pevně logicky, motivačně i ontologicky upevněn. Avatar tedy nabízí potěchu hned na několika zážitkových úrovních. Od jednoduché "kinematografie atrakcí", přes identifikaci s hrdiny a jejich emočnímy prožitky, až po skvěle natočené akční sekvence. A vůbec celé technické zpracování je skvěle odvedená práce. Sečteme-li vše dohromady, dostaneme jasný závěr: Avatar je výjimečně vydařený film, u kterého je zážitek z kinosálu nesrovnatelný s (jakoukoli verzí) domácí produkce. Obvzlášť s kvalitou nabízenou v IMAXové verzi. Zda se film zapíše do historie jako "revoluční snímek přepisující filmovou historii" je nejisté. A k označení tímto termínem je třeba i určitá časová perspektiva. Ve zlatém fondu hollywoodského filmu si ale místo najde zcela nepochybně. p.s. Je zábavné sledovat, jak se Cameron (prostřednictvím Sigourney Weaver) posouvá od genocidní politiky z Vetřelců k obhajování tradičních hodnot a uvědomělému chování v přírodě. Budou i další skoky? :) p.p.s. Jedná se o prvního adepta na originální blu-ray disk v mé sbírce. A to je vlastnictví odpovídajícího technického vybavení ve velmi vzdálených hvězdách.

plakát

Dumbo (1941) 

Spolu se Lvím králem a Sněhurkou jeden z prvních filmů, které si z kina pamatuju. Dnes sice již nevím, jakými situacemi Dumbo procházel a s ším se potýkal, pamatuju si ale, že se mi film velice líbil. A jak byl dojemný. Prostě nezapomenutelný zážitek.

plakát

Paskvil (1997) (pořad) 

Pořad sám za ****, ale 80's special si zaslouží vše katapultovat na maxuimum. Kdo neviděl (a neslyšel), jako by nebyl.

plakát

Earth (2007) (TV film) 

Pohlcující. Co nejdříve si obstarám i Planet Earth.