Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (209)

plakát

Černý krab (2022) 

Dobrý námět, slušné zpracování, má to duši a i akci. Když se to vezme kol a kolem, slušný kousek s válečnou tématikou bez high-end sci-fi prvků. Samozřejmě nesmí chybět hromada populárních flashbacků, které nemají k příběhu vypovídající hodnotu krom té citové (vždyť jsme čím dál více tupé stádo co si nedokáže představit čím by si hrdina mohl procházet...), ale dalo se to přežít. Rovněž se konal málo reálný předfinálový zázrak. Závěr překvapil a pak to zoral trochu ten úplný konec. I tak jsem měl po delší době zas dobrý "nenasraný" pocit - dostal jsem podstatně víc než jsem očekával.

plakát

Sandman (2022) (seriál) 

Dnes to vidím zachmuřeně...  Pokud to mám hned na začátku shrnout dvěma slovy... Tendenční hovadina. Pokud chcete vědět proč, pokusím se. Ze začátku jsem si říkal "Není to vůbec špatné". A asi mě hodně lidí ukamenuje, ale postupem času mě to přišlo poměrně nudné až otravné. Jen na ehm pohledem mladých "poetické vizáži Sandmana" se nedá postavit tolik dílů. Nicméně říkal jsem si ,že přetrpím a konec série určitě bude aspoň trochu stát za to. Nestál :-( Nosná linie celého příběhu výborná, ale zbytek utek. Na to že se vše točí v říši snů je snová oblast hodně bez fantazie - čest pár vyjímkám. Ani ty postavy nebyly moc OK - vykresleny moc na plocho nebo hoodně tendenčně. A tak mě chytil nejvíce obsahově i herecky Korynťan. Herecky pak Gilbert a babička Vortextu. Opakem budiž Lucifer(ka) jenž působí oproti jiným démonům jako sranda postava z Troškových pohádek - jen je to ještě hůře vtipnější - a to je co říct. :-) Ještě bych zapomněl na podivnost poměru homosexuálních párů jenž tvořily obsahově nadpoloviční většinu - být tam jeden pár, tak jsme pořád sakra násobně nad ony 2%. A když už ne trans-gendeři, tak alespoň travestiti nepřišli zkrátka. S nadsázkou i pedofilové a masoví vrazi... aneb až "Netfixovsky" trapné.

plakát

Cesta do Ameriky 2 (2021) 

Fajn vzpomínka na předchozí díl. V tom minulém byla Zamunda vykreslena jako bohatý stát - taková chlouba Afriky. V tomto díle jako stát hňupů co se třese před nějakým přihlouplým diktátorem. To mě fakt hodně vadilo. Předchozí díl byl příběh stavěný na zasazení "přitroublého neználka" do drsného světa a seznámení s jeho drsnou realitou v kontrastu láska versus povinnosti a láska k vlasti. Zbytek dějových linek v jedničce byla jen zábavná omáčka okolo bez které by to ale nebylo ono. Ve dvojce mi to trochu přišlo že z omáčky udělali aperitiv, předkrm a hlavní chod dohromady. Celé to chvílemi zlehka připomínalo ty přihlouplé komedie Borata, Diktátora a podobně jenž na zhovadilostech staví základ a příběh je jen jakési spojovadlo trapných scének. Přes to všechno, je tu snaha o "neopičího" nástupce jedničky. A chvála bohu to úplná zhovadilost taky není. Velké plus dodává vesměs původní herecké obsazení. Závěrem: Jednička nesla v sobě i přes různé trapárničky v mnoha místech intelektuální humor a zábavné odkazy na kultovní filmy své doby. Dvojka na to všechno zapomněla a spíš vzpomíná na jedničku.

plakát

Debris - Pilot (2021) (epizoda) 

Sic píšu k pilotu... ale sečkal jsem až do šestého dílu. Wyman je zde přítomen, ale to je vše. K Fringe to má hodně daleko. Herci a jejich herecké výkony nezajímavé, špatně rozkreslené klíčové prvky příběhu, nudně se opakující epizodní hledání úlomků mimozemské lodi. BTW proč to proboha pojmenovali Debris?? Ani nebyli schopni v jednom z oněch šesti dílů vysvětlit proč úlomky nejsou roztavené/ohořelé, či proč jsou všechny funkční či nějakou teorii proč mají tolik schopností - ani letmý dotek - sci-fi prvek tu v tomto hodně pokulhává a pár efektů to nezpraví. Hlavní příběhová linka napříč epizodami je nemastná a nic výrazného/zajímavého nenabízí - prostě vše se v tomto seriálu hrozně pomalu rozkrývá - člověka hned napadá, že tvůrci nemají co nabídnout i po téhle stránce. Dle mého tomu tak je a tudíž mi došly důvody proč pokračovat ve sledování. Toto se prostě s Fringe srovnávat nedá. Je škoda, že se o něj tvůrci vůbec otřeli a tím ukradli můj drahocenný čas - asi tak o dvě epizody navíc než bych tomu dal normálně.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Je to smutné, ale Wachowski banda ztratila koule jak v realitě, tak i ve filmové tvůrčí činnosti. Čekali jste nějaké zajímavé akční prvky jak tomu bylo vesměs v každém dílu Matrixu? Zapomeňte. Nebo v očekávání nad zajímavou motivací hlavních hrdinů? Zapomeňte - musí Vám stačit láska. Ani Havel by si ji od holek Wachowských takovém podání nebral. Mohl bych asi chrlit ještě pár dalších zklamání, nicméně bylo tu i příjemné překvapení v slušném navázání na předchozí  díly série. Když to shrnu do jedné věty: Čtevrka nic zajímavého a nového nepřináší snad skoro v ničem. Defacto rozemlívá jakousi soustředěnost a kvalitu předchozích tří dílů jakožto legendárního celku. Tři hvězdy za snahu - být tvůrcem, sám nevím zda-li bych to lépe ztvárnil - vlastně asi ano - čtverku bych nedělal...

plakát

Poslední výstřel (2021) 

Celkem slušný akční trhriller. Neeson hold už stárne a přijde mi, že je lepší ho obsazovat i do méně akčních kousků. Mělo to i nějakou hloubku, psychologii a na celkem aktuální téma v Americe (imigrace) z krapet jiného pohledu. Celý film nic okatě nevystrkuje růžky a hlavní postava nemá do soubojů super schopnosti, nýbrž pevné nervy a životní zkušenosti. Závěrečná akce se bohužel neobešla bez hoodně otravné a nelogické klasiky "Boss má rukojmího - odlož zbraň" což výrazně zkazilo obstojně realistický příběh. I tak je zbytek konzistentní a pěkně zpracované. Uvítal bych ještě více napětí a také nějaký výrazný zvrat klidně i za cenu o trochu delší stopáže. Ve výsledku za mě slušných 72 procent.

plakát

Mistrovská úroveň (2020) 

Opravdu jsem musel dát tomuto kousku plnou hvězdnou palbu? Akce s tak dobrou prčou a na ryze akční film s tak výbornými zvraty? Nebo jsem tu měl mít nějaké žvásty typu klišé s časovou smyčkou? O kterém dnešním filmu se nedá říct, že někdo něco kopíruje, nebo že je to klišé? No a že mám pořád samé otázky? Ono to fakt vadí?

plakát

Minuta po minutě (2019) 

Když vidím ta hodnocení, tak to moc nechápu. Klišé jde říct už dnes o čemkoli a je jen otázka jak je člověk na to naladěný. Já byl naladěný asi lépe než zbytek a nebo jsem neměl taková očekávání. Akce průměr bez megacool efeků, nějaké napětí, zápleka přímočará, ale OK. Celé mi o připomíná defacto už klasické tituly z přelomu minulého století. Nenudil jsem se, netáhlo se to jako syrup a ani to nebylo bůhvíjak monotónní.

plakát

Pekelná kuchyně (2019) 

Já nevím. Námět slušný, prostředí fajné - velmi dobře dobově ztvárněné. Feministické mi to taky nepřišlo. Ale vztahy krom toho mezi Claire a Gabrielem hodně ploché. Ono by to možná tak ani nevadilo, jenže samotné finále je právě díky tomuto ještě divnější. Vlastně Celou druhou půlku filmu čekáte už jen na to jak to celé dopadne (už to samo o sob je špatně). No a o finále nelze říct nic jiného než že jde o úplný logický lapsus a to u hlavní postavy o které je několikrát ve filmu zmíněna její chytrost (BTW nikdy neukázána). Nevím co tím jako mělo být myšleno. Asi jako když TV komik před koncem jeho vystoupení předem oznámí, že řekne jeho nejlepší vtip a pak zajde za oponu a vy čekáte, čekáte a čekáte ... no prostě už ho nikdy neuvidíte - ten odchod byl totiž jeho vtip.... Vtipné, ne? Jestli Vám to přijde k popukání a chytré -  jakožto přímého diváka tohoto komika - určite se vám bude konec tohoto filmu líbit. Andrea Berloff je prostě komik a scénáristiku by dle mého měla nechat jiným.

plakát

Super já (2019) 

Celkem zajímavý námět zprzněný klasickým románkovým čínským scénářem a vůbec celým pojetím filmu a to bohužel se vším všudy. A že by mělo jít o filmařskou nadsázku - to se také říct nedá. Ale dalo se to skouknout až do konce. A dokonce :-) za ten zajímavý námět přidám hvězdičku navíc.