Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (14)

Mata Hari

Mata Hari (1964)

Ředitel Société Financiére de Production Cinématographique obvinil scénáristy filmu Jean-Louis Richarda a Francoise Truffauta z toho, že plagovali deset konkrétních detailů scénáře Paula a Cathy de Sainte-Colombe k filmu se stejným námětem, který měl být režírován Američanem Edgarem G. Ulmerem. Soud dal žalobci za pravdu a nařídil tvůrcům zaplatit mu 250 tisíc franků. To významně otřáslo společností Les Films du Carosse, která film produkovala.

Une visite

Une visite (1955)

Film byl natočen během pěti dnů při velmi nízkém rozpočtu na 16mm kameru.

Une visite

Une visite (1955)

Truffaut nebyl s výsledkem spokojen a neukázal jej ani svým kolegům v Cahiers du Cinéma.

Une visite

Une visite (1955)

Ačkoli byl zklamán a zapochyboval o svých režisérských schopnostech, využil Truffaut již v této své prvotině některé prvky, které se objevily v jeho pozdějších filmech. Např. scéna, v níž švagr baví ženu napodobováním lokomotivy vyfukováním cigaretového kouře, byla použita o sedm let později ve filmu Jules a Jim.

Une visite

Une visite (1955)

Film zůstal zapomenut a byl znovu objeven v r. 1982.

Une visite

Une visite (1955)

Truffaut zamýšlel film zničit, ale nakonec se rozhodl věnovat snímek Lydii Mahias, někdejší manželce režisérova přítele Jaques Doniol-Valcroze, jejichž dvouletá dcera ve filmu účinkovala.

Fridericus Rex - 1. Teil: Sturm und Drang

Fridericus Rex - 1. Teil: Sturm und Drang (1922)

Zajímavá je reakce Adolfa Hitlera na tento film, v němž chce Friedrichův otec dát popravit svého syna i jeho přítele pro pokus o útěk ze země. Ještě v kině a později cestou domů Hitler stále opakoval: "Syn byl tedy zastřelen - nádherné. To znamená: hlavu dolů každému, kdo je proti státu, i když to je váš vlastní syn!" Pak řekl, že tak by se mělo postupovat i nyní, když chceme vyhnat Francouze z Porúří a uzavřel: "Co na tom, jestli bude tucet našich měst na Rýnu a v Porúří zničeno požárem a několik set tisíc lidí přijde o život!"

Poslední tango v Paříži

Poslední tango v Paříži (1972)

Jean-Pierre Léaud choval Marlona Branda ve velké úctě a obával se práce s ním. Proto všechny jeho scény byly natočeny v sobotu, kdy Brando odmítal pracovat. Tedy během celého natáčení se tito dva herci vůbec nesetkali.

Panika v Needle Parku

Panika v Needle Parku (1971)

Francis Ford Coppola promítl tento film vedení Paramountu, aby jej přesvědčil, že Al Pacino je vhodný představitel Michaela Corleoneho pro film Kmotr.

Seeing Stars

Seeing Stars (1922)

První film, v němž společně účinkovali Charles Chaplin a Buster Keaton.

Panika v Needle Parku

Panika v Needle Parku (1971)

Kvůli realistickému zobrazení užívání drog nebylo ve Velké Británii čtyři roky povoleno uvedení tohoto filmu.

Reklama