Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Komedie

Recenze (366)

plakát

Karanténa smrti (2022) 

Mix home invasion thrilleru a slasher hororu, který neurazí, ale ani ničím výraznějším nezaujme. Trochu z The Strangers, špetka z Vřískotu a podobně, nic co by už fanda žánrů neviděl, ale řemeslně ok. Taková jednohubka, která u mě brzy upadne v zapomnění. Plus za rychlé tempo, krátkou stopáž a pohlednou Gideon Adlon v hlavní roli.

plakát

Když se všechno po*ere: Woodstock 99 (2022) (seriál) 

Výborný dokument, který dost dobře ukazuje monstrózní atmosféru památného ročníku festivalu Woodstock. Z mého pohledu to byl asi jediný ročník, který za něco stál. Pořadatelé sice totálně selhali, ale podle všeho nikdo neumřel (na rozdíl od vychvalovaného 69. roku, kdy na festivalu umřeli hned dva lidé) a nic zas tak hrozného se nestalo. Prostě jen příliš mnoho lidí a trošku divočejší párty :). A palec nahoru pro Freda Dursta, ten se s tím nesral.

plakát

Kodaňský kovboj (2022) (seriál) 

Oproti předchozímu seriálu, dokonalému Too Old To Die Young, se může zdát, že nám Refn trochu vyměknul, ale za to podle mě může relativně slabší scénář. Sara Isabella Jønsson Vedde zkrátka není Ed Brubaker, takže místo ultra násilné a hyper perverzní gangsterky tu máme mysteriózní pohádku o andělské mimozemšťance s kouzelnými schopnostmi. Žádný strach, násilí i napětí zde přirozeně je, stejně jako Refnův typický zvrácený smysl pro humor, jen už to není takový divácky nepřístupný hardcore jako minule. Forma je ale opět naprosto dechberoucí. Něco mezi Dariem Argentem a Davidem Lynchem, to je současný NWR. Z těch jeho sugestivních audiovizuálních orgií mám permanentní topor a již hladově vyhlížím další Nicolas Netflix Refn projekt :). P.S.: Palec nahoru za závěrečné cameo Hideo Kodžimy.

plakát

Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (2022) (seriál) 

Uff... Docela síla. Přiznám se, že vůbec nechápu, že něco takového jako je FLDS může v dnešním světě legálně existovat. Lidi jsou strašní idioti, to jsem si musel při sledování tohoto dokumentárního seriálu neustále opakovat. A co se týče konkrétně Warrena, tak musím uznat, že se mi už dlouho nestalo, aby ve mě někdo vzbudil takovou nenávist a zhnusení. Vrcholem je čtvrtý díl, kdy je v paláci v Sionu odhalena Warrenova tajná místnost s audionahrávkou "posvátného" znásilnění dvanáctileté holčičky za účasti několika jeho nejloajálnějších manželek, které tento akt absolutního zla doprovázejí chvalozpěvy a modlitbami. I krátký kousek této hrubě odporné nahrávky, který tu zazní se mnou zamával. Moc tam toho není slyšet, ale právě o to je to horší, když vaše představivost pracuje naplno. Zvládnu toho hodně, ale sexuální násilí na dětech hluboce uráží mou lidskost a rve mi srdce na kusy. Warren sice z vězení už nevyleze, ale pořád má tisíce stoupenců, FLDS jede vesele dál a nikomu dalšímu z těch pedofilních polygamistů se vůbec nic nestalo. Jediný po kom úřad šerifa a FBI šli byl Warren Jeffs, který to celé vedl a vlastně pořád vede i z vězení. To jsem vůbec nepobral, čemu to jako pomohlo, že exemplárně potrestali jen jeho a tu zvrhlou komunitu nechali fungovat dál...

plakát

Párty Hárder: Summer Massacre (2022) 

Po Jehovově pomstě nejlepší Řezníkův film. Oproti prvnímu dílu profesionálnější, vtipnější a mnohem více zapamatovatelné. Padají tu názory, že je film umírněnější, něž ty předešlé, což si nemyslím, naopak ke všemu tomu humusu nově přibylo i trocha šťavnatého gore (skvělá práce od Zombí FX). I mé obavy z dlouhé stopáže byly zbytečné. Film je doslova nabitý dějem, gagy, hláškama, kozičkama, prdelkama, skvělou muzikou (Snoop Dogg, Ill Bill, Gutalax, Sodoma Gomora, Dope D.O.D, Redzed a spousta dalších) a zarytý (nejen) ZNK fanda zde může nalézt snad tunu známých tváří, easter eggů, odkazů, citací a podobně. Pokud patříte mezi cílovku, rozhodně se nudit nebudete. Já osobně mám moc rád dementní, brutální a fekální černý humor, rybí lidi, hardcore, grindcore i horrorcore, takže jsem se bavil výborně. A nasmál jsem se opravdu hodně, až jsem chvíli i brečel, to se mi v kině nikdy předtím nestalo :D. Díky Márty!

plakát

Terrifier 2 (2022) 

Po prvním díle, který mě nechal zcela chladným a po pár měsících u mě upadl v naprosté zapomnění, tu máme nadmíru povedenou dvojku. Děj je tentokrát velmi zábavný, i když se spoustou vatové výplně a prázdných dialogů. To je vlastně jediné mínus, že je film zbytečně dlouhý. Ale i tak jsem se bavil skvěle. Nebere se to příliš vážně, na nějaké velké strašení se tu moc nehraje, ale ta morbidní grotesknost a extrémní násilí se jinak než ryzím hororem nazvat nedá. Konečně jsem si oblíbil klauna Arta, to krvavé běsnění je opravdu parádní, srdce každého milovníka praktických gore efektů musí při jeho sadistických činech plesat radostí. K němu malá roztomilá holčička s nelidským úsměvem, spousta neotřelých bizarností a nekorektních nechuťáren, až se leckomu může zvednout žaludek. Škoda jen, že se divák nedočká žádné nahoty, doufal jsem, že toho Lauren La Vera ukáže víc. No jo, v dnešní době je utržený penis v pohodě, ale nahá prsa jsou fuj :D. Nevadí, i v tom uhozeném okřídleném oblečku jí to moc slušelo.

plakát

Texaský masakr motorovou pilou (2022) 

Povedený "eRkový" hixploitation/slasher, který na mě naprosto fungoval. Bandě vypláchnutých mlaďochů jsem přál hrůzostrašnou smrt už od shlédnutí prvního traileru, takže vražedné běsnění Leatherface mělo krom náležité děsivosti, šokující krvavosti a až groteskní brutality i příjemně uspokojivý efekt. Jediné dvě sympatické postavy, o které jsem se i trochu strachoval a cítil díky tomu i jistou dávku napětí, byly nakonec "final girls", takže po této stránce velké překvapení a spokojenost. Dále se mi líbilo vizuální zpracování, některé zajímavé úhly kamery odkazující na původní snímek z roku 1974, béčkový feeling, prvky černého humoru, stylovost a věrnost typickým žánrovým stereotypům a klišé. Zkrátka jsem dostal to v co jsem doufal. Film to jistě není bezchybný a záleží jistě na vkusu každého, ale já se bavil velmi dobře. Navíc má snad jen hodinu a čtvrt, takže na nudnou vatu, srdceryvné dialogy, řešení vztahů mezi postavami a podobné rakoviny dnešních slasherů vlastně ani nezbylo moc místa, za to jsem tvůrcům vděčný.

plakát

Vřískot (2022) 

Pozor, komentář obsahuje SPOILER! Dobrý "requel". Oproti dílům od Cravena mi tu ale chybělo více krve a nepříjemného bodání. Ne že by tu byly vraždy natočeny špatně, ale například v jedničce nebo ve čtyřce jsem ta zranění postav doslova cítil. Tady jsem s postavami nesoucítil ani náhodou. Dokonce ani smrt Deweyho se mnou emočně nijak nehnula a to jsem o něj měl ve všech předchozích dílech hrozný strach. Akce s Ghostfacem byly výborné, hra s divákem byla podle pravidel, ale osobně mi vadily časté dialogy, řešení rodinných vztahů, blablabla, narušovalo to tempo i když uznávám, že ve scénáři mělo vše své opodstatnění. Promyšlené to bylo fakt dobře, jen jsem se bohužel chvilkama nudil. Trochu směšné a na sílu mi pak připadaly silácké hlášky hlavních postav typu "I´m Sidney 'Fucking' Prescott" a jejich neustálé narážení na to, že je všechno vlastně rutina a jen další série nudných vražd ve Woodsboro. K tomu pocitu nepochybně přispíval i gumový ksicht Courteney Cox. Ale jinak dobrý, za mě třetí nejlepší díl.

plakát

Wednesday - Season 1 (2022) (série) 

Vyloženě nuda to není (hlavně koukat na Jennu mě fakt baví), ale kladu si jednu otázku. Co má sakra tahle traumatizovaná pozérka společného s původní Wednesdey Addamsovou? Huba plná siláckých cynických keců, ale na nic kromě pár piraní v bazénu se holka nezmůže. Vůbec se to nepodobá Addamsově rodině z původních seriálů a filmů. Ti byli opravdu morbidní svým chováním i činy. Tohle je spíš takový gotický Harry Potter.

plakát

Dějiny nadávání (2021) (seriál) 

Cage pobavil, ostatní účinkující více méně iritovali, zajímavých informací jsem se dozvěděl minimum. Neříkám, že se tam nenajdou vtipné momenty, ale na komediální a zábavné pořady bývám v hodnocení velmi přísný, proto dvě hvězdy.