Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Akční
  • Krimi

Recenze (514)

plakát

U Zlaté rukavice (2019) 

Hrůzný námět ze života dá ještě více vyniknout unikátnímu převedení na filmové plátno. 2019, kdy umění je už dávno zadušené konzumem a falešnou tolerancí a morálkou, natočit film s tak vysokou uměleckou i výpovědní hodnotou, tak pravdivě, až se tají dech a nechce se vůbec věřit, že se tohle může stát (i když aktivně agresivní psychopati nejsou nic nového a neznámého), je hotový zázrak, zasluhující velkou úctu a obdiv. Herecké výkony, výprava, atmosféra, režie - bezprecedentní!!! Než jsem se podívala na rok "výroby", měla jsem za to, že film byl natočen někdy v 70. nebo 80.letech...Tohle je filmový/umělecký poklad = natočený tak, jak by se filmy měly točit = co nejblíže k realitě (at´ je jakákoli) a co nejdále od podvodu na diváka!

plakát

The Golden Girls (1985) (seriál) 

Německý dabing mnohem dynamičtější a barvitější než originál - opravdu bomba!!!...Bravurně napsané, zahrané, zrežírované. Ztřeštěný komediální seriál protkaný i závažnými a dojemnými momenty z oblasti mezilidských vztahů. Důkaz, že i humor může být inteligentní a na vysoké úrovni, a to dokonce i v USA, kde 99% filmové a TV produkce je bezcenný brak.

plakát

Die Erben (1983) 

Kvalitní sonda do života mládeže ze slabého/rozháraného sociálního prostředí v kapitalistické společnosti. Mládeže, která je snadnou kořistí pro kdekoho, např. pro staronové (neo)nacisty. Velmi explicitní sex-scény zmizely ze všech novějších vydání na DVD a Blu-ray, ruku do ohně bych nedala ani za VHS verzi nabízenou v současnosti na německé Amazon. Plnou necenzurovanou verzi lze vidět např. na původním dánském VHS vydání z 80.let. Ale tyhle videokazety se asi už vůbec nedají sehnat...Tragický(civilní) osud hezkého Nikolase Vogela je odstrašujícím i poučným příkladem - nelez tam, kam nemáš!...ale radit mladým, aby něco nedělali, je jako chtít, aby voda tekla do kopce.

plakát

Manželky a dcery (1999) (seriál) 

Další BBC TOP-produkce. Dokonale a s lehkostí podané romantické drama podle knihy E.Gaskell. Zuzana Skalická je v "roli" paní Kirkpatrickové/Gibsonové (Francesca Annis) skvělá, ale i ostatní dabing je velmi povedený...Seriál, který má velkou a trvalou uměleckou hodnotu!

plakát

Merkwürdiges Beispiel einer weiblichen Rache (1987) (TV film) 

Bravurní adaptace jednoho z Diderotových románů. Jedna z oněch unikátních a nenapodobitelných produkcí někdejší NDR(DDR)televize...Rozverná, vtipná a silně erotická fraška o Madam, která zkusí oživit "unavený" vztah s Markýzem tím, že prohlásí svoji lásku k němu za vyhaslou. K jejímu velkénu překvapení jí Markýz oplatí stejnou mincí, a tak Madam ve svém rozhořčení zosnuje velmi podivnou pomstu...Režisér Bodo Fürneisen zde odvedl skvělou práci i tím, že dal jedinečně vyniknout nezměrnému komediálnímu talentu/projevu herce Michaela Gwisdeka. V hlavních rolích jsou k vidění i dva mladí slovenští herci - Štefan Bučko a Zuzana Tlučková.

plakát

Dom (1980) (seriál) 

Další TOP seriál z polské produkce zabírá ca.40let Polska od r.1945. Každodenní příběhy/osudy obyvatel domu na ulici Zlatá č.25, ale i jiných lidí, jsou vyváženě propojené se všemi důležitými politickými událostmi té doby. Bohatý civilní i politický děj nabízí nepřeberné množství nejrůznějších postav a postaviček v dramatických i komických situacích nekompromisně strhujícím a dynamickým způsobem. Herecké výkony jsou superbní, dějové linie+ scénář velmi dobře napsané, seriál má vysokou kvalitu od první minuty až do poslední!...Seriál permanentně překypuje tvrdou kritikou a zesměšńováním socialismu. Je extrémně anti-socialistický a před r.1989 nebyl pravděpodobně často/vůbec(?) vysílaný, v naší čs.televizi jsem ho nikdy neviděla. Pokud se přece jen v té době někde objevil, tak určitě pouze v silně sestřihané formě. I přes tvrdou kritiku socialismu nesklouzli autoři do laciné a lživé anti-socialistické hysterie, ale snažili se ukázat reálný socialismus takový, jaký opravdu byl = lidé měli k sobě blíž a i přes veškeré nedostatky a obtíže si žili vlastně jako prasata v žitě!...Dnes zase pravděpodobně nejsou peníze na zakoupení drahých vysílacích práv, i když do politiky současných vládnoucích elit by seriál opravdu pasoval jako pr... na hrnec!...Dílo tak vysoké kvality, že uspokojí nejen anti-rudé d´ábly, ale i marxisty, i když samozřejmě každého jinak!

plakát

Císařův pekař - Pekařův císař (1951) 

Marxismus formou hraného filmu. Nádherná "pohádka" o tom, jaké by to mohlo být, kdyby...Marxova filosofie je dokonalá a jediná pravdivá jako celek, protože je to filosofie pozemská, lidská a konkrétní. Zatímco ve filmu se uchopení moci lidem pod vedením uvědomělého pekaře povedlo a lid byl št´astný a spokojený, v reálu byl takový pokus o uchopení moci lidem hned z několika důvodů odsouzen dříve či později k neúspěchu. Hlavním a nepřekonatelným problémem, kterým se Marx ani jeho následovníci v té době bez zkušenosti reálného výsledku nemohli zabývat, bylo, je a bude, že historicky zkažené a vývojově/mentálně omezené lidstvo dosáhlo svého vrcholu v nejvyšším stadiu kapitalismu = žido-konzumu, kde pouze technika jako důležitá součást zotročování mas se záměrně rozvíjí odstrašujícím tempem a všechno ostatní, zejména mezilidské vztahy a přirozené bytí, je v devastaci. Sebedestrukce v těch nejživějších barvách, ale "kdo chce kam, pomozme mu tam"!!!...Ještěže my, kteří smýšlíme jinak, můžeme alespoń ve filmech socialistické nebo jiné pokrokové kinematografie vidět, že se dá nebo se i krátce dalo (u nás 1948-1988) žít jinak.

plakát

Příklady táhnou (1939) 

Pohodová a vtipná komedie, kde excelují zejména Nasková a Májová. Jejich krátké slovní přestřelky (mezi babičkou a pubertální Jarmilkou), pramenící z antagonismu dvou generací, jsou velmi zábavné. Klasika, která (mě) nikdy neomrzí.

plakát

Pan Novák (1949) 

I zde je podle většiny hodnocení vidět, že zastánci žido-konzumu a "american-way-of-life" mají obrovské problémy s tím, když někdo myslí jinak a chce žít jinak. Proč? Pravděpodobně trauma ze života na smetišti-volného-trhu a propagandou "falešné tolerance" kvalitně propláchnuté mozky. Novodobí otroci amerických žido-magnátů nejsou pravděpodobně tak št´astní, jak doufali, a proto očerńují, zesměšńují a překrucují všechno, co je jiné. Ani nejrůznější opiáty, porna, iPhony aj. nezabírají trvale, protože život je úplně v něčem jiném a ne v bezuzdném mamonu a individualismu.