Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Komedie

Recenze (362)

plakát

Fango bollente (1975) 

Výborné ultra násilné poliziotteschi se sociálně kritickým podtextem. Skvělá zábava od začátku do konce. Parta tří životem frustrovaných psychopatů se po večerech baví pácháním nejrůznějších zločinů a násilností od krádeží a vyvolávání potyček, až po chladnokrevné vraždy. Díky tomu, že konají bez zjevného motivu a navenek vystupují jako spořádaní občané, jejich činy jsou připisovány kriminálním gangům a jim se tak daří docela jednoduše unikat spravedlnosti. Film se mi moc líbil, má rychlý spád, akci, povedené scény násilí a zabíjení, k tomu příjemný progresivní rock a typický sedmdesátkový eurokulťácký feeling. V hlavních rolích veterán Enrico Maria Salerno, charismatický Joe Dallesandro a jako vždy roztomilá Martine Brochard. Nemám co vytknout.

plakát

Fascination (1979) 

Mě se taky moc líbilo prostředí i zápletka a ta zasněná Rollinovská atmosféra je prostě parádní. K tomu samozřejmě množství typické lehké erotiky, odhalených ňader a lesbo-vampírského fetiše. Jistě taky nelze nezmínit ultra šukézní Brigitte Lahaie, která všechny ostatní zúčastněné herečky s přehledem zastiňuje. Kozy a kosa, to je prostě neodolatelná kombinace ❤️. Jinak tempo je velmi pomalé, děj řídký, ale dostatečně atraktivní, aby spolu s krásnou formou fanouška sedmdesátkových eurobrakových upířin doslova Fascinoval. Film jsem teď viděl znovu po deseti letech ve 4K s HDR a musím minimálně jednu hvězdičku přidat...

plakát

Frankenstein (1931) 

Od prvního filmového Frankensteina jsem čekal asi trochu víc. Film je silný hlavně v jednotlivostech a v konkrétních vizuálně úchvatných obrazech. Vstup Karloffova ikonického a dokonale zahraného monstra na scénu, scéna s holčičkou u vody, hořící mlýn a několik dalších působivých a hororových momentů... Naproti tomu děj ve městě, přípravy na svatbu a scény se starým baronem Frankensteinem mě nudily skoro jako nějaký český film pro pamětníky. Takže jako celek to žádná dokonalost není, původně jsem hodnotil třemi hvězdičkami, ale po rozležení ještě jednu přihodím, protože dojem z téhle klasiky mám nakonec čistě pozitivní a zažehlo to u mě zájem o další prastaré horory z třicátých let minulého století. Na SkyShowtime jich několik nabízí, tak hurá na ně 🙂!

plakát

Frankenstein: Děs a hrůza (1970) 

Díky místnímu hodnocení jsem moc nevěřil, že mě tahle Hammerovka zaujme a ejhle, ona to byla docela zábavná podívaná. Líbilo se mi, že se film vůbec nebere vážně a je plný suchých a černohumorných hlášek. Ironický Victor Frankenstein v podání Ralpha Batese mi více připomínal Jeffreyho Combse (Re-animátor), než zde zmiňovaného Cushinga a beru to jako plus. Na rozdíl od většiny fandů hororu totiž Petera Cushinga příliš nemusím, stejně jako jsem nikdy nebyl odvařený z Frankensteinovských filmů z 50. a 60. let. Tohle béčko na to jde trochu moderněji, s nadsázkou a nadhledem, snaží se hlavně pobavit a většinou se mu to daří. Vděčný žánrový divák pak rád odpustí i kdejakou pitomost, gumové atrapy, směšné monstrum i podivný scénář, ve kterém chybějí celé stránky i konec, protože tyhle kiksy takovému filmu vlastě sluší.

plakát

Fuga dal Bronx (1983) 

Enzo nezklamal a opět servíruje porci velmi kvalitní trashové zábavy. První díl (1990: I guerrieri del Bronx) mi asi přirostl k srdci víc, zde se totiž tvůrci už prakticky nijak nesoustředí na mé oblíbené gangy. A hlavně mi chyběl Sergio Salvati za kamerou, čehož si asi všimne málokdo, ale pro mě to byl celkem zásadní prvek. I tak je ale technicky vše na velmi vysoké úrovni, jak jsme u italských béček zvyklí. K tomu tu máme znatelně více akce, vybuchujících figurín, aut i vrtulníků, bezpočet kaskadérů létajících vzduchem a naprosto neuvěřitelné množství mrtvých. Vše totálně brakové a úsměvné, plné šílených postav a "drsných" hlášek. Něco takového ocení samozřejmě jen okrajové publikum a milovníci kultovních evropských žánrových filmů z 70. a 80. let.

plakát

Galaxie teroru (1981) 

Laciný sci-fi horor, ve kterém nefunguje takřka nic. Hned v první minutě mi bylo jasné, že tady končí veškerá sranda. Nejvíc zabíjecí jsou asi dialogy, které jsem bohužel vůbec nepobíral. Postavy tu ze sebe nonstop vypouští naprosto dechberoucí sračky a význam označení "nelogické chováni" tu nabírá zcela monstrózní rozměr. Až mi bylo líto Freddyho a paní Palmerové, že se sešli v něčem tak ostudně špatném. Atmosféra žádná, napětí už vůbec, ale zas je fakt, že díky tomu fantasmagorickému scénáři nelze absolutně tušit, co se stane v další scéně. Dvě scénky mě takhle překvapily dokonce i mile. V té první je jedna z austronautek dychtivě znásilněna obrovským chlípným červem, ve druhé je pak jiná krutě rozdrcena zrůdnými chapadly. Jako porno by to možná bylo zajímavější.

plakát

Gatti rossi in un labirinto di vetro (1975) 

Tak úplně nesouhlasím s místním hodnocením. Pro mě nenudící, odpočinkové a hlavně zapamatovatelné giallo s drsnými scénami vražd, stylovou muzikou a Lenziho typicky "špinavou" produkcí.

plakát

Ghostland (2018) 

Dobře natočený exploitation v klasickém francouzském hávu. Snímek mě potěšil, konečně zase nějaký kvalitní 18+ horor. Plus fajn mladá herečka s velkým potenciálem - Emilia Jones. Záporáci absolutně skvělí, bohužel mi ale pár věcí k docílení autentičnosti vadilo, hlavně asi nepovedené masky, make-up a podle mě zbytečná druhá rovina filmu, oddalující beztak nevyhnutelné šílenství hlavní postavy. Za závěrečné setkání s H.P. ale opět palec nahoru :) Hodnocení: 70%

plakát

Hádej, kdo je vrah (2022) 

Úvodní asi půlhodina, kde se seznamujeme s vrcholně nesympatickými postavami za doprovodu naprosto otřesné hudby, byla až nesnesitelná. Naštěstí po první mrtvole atmosféra zhoustne, děj se stane příjemně napínavým a mezi osazenstvem začne relativně uspokojivá vybíjená. "Humorné" hlášky jsem sice moc nepobíral, ale závěrečná pointa byla docela vtipná, takže jsem se nakonec i zasmál a jsem rád, že jsem ten strašný úvod vydržel. Tři hvězdičky akorát.

plakát

Häxan: Čarodějnictví v průběhu věků (1922) 

Hodně cool záležitost. 101 let starý, hraný historický dokument o mých milovaných čarodějnicích.  Zajímavé a místy velmi působivé s opravdu temnými, děsivými výjevy a nádherně ponurými obrazy (viz. galerie). Nejvíce mě překvapilo, jak je film nadčasový, srozumitelný i dnešnímu divákovi a vůbec nenudí. Ve své době to muselo být něco naprosto výjimečného. Je v tom samozřejmě i jistá dávka tehdejší naivity, ale šlo vidět, že režisér i herci byli do tématu nadšení, což se na výkonech a autenticitě díla velmi pozitivně projevilo. Jako lahůdku doporučuji všem cinefilům i místním hororovým nadšencům.