Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (19)

plakát

Invaze (1996) 

No já nevím. Tohle je typické béčko, ale ne těžké béčko. Rozhodně v kategorii sci-fi nadprůměr. Původně jsem chtěl film hodnotit ještě předtím, že jsem ho shlédl celý. Na youtube jsou totiž k dispozici jen fragmenty. Jsem rád, že jsem to neudělal, byť hodnocení by se nezměnilo. Především film disponuje dvěma poměrně odlišnými polovinami. První polovina je znatelně slabší než druhá. Ta je navíc i podstatně napínavější. Vůbec nesouhlasím s tím, že triky jsou slabé a naivní a to nejen v kontextu doby. Nemyslím si také, že je to nejhorší role Charlieho Sheena. Poprvé jsem ho viděl ve Žhavých výstřelech. Se Žhavými výstřely nebo s Wall Street se The Arrival srovnávat nedá. Ani nemá ty ambice. Je to prostě jen zajímavý sci-fi film. Srovnávání s Contact není namístě. Toto je úplně o něčem jiném. Ale možná jsme jen nesledovali stejný film.

plakát

Čtvrtý druh (2009) 

Názory většiny uživatelů jsou vskutku přínosné a podnětné. Zvláště těch, co označují snímek za odpad a semtam si pletou y a i. Dost možná, že stejně jako pojmy a dojmy. Ale to není podstatné. Bez ohledu na názor kritiky a diváků tento film zcela naplnil mé očekávání. Čekal jsem v první řadě horrorovou podívanou s děsivými momenty a to se splnilo. Ale ono tady nejde ani tak o horror, spíše možná sci-fi, ale nejdůležitější otázka je, zda té myšlence chceme věřit nebo ne. Toto téma zpracovával podobně působivě před 15 lety film Oheň v oblacích. V 90. letech se tématu věnovala daleko větší pozornost. Ale není divu. V době hospodářské krize, problémů s globálním oteplováním,11. září má lidstvo trochu jiné starosti. To, že stav vyšetřování UFO, krhů v obilí a pozorování polární záře je stále na bodě nula svědčí o nezájmu nebo spíše zájmu o běžné problémy reálného světa. I kdyby byl celý film naprosto smyšlený a nic z toho se nestalo, přinejmenším přinesl zájem o podobné nevyjasněné záležitosti. Problém totiž zústává pořád stejkný. Bez ohledu na to, jestli to chcete vidět nebo ne. Záleží na tom, čemu věříte. Ale to jen tak na okraj.

plakát

Šakal (1997) 

Jeden z nejelpších Bruceových snímků. Dynamický děj, skvělé herecké výkony a vynikající herečtí představitelé. Nejen vskutku charizmatický Bruce, ale o nic horší Richard Gere a opět dokazuje své místrovství také Mathilda May (začínala v LifeForce). Filmu nemám co vytknout, je to fakt nadupané a nápadité. CHybí tu sice humor, ale ten by se sem ani moc nehodil. Měl bych snad jedinou výtku. Bruce je tady na můj vkus až příliš zápornou postavou. Závěr je skvělý

plakát

Můj soused zabiják 2 (2004) odpad!

Jestliže jednička byla špatná, tak toto je ještě o poznání horší. Tak neskutečně trapnou komedii bez jakékoli stopy humoru jsem snad ještě neviděl. Taky je to tím, že si filmy opravdu vybírám. I Bruce může natočit opravdový propadák.

plakát

Správci osudu (2011) 

Jeden z nejlepších filmů posledních deseti let. Proto mě nepřekvapuje víceméně absence slabých hodnocení, spíše že je tak málo těch nejvyšších. Ale to ať si zase každý přebere po svém. Příběh nápaditý, děj hodně svižný, triky skvělé, atmosféra, herečtí představitelé a pořádná dávka romantiky. To je totiž zejména romantický film. Za thriller bych jej neoznačil. I když napínavý je také. Triků je zde také pomálu. Ale to není rozhodně na závadu, spíše naopak. Sci-fi určitě ano. Každopádně to stojí za opakované shlédnutí. Je to skvělé. Dal bych šest hěvzdiček.

plakát

Můj soused zabiják (2000) 

Jakmile se akční hrdina jako Bruce Willis začne plést do komedie, nemůže dopadnout dobře. Nejde o to, že by Bruce neměl smysl pro humor, to je právě naopak, ale komediální žánr prostě není jeho parketa. Nejvíce mu totiž sedí typicky akční dynamické záležitosti, kde chrlí jednu hlášku za druhou. Přesně stejně dopadl Arnold Schwarzenegger, když se rozhodl prosadit v komediálním žánru. Tak musely vzniknout snímky Policajt ze školky, Dvojčata a to už vůbec nemluvím o takové nechutnosti jako Junior, než pochopil, co mu sedí nejvíc a vrátil se ke kořenům. Tak vznikl 6. den. Ale když se vrátíme k Bruceovi. Těžko někdy překoná první dvě Smrtonosné pasti, přičemž druhou považuji opravdu za nejlepší a také Posledního skauta. Navíc tady si opravdu nevybral kvalitní scénař ani herecké kolegy. Za komedii se to považovat skutečně nedá, pokud nemáte skutečně zvrácený smysl pro humor. Ta jedna hvězdička je za pár dobrých fórků (asi dva).

plakát

Twister (1996) 

Další ze špiček žánru. Jak by také ne, když se na filmu podílela taková esa jako Helen Hunt, režii měl akční specialista Jan de Bont a hlavní představitel Bill Paxton. Triky nejen na svou dobu vskutku fenomenální a tady nemůže být ani na místě jiné hodnocení.

plakát

Poslední skaut (1991) 

Pro mě osobně nejlepší Bruceův film, hned vedle Smrtonosných pastí 1. a 2. Ty vtípky jsou neodolatelné, Bruce civilně charizmatický a děj prostě zajímavej. Má to spád, má to zápletku a má to hezkej závěr. No, nebudu nikomu vnucovat svůj názor. Každý to musí vyhodnotit sám.

plakát

Pevnost (1983) 

Tak tady už nenajdu naprosto žádné pochopení. Kterej dement to tady dává plný počet, kdxyž nejlepší canakja to označuje za odpad? No vysvětlení je jednoduché. Lidé, co mají rádi a sledují film (to už se tak nějak předpokládá) se dělí na dvě skupiny. Té, která považuje film za zábavu v pravém slova smyslu a nechce poslouchat pseudointelektuálské kecy těch ostatních a podle toho si filmy vybírá. Takže z toho vyplývá, že se málokdy splete. A pak ty ostatní, co sledují nejspíše všechno a je pochopitelné, že se jim něco nelíbí vůbec a něco tak moc, že by o tom posílali dopisy na Měsíc. Pak samozřejmě mají právo na své hodnocení. Jen by si měli více rozmýšlet, na co se budou dívat a nebo to ohodnotit podle svého. Pevnost je filmem, natočeným podle románu amerického spisovatele Paula F. Wilsona, co bývá označován jako autor horrorů, ale pro ty, kdo od něho někdy pár řádek přečetli, to není úplně přesné. Wilson totiž je především skvělý spisovatel a vypravěč, který kromě Kinga nemá ve svém oboru konkurenci. Ti, kdo nečetli knihu a nešťastnou náhodou se dostali k tomuto filmu, se přece mohli jít projít na zahrádku než začne působivá televizní reklama. CHápu, že triky jsou dejme tomu (ale uvažujte v kontextu doby) poměrně naivní. A také ta příšerná hudba od nějaké, jak jsem taky někde četl, "neznámé západoněmecké skupiny". Tak poslyšte, vy analfabete. "Ta neznámá západoněmecká kapela" se jmenuje Tangerine Dream a je to absolutní number 1 v oblasti instrumentální newromantic progresivního rocku. Ze spousty důvodů je pro mě tento film v souvislosti s výše uváděnými fakty nepřekonatelným mimořádně působivým filmem a nehodlám o tom nikoho přesvědčovat. Jen ty, co tom něco vědí.

plakát

Síla života (1985) 

LifeForce je pro mě jedním ze symbolů moderního horroru, přestože je to hodně starý film. Opravdu hutná atmosféra, dech beroucí děj a přenádherná Mathilda May (od té doby jsem si ji zamiloval a např. Šakal s Bruce Willisem mě zaujal ještě o něco více). Je to prostě jen skvělý sci-fi horror.