Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Highlander

Highlander (1986)

Tady není moc namístě nějak podrobně film rozebírat. Měl by ho znát snad každý, kdo se nějakým zoůsobem v daném žánru pohybuje a zajímá se o další záležitosti. Pro mě je to kultovní snímek, nejlepší film, co byl kdy natočen. Ta atmosféra je naprosto nenapodobitelná. Jen jeden příklad. Když Horal vychází z baru, kde se poprvé setkal s Brendou, zní One Year of Love. Není co dodat. Šest hěvzdiček by vypadalo lépe.

Vládce temnot

Vládce temnot (1987)

Nemám naprosto v úmyslu kazit tady nějak průměr hodnocení filmu. Osobně v kategorii horrorů je to moje number one. Známkování na imdb a místy koneckonců i zde sice vypovídá o něčem jiném, ale to není podstatné. Carpenter zde rozehrává temnou hru o přežití v šíleném světě a špatný konec také v oněch dobách nebyl zrovna pravidlem. Triky jsou na svou dobu na velmi dobré úrovni, herecké výkony přesvědčivé a hudba... To snad ani nemá cenu hodnotit. Špičkový horror, který by měl ke svému základnímu vzdělání shlédnout každý pravověrný fanda.

Terminátor

Terminátor (1984)

Naprostá klasika. Po Higlanderovi můj nejoblíbenější film. Triky na svou dobu fenomenální, Arnold, no není to jeho nejlepší role vůbec, ale coby Terminátor je 100 %, charizmatický Michael Biehn. Závěrečná scéna "He says storm has coming" a "I know" je vskutku fenomenální. Takže zase někde posbírat hvězdičky (nejlépe z těch Harry Potěrů a podobných omalovánek), abychom mohli dát šest-

Proroctví

Proroctví (2009)

Když jsem tento film viděl poprvé a podruhé, dal bych mu bez váhání plné hodnocení. Dobře stylizovaný začátek filmu, perfektní pád letadla a hlavně nehoda v metru, poměrně nečekaná zápletka, dobrá hudba a zejména závěr, kdy apokalypsa připomíná poněkud Den poté (ale ne tu Emmerichovu sračku, nýbrž jadernou apokalypsu z r. 83). Také opravdu smutný konec. Ale při dalších shlédnutích mi přece jen něco začalo vadit. Nicolas Cage je tentokrát až nezvykle smutný a ufňukaný, ale to by se při vývoji děje děje mohlo omluvit. Problém je v jeho filmovém synovi. To je totiž přesně to, čemu se říká "chytrej jak rádio". Osobně se domnívám, že má nakročeno stát se novým Culkinem (bože, díky, že jsi nás toho prevíta alespoň ve filmovém světě zbavil). Na závěr jen malá technická poznámka. Českému názvu filmu by lépe odpovídal doslovnější překlad vědění. O to totiž přesně šlo. Proroctví znamená přece jen něco trochu jiného. A

Zelená míle

Zelená míle (1999)

Nic moc, jen bych rád dodal, že Kingovy knihy jsou velmi obtížně zfilmovatelné. Tak už to u mistrů chodí. Kdovíproč se o to běžní lidé pokoušejí. Zelená míle je skvělá kniha (i když osobně bych ji neoznačil za nejlepší mistrovo dílo, protože tím je bezpochyby Mrtvá zóna), ale toto je jediný případ, kdy filmové zpracování předčilo knižní předlohu. Takovou atmosféru, výběr herců, styl vyprávění - žádná chyba. Jeden z nejlepších filmů, co byl kdy natočen. Zase by to chtělo těch šest hvězdiček.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Tady nezbývá než se ztotožnit snad se všemi, že je to velmi lidský a mimořádně působivý příběh, který si jiné ohodnocení nezaslouží. Tim Robbins je skvělý. Clancy Brown ne jako Kurgan z Highlandera je ještě větší darebák. Ale to je život.

Total Recall

Total Recall (1990)

Bez ohledu na názory těch věčných otravných nespokojenců, co by rádi jen intelektuálské sci-fi typu Blade Runner, je tohle nejlepší sci-fi, co se kdy objevila. Také nejlepší Arnoldova role ve filmu. Akční děj, nepříliš jednoduchá zápletka a famózní závěr. To vše doprovázené neopakovatelnými Arnoldovými hláškami, ze kterých by se musel nejeden intelektuál osypat, ale já se výborně bavil.

Síla života

Síla života (1985)

LifeForce je pro mě jedním ze symbolů moderního horroru, přestože je to hodně starý film. Opravdu hutná atmosféra, dech beroucí děj a přenádherná Mathilda May (od té doby jsem si ji zamiloval a např. Šakal s Bruce Willisem mě zaujal ještě o něco více). Je to prostě jen skvělý sci-fi horror.

Pevnost

Pevnost (1983)

Tak tady už nenajdu naprosto žádné pochopení. Kterej dement to tady dává plný počet, kdxyž nejlepší canakja to označuje za odpad? No vysvětlení je jednoduché. Lidé, co mají rádi a sledují film (to už se tak nějak předpokládá) se dělí na dvě skupiny. Té, která považuje film za zábavu v pravém slova smyslu a nechce poslouchat pseudointelektuálské kecy těch ostatních a podle toho si filmy vybírá. Takže z toho vyplývá, že se málokdy splete. A pak ty ostatní, co sledují nejspíše všechno a je pochopitelné, že se jim něco nelíbí vůbec a něco tak moc, že by o tom posílali dopisy na Měsíc. Pak samozřejmě mají právo na své hodnocení. Jen by si měli více rozmýšlet, na co se budou dívat a nebo to ohodnotit podle svého. Pevnost je filmem, natočeným podle románu amerického spisovatele Paula F. Wilsona, co bývá označován jako autor horrorů, ale pro ty, kdo od něho někdy pár řádek přečetli, to není úplně přesné. Wilson totiž je především skvělý spisovatel a vypravěč, který kromě Kinga nemá ve svém oboru konkurenci. Ti, kdo nečetli knihu a nešťastnou náhodou se dostali k tomuto filmu, se přece mohli jít projít na zahrádku než začne působivá televizní reklama. CHápu, že triky jsou dejme tomu (ale uvažujte v kontextu doby) poměrně naivní. A také ta příšerná hudba od nějaké, jak jsem taky někde četl, "neznámé západoněmecké skupiny". Tak poslyšte, vy analfabete. "Ta neznámá západoněmecká kapela" se jmenuje Tangerine Dream a je to absolutní number 1 v oblasti instrumentální newromantic progresivního rocku. Ze spousty důvodů je pro mě tento film v souvislosti s výše uváděnými fakty nepřekonatelným mimořádně působivým filmem a nehodlám o tom nikoho přesvědčovat. Jen ty, co tom něco vědí.