Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Když J.Cameron odmítnul natočit třetí díl Terminátora, bylo mi jasné, že tady bylo již vše řečeno. Dodnes považuji scénu se "vstáváním" T1000 z podlahy psychiatrického ústavu, kde šel zlikvidovat Sarah, za jednu z nejúžasnějších (vždyť jen to zachycení o kolt, když jde skrz mříž-jak to krásně kovově zazvoní...ach) a Roberta Patricka s protivně kamenným ksichtem za skvělou volbu jako protipól k Arniemu. A zatímco první díl v současné době již působí poměrně zastarale, dvojka je pořád etalonem pro mnohé novodobé filmy stejného či podobného žánru.

Crash

Crash (2004)

Natočit v r.2004 film o rasové nesnášenlivosti jenž panuje v L.A.(člověk by si myslel,že zrovna v tomhle městě Spojených států to bude jinak)a v takovém vypravěčském stylu jako to dokázal Paul Haggis je kumšt.Kumšt toho největšího kalibru. Opět důkaz toho,že i "s malým kašpárkem se dá dělat velké divadlo" (narážím na rozpočet filmu).Ve filmu je více příhod, které člověk může zažít.Vše nějak spletené,bez ,napohled, vzájemné vazby a ani to nepostřehnete,že vedle parádně vedené zvukově hudební plochy je to právě nit rasismu,která celý děj drží pohromadě.K tomu se přimíchají motivy lidských rozhodnutí, které předcházejí činům,kde není vše jen černé nebo bílé,plejáda kvalitních herců ( u mne tomu vévodí Don CHeadle,Matt Dillon)a bravurní scény (Matt Dillon jako policista, který zastaví auto s černošským párem a pak...brrr).Ani nemám chuť již dále film komentovat-to se totiž musí vidět.

Šestý smysl

Šestý smysl (1999)

Šestý smysl funguje jako švýcarské hodinky. Každá scéna vede divácké smysly přesně tam, kam je vést má. Každá minuta filmu probouzí to dráždivé "co se z toho vyklube". Finální pointa pak vše umocní a i když "šestý smysl" Vám napovídá, že tady něco nehraje, tak stejně tomu ve finále podlehnete. A na dlouhý čas.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Pomsta bývá sladká. Ale než se tak stane, bolí.Jenže právě bolest a trýzeň je to, co žene generála římských legií po cestě pomsty bez ohledu na to, že cílem je samotný císař. Gladiátor je mistrně natočený film s hereckými výkony, které jsou jakoby převtělením ztvárněných postav. Russell Crow jako mstitel a gladiátor, Joaquin Phoenix jako krutovládce a panovník římské říše.Oba jsou skvělí a věříte jim každé slovo či výraz ve tváři. I další herecké party jsou výborně zvládnuté, především Oliver Reed či Djimon Hounsou. V tomto filmu není slabé místo a další filmařské aspekty jako střih či hudba vše zvedají do výšin 5 hvězdiček.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Tolkienovy fantasy knihy jsou především jeho životní reflexí na 1.a 2.světovou válku. Ani se nechce věřit, že někdo dokázal celou trilogii zfilmovat s takovou bravurou, která dokáže přitáhnout vypiplanými scénami či kouzly a čáry, a zároveň předkládá divákovi filosofii o moci a s tím souvisejících křivd,které vyústí v tragédie nejhorší úrovně. Ve válku a smrt. Peter Jackson to dokázal a vlastně celý tým, za což mu budeme do skonání světu vděčni..

Excalibur

Excalibur (1981)

Pokolikáté jsem ten film už viděl (na prstech jedné ruky to už nespočítám) a pořád je to pro mne zážitek. Boorman skvěle míchá koktejl akčních scén,čarování a k tomu jako koření přidává cestu do hlubin rytířských srdcí se všemi klady,ale i zápory lidské povahy jako odvaha,pošetilost,pýcha. Zároveň předkládá divákovi odpověď na odvěkou otázku o existenci svatého Grálu, A k tomu Merlinov-intrikující a poťouchlý "stařík", který se sám zaplete do vlastních osidel, je skvělým pojítkem mezi mysticismem, realitou a dějem, který tak snese i něco filosofování. Nakonec zkuste to sami-Anál Natrach..........

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Stephen King, mistr hororu a tohle? Frank Darabont ví své a proto se nepustil do adaptace jednoho z hororových děl Kinga, které doposud nedopadly na výbornou,ale zůstal na "zemi". Zcela světský a reálný příběh inteligentního Andyho, který se omylem ocitne ve vězení, ale hodlá se s touto skutečností porvat.Ne pěstmi, ale hlavou. A byť občas na ní přilítne nějaký ten pohlavek, chytrá hlavička se přeci jen hodí. Dozorci a poté šéf věznice pak mají perfektní daňové přiznání a daří se jim investovat. Andy však tyto služby bere jako odrazový můstek pro splnění svého plánu-vykoupení z věznice Shawshank.

Smrtonosná zbraň 2

Smrtonosná zbraň 2 (1989)

Krugery a krajně odporný Rudd.To jsou silné atributy filmu, který jinak nabízí vše, co nabídla jednička.

Moulin Rouge

Moulin Rouge (2001)

Jak napsat a zrežírovat neotřelým způsobem tradiční příběh o lásce a to ještě formou muzikálu? Je to vůbec možné? Baz Luhrmann dokazuje, že ano. Stačí zvolit kulisy slavného šantánu Moulin Rouge, tomu přizpůsobit hudební aranžmá známých fláků (Roxanne od Stinga je pak bravurní) a jako třešničku na dortu přimíchat taneční aranže. No,tak jednoduché to přeci jen není. Protože na pohled banální děj má výborně padnoucí střih se spoustou skečů, které zapadnou do výsledného obrazu jako dobře střižený oblek. Herci pak dokonali vše potřebné. Opona se otevírá a bohémský život v Moulin Rouge vás vtáhne do děje, jako Satin do love story, které svým koncem evokuje nešťastnou událost v životě režiséra. No což, vždyť přece....show must go on!

Billy Elliot

Billy Elliot (2000)

Kde všude může vyrůst talent špičkové úrovně? Třeba v hornickém městečku, kde se na chleba těžce vydělává a na "hlouposti" není čas. K tomu se přidá těžké období zavírání šachet a spousta kamarádů a známých přichází o práci. Pak není čas na nic jiného, než řešit existenci svou, potažmo své rodiny, takže s tancováním mi tu moc nechoď. Jenže Billy je přeci po otci, takže úplně stejně zarputilý a tvrdohlavý a začne přes překážky "přehopsávat" s baletní lehkostí, která je mu vrozená. To přesvědčí i jeho otce, který je schopen se moudře zachovat a ustoupit i přes velké sebeobětování. Nakonec vítězí všichni-Billy, otec a jeho bratr.