Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

"Víš, co mi teď vrtá hlavou? Není to kafe v mý kuchyni. Je to mrtvej negr v mý garáži." Pulp Fiction pro mne znamená největší kult všech dob. Patrně navěky mi zůstane záhadou, jak se Quentinovi podařilo dostat takové množství morálně pokřivených postav do tolika absurdních situací, nechat je vést nekonečně vtipné dialogy o neskutečných kravinách a ještě způsobit, abych se uprostřed všeho toho organizovaného násilí tak královsky bavil. Jako zarytý fanda morálních kvalit Mirka Dušína bych se měl za lásku k takto pokleslé tvorbě stydět, ale já se prostě kdykoli rád vrátím k Mazanýmu králíčkovi, občas si z nudy píchnu adrenalin do srdce, pravidelně si zajedu do Cože pokecat anglicky a když mi v restauraci k borůvkovým lívancům automaticky nepřinesou vanilkovou colu, tak okamžitě volám pana Wolfa. A pokud mi špatně namasírujete nohy a schováte se přede mnou v Indočíně, tak na vás samozřejmě bude ve čvrtlibráku se sejrem číhat Jules, kterej vás sejme, protože "Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností, sobectvím a tyranií lidské zloby......"

Obvyklí podezřelí

Obvyklí podezřelí (1995)

"Pokoušíte se ze mne něco dostat, agente Kujane?" Obvyklí podezřelí mě věrně doprovázejí mým filmovým životem. Oni mi ukázali, jak velký může být rozdíl mezi viděným, slyšeným a pravdou. Oni se po více než dvaceti projekcích proměnili z komplikovaně napínavého thrilleru ve výtečnou komedii. A to jen na základě drobných detailů, které v průběhu let pozvolna vyplouvají na povrch. Stojí za to se s tímto snímkem pomazlit, občas si ho promítnout před očima a nechat ho, ať si se mnou hraje.

Matrix

Matrix (1999)

"Můžu ti jen ukázat dveře, projít jimi už musíš sám." Matrix je pro mne nejlepším sci-fi všech dob. Slyšel jsem o jeho pokračováních, bohužel jsem je i viděl, ale přesto doufám, že jsou jen výplodem mé mysli, protože jakékoli narušení tohoto dokonalého světa jsem nucen považovat za penězochtivé a nezodpovědné. Matrix v mé mysli zůstává jen jeden a jsem-li vyzván, tak se kdykoli s velkou chutí usadím do křesla, spolknu pilulku správné barvy a svědomitě se rozložím na sloupce jedniček a nul.

Muž z Acapulca

Muž z Acapulca (1973)

"Komupak to Rodriguez telefonoval, když mu vlezl ten žralok do telefonní budky?" Asi nikdy nikdo nemachroval před nedbale zahaleným poprsím s takovou lehkostí jako Bob Saint-Claire, nikdo přitom neskákal z posilovny ke klavíru, neveršoval při střelbě a s lehkým nezájmem nedecimoval gangsterskou základnu. Já jsem se u toho vždy skvěle bavil a to přitom ani neumím plynně marinovenetsky.

Odplata

Odplata (1999)

"Zdálo se mi, že by tě docela rád zabil. To je všechno." Je to naštvané, nekamarádské, má to pár čerstvých děr v zádech, nemá to ráda manželka, mafie, policie ani Číňani a zarputile to trvá na svých poctivě ukradených penězích. Co to je? Samozřejmě, že suše hláškující buldok Porter, který kladné vlastnosti evidentně zahodil v den svého narození a nyní se chystá prostřílet mafiánskou hierarchií až ke svým drobným. Jsem velkým fandou zásadových týpků, v nichž nevzbudí emoce ani to, že dokáží být ve správnou/špatnou chvíli na správném/špatném místě.

Poslední skaut

Poslední skaut (1991)

"Mysli, Jimmy, mysli. Co by udělal Joe? Zapálil by si a všechny by je postřílel." Jsem jedním z těch, kteří 1) zbožňují vítězství morálky nad mamonem, 2) stojí za každou cynickou hláškou Joe Hallenbecka, 3) touží náhodně zakopnout a zapíchnout ptáka do paní Hallenbeckové. Tolik smůly mne patrně nepotká, ale Posledního skauta si umím kdykoli užít bez ohledu na záplavy na Sahaře, vítězství republikánů na Antarktidě či výši indexu na havanské burze.

Pátý element

Pátý element (1997)

"Znám svého muže. On to uklidní." Taxikář Korben Dallas? Tak ten to určitě uklidní, rozstřílí a ještě udělá superzelený. A já jsem si jistý tím, že takhle se má zachraňovat svět. Pod zadkem neprůstřelného hrdiny osedlaný taxík postrádající kola, po jeho boku žvatlající kráska vlastnící Multipas, po druhém boku debilní moderátor, dostatečné množství podplacených padouchů v každém koutě vesmíru a k tomu asijské bistro pevně zakotvené ve vzduchu. Tady jsem šťastný a rád se sem vracím.

Bláznivá střela

Bláznivá střela (1988)

"Vstup bez povolení, ničení majetku, žhářství, sexuální obtěžování betonovým pyjem." Instinkt detektiva je důležitější než rozpohybování jeho mnohdy nepoužitelných šedých mozkových buněk. A tak instinktem neomylně vedený poručík Frank Drebin při vyšetřování takticky sleduje bobra, znásilňuje betonovým penisem, podplácí práskače, provozuje bezpečný sex, zpívá hymnu, píská baseballový zápas, občas zastřelí nějaké herce a moje břišní svaly přitom od bránice dostávají tolik impulsů, že ani Ab tronic jich na plný výkon tolik nevyprodukuje.

Vyjednavač

Vyjednavač (1998)

"Co dělaj chlapi jako Vy, když neukecávaj chlapy jako jsem já?" Vždycky jsem si myslel, že není možný natočit vynikající thriller, jehož věrohodnost je totálně závislá na tom, zda dva herci dokážou udržet napětí posílaný po telefonní šňůře. Policejní vyjednávači Danny s Chrisem to však dokázali, sehnali si k tomu skvělý nahrávače a já se musím přiznat, že scénu, kdy Danny trénuje Farleyho z pravidel vyjednávání, považuju za jednu z nejlepších, jakou jsem ve filmu viděl.

Jára Cimrman ležící, spící

Jára Cimrman ležící, spící (1983)

"Tyrš, ten říká: Přeskoč, přelez, ale nepodlézej. Já říkám: můžeš i podlézt, ale pak se zase narovnej." Hus, Komenský, Smetana, Cimrman a možná i Nývlt. To pořadí českých velikánů samozřejmě není správně, ale dejme šanci vyniknout i těm, kteří nikdy nevynalezli dynamit, telefon, pojistku, kinematograf či dvojdílné plavky. Pro mne je tohle základní dokument o životě geniálního, leč nekorunovaného Největšího Čecha, který nemůže v srdcích našeho národa nikdy zemřít, přestože o jeho narození panují jisté neopodstatněné pochybnosti.