Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (9)

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Tento film změnil filmovou historii. Leone završil dolarovou trilogii. Ovšem vůbec nepotřebujete vidět předchozí díly. Už začátek filmu Vám vyrazí dech a nepotřebuje k tomu jediné slovo. Naprosté dokonalé intro a vůbec nejlepší začátek filmu neskutečně navnadí, prvních deset minut nepadne ani slovo. Leoneho volba herců a jejich následný herecký výkon? Wallach - životní role a životní výkon, Eastwood - životní výkon, Lee Van Cleef - kam se hrabe Fonda v Once upon a time in the West, to je charisma.Tak dokonale vykresleny postavy hrdinů a jejich charaktery jsem nikdy nikde neviděl. Na začátku jsem psal, že film změnil filmovou historii, ano lepší hudbu k filmu nikde nenajdete, do té doby se hudba odsouvala spíše do pozadí. Morriconeho výtvor je jak z jiného světa, naprostá dokonalost ve všech směrech, soundtrack je pro mě č.1. Ale tento film není pouze jenom ryzí western, srší vtipem tak, že i ty nejlepší komedie tiše závidí. When you shoot, shoot, don't talk! A finále kdy Wallach pobíhá mezi hroby a hledá ten se zlatem a k tomu začíná hrát Ecstasy of Gold, opravdu silný zážitek. No a teď k té nejdůležitější otázce, který western je nejlepší? Tento nebo Once upon a time in the West? Oba mají společné dva jmenovatele Leone a Morricone. S naprostým klidem můžu říci že tento. A proč? Once upon a time... je mladší, přesto zápletka je velice podobná a dělaná jako přes kopírák, tři střelci. Once upon a time... nepřinesl nic nového, jenom božskou Cardinale, vtipu je v něm o moc méně jenom mrtvých přibylo. Prostě částečná kopie není lepší než originál. Hey Blondie ( Leone and Morricone) you son (sons) of.... Pro mě nejlepší film všech dob 10 * hvězd.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Legenda ožívá. Nedokázal jsem si představit, že tuhle trilogii někdo dokáže natočit, natož pak tak kvalitně. Společenstvo prstenu je dokonalé a to ve všech směrech. Už od neskutečně natočeného prostředí v Kraji až po boj u Amon Henu. Noru dodnes Bilbovi závidím, mít takový domek byl vždycky můj sen. Lee jako Saruman, Viggo jako Aragorn, lepší volba snad existovat nemohla. Díky Jacksonovi jsem poznal krásy Nového Zélandu, myslím, že i J.R.R. Tolkien je spokojený. Podmanivá hudba u Rauroských vodopádů, bubny v Morii atd. Shore se trefil úplně dokonale. 6 hvězd. Samozřejmě pro opravdu dokonalý zážitek nutno vidět extended version, jinak celé kouzlo ztrácí svůj půvab.

Kmotr

Kmotr (1972)

Done bylo mi ctí Vás poznat.

Nelítostný souboj

Nelítostný souboj (1995)

Souboj Titánů, kteří se setkávají opět po letech u stejného filmu. Hanna vs. McCauley, Pacino vs. DeNiro. Oba mají své problémy, oba milují svou práci, oba velí svým mužům a oba jsou profesionálové. Mann měl opravdu čuch i na další herce, kteří nejsou jenom pouhým komparzem. Moc potěšil jak Kilmer tak Sizemore. Nezapomenutelná scéna v kavárně a podmanivý dialog, jak píše Enšpígl lepší rozhovor u kafe nikdy nesvedu. Al rozesměje když vykopne bednu z auta nebo když Azariovi vypráví o ženských zadcích :)). Přestřelka po vyloupení banky je klasika. Naprosto dokonalá kamera, jak píše Tsunami_X město natočeno bombasticky. A ještě aby toho nebylo málo hudba Goldenthala, který experimentuje a dělá vyjímečný soundtrack. 21 track -God Moving Over The Face Of The Waters, 1 track - Heat, 6 track - Ultramarine, 13 track - Force maker, Naprostá špička kriminálního žánru a nejlepší Mannův film vůbec. Dřívější komentář jsem musel upravit jelikož napsat tak málo chvály je hříchem.

Ponorka

Ponorka (1981)

Špička německého filmu a k tomu jeden z nejleších válečných filmů vůbec. Sloužit na U - boatu muselo být peklo. Iluze útoku vlčí smečky je dokonalá. Doporučuji nezkrácenou verzi.

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)

Pro mě nejlepší díl z celé série, hlavně díky Connerymu. Sekvence na vzducholodi je dokonalá. No ticket. Let's my armies be the rocks and the trees and the birds on the skye a messerschmitt bf 109 je roztřískaný na skále. Dad 11 o'clock. What happened at 11 o'clock? Son I'm sorry they got us. A mohl bych pokračovat donekonečna. Podívejte se na výraz obličeje Conneryho při jízdě na sajdě nebo na pláži s deštníkem. Opravdu klenot světové kinematografie, u mě v top 5. Celá série o Indym je výborná, ale Connery tento díl pozvedl opravdu úplně někam jinam. 6* hvězd, Díky Steve.

Mlčení jehňátek

Mlčení jehňátek (1991)

Dlouho jsem si lámal hlavu, jestli vůbec něco vypisovat k tak vyjímečnému filmu. Vysoce si cením jak se na roli připravil Hopkins. Shore dodal celému dílu neuvěřitelnou atmosféru a jsem rád, že byly zařazeny Goldbergovy Variace v podání Glenna Goulda. Útěk z Baltimorského vězení řadím mezi nejlepší filmové scény historie vůbec.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

One man show. Je zbytečné dál něco vypisovat k Ledgerovi. Role co ho zničila, jak říkal Nicolson v rozhovoru po tom, co se dozvěděl, že je mrtvý. Nehnul ani brvou a s ledovým klidem řekl, Varoval jsem ho! Soundtrack řadím mezi top 5. Opravdu super jenom se trošku obávám abych v příštím díle Baleovi rozuměl, jestli bude stupňovat to chrčení tak nevim :). Maggie Gyllenhaal taky zrovna nenahradila Katie na 100%, ale za to můžeme poděkovat Cruisovi a podělaným Scientologům. Každopádně nezapomenutelných scén s Jokerem se nenabažím ani po letech.