Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (333)

plakát

Stůl číslo 19 (2017) 

Očekával jsem takovou příjemnou jednorázovou komedii, ale bohužel je film obecně docela o ničem. Některé momenty jsou sice vtipné (především ty, kde je Stephen Merchant), ale celé je to takové pomalé, nemastné a neslané. I přes velice příjemné obsazení bohužel dvě hvězdy.

plakát

Zakladatel (2016) 

Tento film táhne hlavně příběh a Michael Keaton. Pouze a jenom díky těmto dvěma faktorům je film zajímavý. Jinak je The Founder zpracován průměrně. Především první polovina je docela roztahaná. Určitě doporučuji zhlédnout, ten příběh je opravdu zajímavý, ale jinak je to jenom jednohubka.

plakát

Scrubs: Doktůrci (2001) (seriál) 

Sitcom z lékařského prostředí, který se nebojí zabrousit do vážných vod, obzvláště v pozdějších sériích. J.D. a jeho představy jsou také zajímavé zpestření. Co se týče zápletek, vzhledem k malému množství nemocničních sitcomů to většinou nejsou odrhovačky, co používá každý seriál, nicméně postupem času seriál začne sám sebe vykrádat. Není to tak hrozné jako u krále v této kategorii, HIMYM, ale trochu se to stává. Nakonec v "poslední" 8. sérii zabere a vrátí se opět do zajímavých částí, čemuž vděčí především ukončování dlouhodobých zápletek a speciálnímu dvoudílu z Baham. Na seriálu je ale nejlepší ta plejáda postav, které neomrzí a jsou zábavné i po letech. 1.-4. řada 5*, 5.-7. řada 4*, 8. řada 5*. Co se týče 9. série, tam tvůrci bohužel pokazili, co se dalo. Idea s "posunutím generací" je dobrá a tvůrci ji lehce nakusovali už v průběhu seriálu, ale bohužel bez podpory většiny původních postav, s takovou napůl předanou štafetou, s otevřením některých starých zápletek, v úplně jiném prostředí a se silně nesympatickým Davem Francem v hlavní roli (a i zbytek je takový nemastný, neslaný) tohle nemělo šanci. 9. řada 3* (protože poslední řada by ideálně měla být vedená jako samostatný seriál, do celkového hodnocení ji nepočítám).

plakát

Vesmír mezi námi (2017) 

Popravdě ty dvě hodiny utekly dost rychle. Tak či onak je to ale docela průměrné sci-fi a zasloužilo by si spíše 3 hvězdy, ale plus 1 hvězda za Britt Robertson a Garyho Oldmana. Náhodné poznámky: a) Občas to dost vypadá jako reklama na lehce futuristicky vypadající auta (Volvo s LED světly, BMW i3). b) Jsem rád, že i v budoucnosti (2034, pokud se nepletu) bude místo pro Dodge RAM. c) "[C]elé to působí jako teenagerská pohádka, která je neskutečně zrychlená a leckteré příběhové momenty jsou šity horkou teatrální nití. I přesto jsem se přes tyto momenty dokázal přenést a poměrně se dostat do děje, zvlášť když se je rozhodně vizuálně na co koukat, až by člověk nevěřil, že budget je pouhých 30 mega." (Spiker01) d) "Čtyři hvězdy s hodně, ale opravdu s hodně zavřenýma očima. Tak skvělý nápad, tak super herecké obsazení a přeci jen to někde dost vázlo. Scénář byl kostrbatý a chyběla mu plynulost i gradace." (Borrtex) e) "[J]e tam tolik divných a chvílema nelogických záležitostí. [...] [F]akt, že se astronautka po všech prohlídkách, testech atd. dostane do raketoplánu na speciální misi těhotná, je prostě úlet." (Lukoboss)

plakát

John Wick 2 (2017) 

Kult pokračuje. Filmu nejvíce škodí, že už tam není ten moment překvapení, který může jedna sága mít jenom jednou, a také občasné WTF momenty, které nedávají smysl. Vše je ale vynahrazeno krásnou atmosférou, která táhne do kina. Druhý Wick začne úžasnou honičkou/bouračkou ve stylu Wicka prvního a tím na něj naprosto plynule navazuje. Od té doby se nicméně rozehrává jiná hra, a to jak funguje onen svět kriminálníků. Tím rozkrýváme úplně jiný svět, který je podobně strhující, jako byla jednička, co se týče akce. Ve výsledku tedy taktéž pět hvězd.

plakát

Rogue One: Star Wars Story (2016) 

Oproti standardním Star Wars není Rogue One pohádka. Spíš naopak, je střízlivější a hlavně mnohem akčnější. V tomhle filmu by Han střílel první a ani by přitom nemrknul. A funguje to. Do toho pár narážek na klasické Star Wars, pár chytrých vtípků a na stole je velice solidní film. Na to, jaký je Star Wars jinak kvalitně vymyšlený vesmír, mě dost překvapilo, že úplně jinak pojatý film bude také fungovat. Právě naopak, při zhlédnutí Rogue One jsem si uvědomil, že důvod, proč Star Wars nepatří mezi moje vyloženě oblíbené filmy, je ta pohádkovost. Na filmu přesto zamrzí dvě věci. Zaprvé, udělat věrohodnou digitální lidskou tvář ještě neumíme. Ale to je jen detail. Zadruhé, příběh je hodně roztahaný a na 133 minut určitě nemá. Být o půlhodinu kratší, bez postav, které nefungují a jsou tam jenom jako výplň času, dal bych možná i pět hvězd. A to už je zásadní důvod, proč dát o hvězdu méně.

plakát

Jako ty (2015) 

Překvapivě herci nejsou zlí a prostory se soundtrackem jsou velice příhodně líbivě sterilní. Film je tedy v tomto vynikající, má jenom dvě drobné vady. Zaprvé, příběh nemohl být otřesnější. A zadruhé, ostřešnější být příběh nemohl. Teoreticky jde o jednu vadu, ale je tak významná, že jsem ji musel uvést hned dvakrát. Obecná orwellovská premisa je dobrá a také velice podobná i jiným dílům, jak knižním, tak filmovým. Nemusíme ale zacházet do detailů, stačí základní rozkreslení děje a zjistíme, že příběh je dost stupidní a nemá ani pořádný konec. (Následují spoilery.) Za zmínku stojí: 1) Niiny SOS nákazy si všimne jenom Silas. 2) Silas dost silně stalkuje Niu, ale opět si toho nikdo nevšímá. 3) Nia a Silas se spolu "skrývají" na očividně veřejných místech. Opět, nikdo si nevšimne. Rozlehlá veřejná místa jsou prázdná i přes den. Podobně je na tom skrývání se v zahradách za děravým keřem, kterým je vidět. 4) Silas je tak hloupý, že se divím, že se nezranil na hlavě vícekrát. Je šance, že Niu pustí, a jeho spojenci mu výslovně řeknou, ať počká doma, a on hned odchází... Komu tím prospěje? Druhé straně? Ideální je se bezcílně potulovat po městě. A ani na chvíli ho nenapadne, předtím než se chce zabít a než si nechá dát injekci, že by teoreticky mohla ona čekat na něj. Ona poměrně chytře (i když to, předpokládám, vlivem idiocie scénáře nebylo schválně) nechala svou "bundu" u něj na gauči. Takže by si Silas po příchodu všimnul, že tady nám něco hapruje a pokud to není nějaký zlý vtípek od souseda, Nia asi žije. 5) Jejich kámoš jim tvrdí, ať se ptají na Olivera, že ten do jejich zaslíbené země s nimi poletí. Na konci ale co? Na konci jedou vlakem, který tam má vyloženě zastávku! Tak proč byl potřeba nějaký Oliver? Na co tolik plánování? Nia si také dělá starosti, že neprojde checkpointy po cestě ven. Tuto část film ale vůbec nerozebírá, jednoduše ji přeskočí. Krom toho, je silně nepravděpodobné, že by nevzbudili podezření, když dva lidé, kteří tam nemají co dělat, najednou cestují směrem ven. 6) Nejlepší nakonec. Hrdinové spolu i přes injekci odjíždí, ale 6a) proč to Silas dělá? A 6b) co znamená ten neurčitý konec? Celé je to nejasné, bez pointy. Závěrem bych dodal, že zajímavost, která říká: "Některé scény neměly přesně daný scénář a točily se formou zhruba třicetiminutových sekvencí," přesně odpovídá stavu celého filmu. Slepenec zvláštních a velice těžko navazujících momentů. Jako kdyby tam chybělo mnohem víc meziscén. No prostě, lepší podívat se znovu na Equilibrium nebo V jako Vendetta.

plakát

Válka proti všem (2016) 

Zajímavý počin, kde Michael Peňa jednoznačně vévodí celému filmu. Zápletka je sice slabší a občas je to takové chabé, ale každou chvíli přijde nějaký dobrý vtípek. Na pomezí třech a čtyř hvězd. Pro mě asi nejlepší je hned začátek - úvodní honička je cool.

plakát

The Grand Tour (2016) (pořad) 

Jak už se traduje, poslední řady Top Gearu už nebyly tak dobré jako dřív. Stále stejný formát pořádu postupem času omrzel. Možnost vytvořit něco nového tak vypadala jako dobré východisko, jak přijít s něčím novým a riskantnějším. Pak přišel Grand Tour a zjistili jsme, že je to Top Gear. Top Gear, který je o něco méně o autech, trochu sprostější, s Conversation Street místo The News (o trošku lepší než originál), Celebrity Brain Crash místo Star in a Reasonably-Priced Car (první díl vtipné, od té doby silně chabé), s nudným Eboladromem místo Top Gear Test Tracku a s nudným "Communist" Americanem místo Stiga. Ve výsledku se tak jedná o tentýž pořad, který je horší v tom, že opouští zbytky reality a decentních vtipů. Občas se díl povede a je to dobré, nicméně většina "novinek" (tj. náhrad za něco, co fungovalo v Top Gearu), je nudná.

plakát

Snowden (2016) 

Ať už jste příznivci Edwarda Snowdena v reálném světě, či nikoli, tohle je dosti důležitý materiál pro každého, kdo se chce něco dozvědět o jednom z nejdůležitějších lidí naší generace. Film jako takový je dobře zpracován, hraje tam velké množství známých herců (Nick Cage je tam!) a především samotný Joseph Gordon-Levitt hraje asi jednu z jeho životních rolí. Aby film oslovil větší masu lidí, občas pobaví, že ve filmu Snowdenovi - počítačovému expertovi - vysvětlují IT termíny jako někomu, kdo si modrým "e" spustí "Seznam" internetu. Na druhou stranu, i přes častá přirovnání a "lidská" vysvětlení tohle bude pro hodně lidí těžko stravitelné, pokud neví alespoň všeobecně, na jakém principu funguje internet a na něj napojený software a hardware. Film každopádně udržuje napětí, jeho retrospektivní vyprávění tu naprosto sedí a přiběhu jen prospívá. Můžu doporučit každému, koho celá tahle aféra ohledně úniku dat alespoň okrajově zajímá. Filmu neškodí ani jeho více než dvouhodinová stopáž.