Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (1 181)

plakát

Argylle: Tajný agent (2024) 

Půjdu proti proudu a řeknu, že jsem se výborně bavil. Nevím jestli to bylo tím, že jsem měl přesně tu správnou náladu na pro mozek nenáročnou zábavu, nebo mám jednoduše pro Vaughna slabost a jeho styl mi sedí. Upřímně jsem úplně nečekal do čeho jdu, (záměrně) jsem neviděl ani trailer a spojení Vaughn a Cavill a spol. mi naprosto stačilo. Jaké né úplně milé překvapení pak bylo, když jsem zjistil, že Jindra není hlavní postava. Jenže nástup Rockwella neměl chybu a i BDH (dokud to teda byla ta roztomilá zrzka), která nepatří mezi mé favoritky, byla fajn. Klasicky přehnaný Vaughn pak servíruje jednu akční sekvenci za druhou a ač je místy green screen znát, nějak mi to nevadilo. Humoru je zde hodně, někdy je vynikající, někdy zase trochu drhne, ale všehovšudy je dost slušný. Tenhle žánr má (alespoň co se mě týká) jednu obrovskou výhodu - pokud si všimnu logických nesmyslů a obecně sraček, tak mi to tu téměř nevadí - což je ve výsledku obrovský rozdíl oproti filmům, které se berou vážně a nelogičnosti pak bijí do očí. Rockwell při jakékoliv akci a duhové kouřové granáty jsou radostí pro oči a duši a vrací mě skoro 15 let zpět, kdy jsem poprvé viděl Kick-Ass.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Jedničku jsem shrnul jako audiovizuální porno, jak tedy pojmenovat pokračování, které vyprávění příběhu pomocí pixelů dotáhlo k dokonalosti? Zimmerovo zvuk je slast pro kochleární aparát, přičemž ve stejném okamžiku lítají oči po plátně a nasávají každý paprsek světla. Druhá Duna je prostě to, co jednička a ještě něco o malinko víc. Příběhově vynikající, byť se mi zhruba v polovině filmu objevil pocit, že se do kina přes střižnu nedostalo pár scén. Hlavně co se týká přerodu Paula ve vůdce bych tedy ocenil pár (desítek) minut navíc. Necelé 3 hodiny se totiž vypaří jak voda v poušti. Hlavně druhá polovina filmu se stane až zkratkovitou, což je od té první patrný rozdíl. Herecky vysoce nadstandardní, z režisérské stoličky naprosto zvládnuté. Film, který skutečně má smysl užít si v kině.

plakát

Reacher - Policajt z New Yorku (2024) (epizoda) 

Tyvado, takovejhle Céčkovej patos nenechá klidným ani mě. Někde jinde bych to asi skousl, ale u Reachera je to prostě šílený propad ve scénáři, který je tak strašně odfláklý a jako od fanouška červené knihovny. Už předchozí díl se ztečí proti dvěma (naprosto neschopným) sniperům byl jak pěst na oko, ale tenhle díl nasazuje korunu. Choreograficky jsou souboje fajn, ale to jak k nim dochází je celé špatně a natočil je někdo, kdo tomu jednoduše nerozumí. Honička centrem New Yorku bez jediného civilního/policejního auta nebo chodců je do očí bijící. Člověk by čekal, že když už je nachystaná past, tak budu mít k dispozici auto k jejímu uzavření, ale to by asi sérii o 2 díly zkrátilo. V tom případě se to má ale natočit jinak, ať to není tak očividný. Z vedoucích pozic prostě nezvládnuté. To, že nám je naservírovaná nejvíc zbytečná smrt, kterou můžem na obrazovkách vidět, je už jen taková zlatá malina. Ne, nevypadalo to dojemně - bylo to trapný, mně bylo trapně při dívání. Nejhorší je, že kdyby to nemělo tak hloupý zbytečný chyby a kdyby se postavy nechovaly tak neuvěřitelně hloupě, tak vím, že by se mi to vážně líbilo.

plakát

Vládcové nebes (2024) (seriál) 

Kvalitní drama, dobrá akce, zajímavé příběhy. Bombarďáci ze Stovky měli během války obrovské ztráty, proto se jim také říkalo "Krvavá Stovka". Bratrstvo je jen jedno, ale letci jsou řemeslně velice povedená minisérie, která bohužel zachycuje až moc postav a žádná z nich nedostane příliš prostoru, aby se nějak více rozvinula a emočně přirostla divákovi k srdci.

plakát

Ahsoka (2023) (seriál) 

Ahsoka, jedna z vůbec nejlepších postav (alespoň nás, Clone Wars a Rebels znalých) dostává i svůj hraný prostor a Rosaria je jako Togruta výborná, přičemž drobné úpravy od Manda pomohly. Dostáváme plný nášup Rebelů, dostáváme Anakina, Trawna a naprosto výborného Raye Stevensona (toho je škoda...) a jeho padawanku. Ze seriálu je cítit to, co z animovaných SW seriálů, to jest cit k postavám a předaleké galaxii. Jak už jsem nastínil, Ahsoku ocení hlavně ti, kteří viděli Clone Wars a Rebels (což jsou ve své podstatě seriály z velké části právě o Ahsoce). Co si budeme povídat, Clone Wars a část Rebels, byť animované, jsou prakticky tím vůbec nejlepším, co Star Wars můžou nabídnout a nepochopím SW fanoušky, kteří se na ty seriály nepodívají z důvodu animace. Animace není pro děti! Příběhy, emoce, akce, kterou ony seriály nabízejí jsou naprosto dokonalé. Škoda, že mám víc otázek, než jsem dostal odpovědí. Silné 4 hvězdy (hlavně pokud to srovnám s Obi Wanem), ale ten konec mi to s tím využíváním síly trochu rozházel (protože na to odrážet mečem blastery nebo dělat force-push můžete být random Franta z vesnice).

plakát

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023) 

Letošní festival neuvěřitelného kýče. Na jednu dobrou scénu připadá jedna špatná, na každý vtip zase trapnost. Svět kvant je rozhodně zajímavým prostředí přicházející se spoustou originálních myšlenek, jenže je deus ex machina úplně zabitý absolutně hloupým chováním postav a nevkusným fan servisem. Nepopírám, že jsem se místy zasmál, ale velkou část filmu jsem strávil s hlavou v dlaních a šilháním mimo obrazovku. Přitom Ant-Man v podání Rudda je vynikající, zbytek bandy mravencofillů je ale o ničem (co sis to provedla s vlasama Lilly?!) a Kang je sice nápaditá postava, ale nepřijde mi úplně využita. Kontrast a rozdíl kvality s včera viděnými Strážci je neskutečnej.

plakát

Barbie (2023) 

Když byl na scéně perfektní Gosling v roli Kena, kradl si všechny jednotky mé pozornosti jen a jen pro sebe. A nemohlo za to pouze jeho naolejované a dokonale opálené ABS. Gosling totiž umí hrát, umí tančit a zpívat, a co je nejdůležitější, jeho postava byla nejlépe napsaná. Tím nechci hanit Margotku, těžko by se asi našla hezčí a kvalitnější herečka do té role. Problém je v tom, že Barbie má několik rovin. Občas vám přijde, že koukáte na změť né vždy vtipných a souvisejících skečů. Občas si nejste jistí, zda té feminizace není zas moc. A občas se skvěle bavíte, protože koukáte na originálně pojatý film, plný výborných vtipných nápadů, vynikajících popkulturních narážek, který i přes svůj obsah není trapný. Bohužel né vždycky máte ten poslední pocit, ale velkou část filmu ho tam alespoň trochu cítíte. Hračky od Mattela 5/5, lidé z reálného světa mě naopak dost nepřesvědčili a byli slabým článkem příběhu. Taky škoda samotného závěru, ten mi asi úplně nesedl.

plakát

Bastard (2023) 

Dáni v čele s Mikkelsenem pravidelně dokazují, že jejich tvorba patří k tomu nejkvalitnějšímu, co je za poslední desetiletí v (evropském) filmovém průmyslu vyprodukováno. Opět je nám nabídnuto syrové drama, které nepotřebuje přehršel akce, ale stačí mu stará dobrá atmosféra, kvalitní dialog a funkční scénář.

plakát

Beckham (2023) (seriál) 

Dokumentu není prakticky co vytknout. Čtyřdílná minisérie je od začátku do konce napěchovaná informacemi a vynikajícím fotbalem. Becks byl sice na ostrovech sice "na špatné rudé", ale vždycky jsem ho jako hráče, jako celebritu a v rámci možností i relativně normálního člověka respektoval. Pamatuju si, když mi babi někde sehnala Fotbalovou školu Davida Beckhama a šestiletej já jsem pak kličkoval u ní v obýváku před televizí s kopačákem.

plakát

Bod obnovy (2023) 

Dobrých českých filmů je jako šafránu, dobrých českých sci-fi je zákonitě ještě méně. Bod obnovy je velmi zajímavý, vizuálně velice povedeně znázorňuje blízkou budoucnost, má tempo i atmosféru, herecky se neztratí a přestože je rozuzlení předvídatelné, nenudí. Hodně jsem z filmu cítil Ostrov, ale jsem spokojený, že něco podobného u nás vzniká.