Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (232)

plakát

Zabít člověka (2014) 

Je ospravedlnitelné zabít člověka, který je kriminálník a šikanuje vaši rodinu? Jak ho zabijete? Co uděláte s mrtvolou? A dokážete se posléze podívat sami sobě do očí? Budete po "TOM" schopni klidně spát? Na tyhle a mnohé další otázky bude muset odpovědět také uťáplý lesník Jorge coby tragikomický hrdina tohohle pomalého a minimalistického thrilleru. Pomsta je to upocená, neokázalá a v některých momentech až směšná. A stejně jako se Jorge nedočká rozhřešení, ani divákovi se nedostane žádné katarze. Možná právě proto se "Matar a un Hombre" jeví tak znepokojivě a působivě. Me gusta...

plakát

Požáry (2010) 

Občanská válka v Libanonu a její devastující dozvuky v životech všech zúčastněných, to vše načrtnuté na půdorysu klasické antické tragédie. Je sice paradoxní, že jeden z nejzajímavějších filmů na tohle složité a komplexní téma natočil Kanaďan Villeneuve, což ale "Požárům" nic neubírá na síle a přesvědčivosti. Death is never the end of the story. It always leaves tracks.

plakát

Prolomená stezka (2006) (TV film) 

Tuny koňácké romantiky, krásně nasnímané krajinky, sentimentální hudba, spousta neméně sentimentálních životních mouder, ukázkově správní správňáci a odpovídajícím způsobem zlí zlosyni. Ve výsledku to celé nejspíš měla být poklona vyseknutá klasickým americkým westernům a v tomhle ohledu se "Broken Trail" asi nedá nic vytknout. Takže nic ve zlém, nicméně já mam raději bezvýchodnou deziluzi hollywoodských antiwesternů z přelomu 60. a 70. let a bizarně pokřivený svět italských westernových krváků z téže doby. Pokud jste na tom stejně, budou pro vás ty necelé tři hodiny, na které je tenhle dvoudílný televizní film roztažen, takřka k nevydržení. A propos... "Prolomená stezka"? Cože?

plakát

Pryč od pece (2013) 

Tři hvězdičky za Woodyho Harrelsona. Jeho Harlan DeGroat je brutální primitiv, jednoduchý a přímočarý. Není sofistikovaně ironický a netrousí žádné vtipné hlášky ani ten-dollar words. Zkrátka narozdíl od většiny nedávných filmových kriminálníků není ani trochu cool. A to si zaslouží ocenit. Ve zbytku je Out of the Furnace čistý průměr.

plakát

Zbav nás od zlého (2009) 

U Bornedala mám takový dojem, že se poctivě snaží vtělit do svých filmů jakousi hlubší myšlenku či nakousnout vážnější téma, ale tenhle záměr se mu pokaždé zhroutí a výsledkem je „pouhý“ exploatační krvák. Filmařsky perfektně zmáknutý, bizarní a zábavný, nicméně totálně prázdný.

plakát

Tak trochu jiná love story (2007) 

Kinematograficky za plný počet, ale co se scénáře týče, byla to strašná kok*tina. Ve výsledku to nedosáhne ani na 3*.

plakát

Top Boy (2011) (seriál) 

Stalo se v podstatě povinností všech solidních recenzentů televizních pořadů hovořit o každém druhém kriminálním seriálu jako o "(dosaď libovolnou národnost) The Wire". Nejinak tomu bylo u tohohle hrubozrnného dramatu z produkce Channel4. Avšak kromě toho, že se "Top Boy" odehrává v prostředí velkoměstských subkultur a drogového byznysu, to srovnání (jako obvykle) moc nesedí. A není divu, dvě sezóny po cca dvou stech minutách se co do hloubky a komplexnosti mohou jen těžko poměřovat s bezmála šedesátihodinovým eposem jako byl "The Wire". Což ale v zásadě není na škodu. "Top Boy" si totiž prošlapává vlastní cestu v ryze britské tradici nekonvenčních miniseries a jde mu to více než dobře. Prostředí východolondýnských borroughs je vykresleno realisticky a přesvědčivě, příběh svižně odsýpá v rytmu 2x4x48 minut a postavy (i postavičky) jsou barvité, nejednoznačné a vesměs solidně zahrané. Navíc se tvůrcům podařilo do seriálu poměrně nenásilnou formou a bez otravného moralizování zakomponovat i mnohá závažnější témata a otázky, jež trápí nejednu současnou západní společnost. Za mně tedy spokojenost a nezbývá než doufat, že exekutivci z Channel4 posvětí i další sezónu (už jen kvůli tomu, v jakém okamžiku skončila ta poslední).

plakát

Zapadákov (1971) 

The aim of what you call civilisation is a man in a smokin' jacket, whiskey and soda, pressing a bottom... button, to destroy a planet a billion miles away, and kill a billion people he's never seen. Pleasencův ´Doc´ Tydon pro mne od teďka bude navždy patřit do škatulky nezapomenutelných, stejně jako celý tenhle šílený buransko-opilecký epos od Teda Kotcheffa.

plakát

Divoká banda (1969) 

When you side with a man, you stay with him, and if you can't do that you're like some animal. Žádný jiný filmař nedokázal zachytit soumrak éry Divokého západu s takovou bravurou jako Sam Packinpah. Skvělý film.

plakát

Temný případ (2014) (seriál) 

S01: You know, you're looking at it wrong, Marty, the... sky thing. // How is that? // Well, once, there was only dark. If you ask me, the light's winning. Krásná tečka za skvělým seriálem. Měl jsem trochu obavy, nicméně Pizzolatto to scénaristicky utáhl s neskutečnou bravurou (začínám se setsakramentsky těšit na Galveston). A celkově mám dojem, že na natáčení "True Detective" se sešla bandička, která ví co dělá a hlavně, co chce dělat. McConaughey, Harrelson, Fukunaga, Arkapaw a mnozí další. Tleskám. 5* S02: Čekal jsem až do finále, ale ne, byla to bohužel bída. Pizzolatto se zjevně snažil stvořit ultimátní (neo)noirový pastiš, který se nesmazatelně zapíše do dějin televizní tvorby, ale poněkud se mu to vymklo z rukou. A přitom to zpočátku vypadalo, že ta hra s žánrovými klišé je záměrná a přiznaná. Nicméně nebyla (?) a celá série se v té pečlivě kašírované serióznosti, vážnosti a pocitu vlastní důležitosti totálně utopila. No, alespoň, že někdo se smyslem pro (nechtěný) humor si dal tu práci a rozebral komicky nesmyslné vzdálenosti, které hlavní postavy dokázaly s prstem v nose odjezdit za pár hodin skutečného času po rozlehlých kalifornských exteriérech. To jsem se docela nasmál. 2,5*