Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Akční
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Příklady táhnou

Příklady táhnou (1939)

Pohodová a vtipná komedie, kde excelují zejména Nasková a Májová. Jejich krátké slovní přestřelky (mezi babičkou a pubertální Jarmilkou), pramenící z antagonismu dvou generací, jsou velmi zábavné. Klasika, která (mě) nikdy neomrzí.

Pan Habětín odchází

Pan Habětín odchází (1949)

Film poněkud naruby. Určitě ne záměrně, ale spíše nepovedeným pokusem zviditelnit rozdíl mezi morálkou kladného hrdiny - komunisty a morálkou záporného hrdiny - kapitalisty. Postava kladného hrdiny, Benetky, je vlastně postava záporná, protože je to postava fanatická, bezohledná, sebestředná. Postava záporného hrdiny, Habětína, není tak úplně záporná, protože orientovat se a zaujímat postoje v tak těžké a nebezpečné době nebylo vůbec lehké. Fabrika jako místo ilegálního odboje mohla znamenat zkázu pro všechny. Divákovi je proto nakonec Habětín sympatičtější než Benetka. Vzhledem k námětu a době vzniku je tento film-naruby jakousi filmovou raritou.

Nejlepší člověk

Nejlepší člověk (1954)

TOP satira na tzv. demokratické vlády a na falešnou demokracii vůbec (v ČR před r.1948 a od r.1989 nanovo a tentokrát i donucená pod tlakem boje o světovou moc postupně odhalit svoji pravou tvář - fašistickou!). TOP herecké osobnosti. TOP dynamická režie. Jeden z TOP filmových počinů v historii čs.kinematografie na stále více a více aktuální téma. .....Tupí obdivovatelé "nové vlny" šedesátých let, jděte se vycpat!!!

Dobrý voják Švejk

Dobrý voják Švejk (1956)

Knihu jsem rychle odložila = Haškův podivný literární jazyk mi vůbec nesedl/mě nebavil možná i proto, že jsem viděla Steklého filmy nejméně stokrát před samotnou četbou. Filmy jsem si zamilovala a kniha mi pak připadala poněkud "šedivá", krkolomná a těžko stravitelná. Steklý geniálně použil formu volného řazení úsměvných, ironických a absurdních skečů/obrazů jako jediný možný filmový jazyk, který nejlépe, nejpřesněji a nejostřeji vystihuje to, čím Haškovo Švejk je: anti-válečnou karikaturou, satirou, groteskou a komedií. Švejk není filosof, ale "šašek", který svojí "blbostí" trefí často do černého. Pan Březina, autor Lexikonu českého filmu, má samozřejmě opět výhrady k takovému zfilmování Švejka, neb on hodnotí filmy čistě podle kladného či záporného postoje jejich tvůrců k socialismu. Snad mu nějaký ten "svobodný umělec" udělá radost a natočí jemu i ostatním anti-rudým d´áblům Švejka ve stylu "nové vlny". Já zůstanu věrná Švejkovi Karla Steklého, neb dokonalejší Švejk než ten Steklého na filmovém plátně ještě nebyl, není a nebude!

Holka na krátkou trať

Holka na krátkou trať (1984)

Povedená sonda ze života mladých učnic za socialismu = v pohodové a lidské "totalitě" (od 1989 máme tu pravou totalitu = nelidskou/US-americkou/fašistickou!). Výborný scénář (Zinnerová) s řadou lidových moudrostí nebo bonmotů. Skvělý Robert  Vrchota, jehož herectví "na stará kolena" je prostě geniální - tak přirozené a lehce plynoucí, že nemá široko-daleko konkurenta! Pavlíně Mourkové  role sedí a zvládla ji "svým způsobem" velmi pěkně. Drhovi se pár podobných věcí na podobné téma opravdu povedlo - nikdo jiný tuto tématiku lépe nezvlád(a)l - ještěže se nepokoušel o tu tzv. "novou vlnu", kterou prý tolik obdivoval - to bychom tu měli o několik úpadkových slátanin typu "Černý Petr" víc!...Ale tyhle bláznivé holky a jejich životní/učńovské "trable" si určitě ráda občas připomenu!