Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Drama
  • Pohádka
  • Dokumentární
  • Komedie

Recenze (304)

plakát

Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy (1978) (seriál) 

Všechny série seriálu o rodině Smolíkových pro mě byly takovým malým "zjevením". Viděla jsem je až nedávno jako dospělá se svými dětmi - a musím říct úžasné! (Jak jsem mohla tento maďarský animák tak dlouho přehlížet???) Každá ze sérií má svou zvláštní poetiku. Mně osobně se více líbily ty, které měly sci-fi ladění (skrylo se v nich mnoho podnětných a nadčasových myšlenek, i těch na dobu vzniku velice "odvážných"). Konverzační komika a úžasné dialogy ale provázejí i tuto sérii, zde jsou asi "nejbláznivější". Relativizuje se tu ledacos, když povzdech Gábi z předchozích sérií "Maminko, proč jsem si já hloupá nevzala Pištu Hufnágla?" prochází dlouhým a bolestivým prozřením. A tak zjišťujeme, že celá ta "bláznivá rodinka" je vlastně docela pohodová - přes všechny útrapy, které společně prožijí (nebo právě i díky nim?) se mají navzájem rádi a mají radost, když se opět setkají... Na škodu bylo snad jen opakování uplynulého děje na začátku každého dílu. Zajímavé komentáře: gudaulin, AngelAngie, Subjektiv, Karlos80 a MM_Ramone.

plakát

Strom pohádek - Maruška (1987) (epizoda) 

Klasická česká pohádka ve zcela tradičním (byť kulisovém - studiovém) zpracování, skvěle vyprávěná Jiřinou Bohdalovou. Zpracování s vypravěčkou umožňuje kratší stopáž, která je vhodná i pro nejmenší děti, pro které jsou určeny i dva díly knihy "Strom pohádek z celého světa". Překvapením v příběhu pro mě byli jen "skřítci z Bílé hory", o kterých se v pohádce Boženy Němcové nemluví. Úžasný král Jiřího Sováka a babička Libuše Havelkové. Zajímavé komentáře: otík, Danulinda.

plakát

Strom pohádek - Rozhodni obraze krásný (1988) (epizoda) 

Jednoduché ateliérové zpracování celé série Strom pohádek mi nevadí. Naopak se mi líbí, že tato série zpracovává opravdu klasické pohádky z legendárních knih V. Stanovského a J. Vladislava. Navíc příjemné herecké obsazení, hlavně Vladimír Dlouhý a M. Růžek. Skutečně příjemná krátká pohádka s pomocí vypravěče. Zajímavý komentář: saaaky.

plakát

Treasures in Heaven (1991) 

Propojení několika příběhů z Nového zákona, které nás upozorňují, že "kde je náš poklad, tam je i naše srdce": uzdravení slepého Bartimaea, obrácení Zachea, bohatý mladík a některé Ježíšovy řeči včetně té "Nechte děti přicházet ke mně..."

plakát

The Greatest Is the Least (2003) 

Pro děti dost náročné na sledování. Prolínají se tu různé příběhy ze života prvotních křesťanů (značně volně zpracované) s Ježíšovými výroky a činy. Vše spojuje hlavní myšlenka: Kdo chce být mezi lidmi největší, ať je služebníkem všech. Myšlenka je to sama o sobě dost zajímavá a pokud chcete mít aspoň trochu představu o tom, jak se na ni dívá křesťanství, můžete začít u tohoto filmu. Skutečnou četbu Bible vám ale určitě nenahradí...

plakát

Stařec a myš (1974) 

Výtvarně a animačně nic moc, ale příběh se mi líbil. Člověk se nakonec asi raději spokojí s myší, než vytloukat klín klínem...

plakát

The King Is Born (1987) 

Poměrně věrné zpracování biblických událostí vztahujících se k narození Ježíše v evangeliích podle Lukáše a Matouše. Zvěstování, putování do Betléma, narození Ježíše, pastýři, tři "králové", útěk do Egypta i Ježíšovo dětství. Méně uvěřitelná je pouze reakce Josefa, když za ním Maria přijde s novinkou, že čeká miminko (a ne s ním!). Jeden z lepších dílů edice "Animované biblické příběhy", vhodný ke shlédnutí především o Vánocích nebo v adventu.

plakát

Sedmero krkavců (1993) (TV film) 

Z této pohádky jsem mírně na rozpacích. Ano, jde o klasickou pohádku Boženy Němcové, která má až hororové ladění. To by mi ani tolik nevadilo. Více mě ale oslovila předloha Němcové, než tento film - chápu ale, že ta je jako taková nezfilmovatelná (je např. ještě mnohem více roztažená v čase - Bohdanka dlouho přesvědčuje své rodiče, že půjde bratry vysvobodit, dlouho čeká, než se vydá na cestu, a hlavně nešije košile z kopřiv, ale ze lnu, který si musí vypěstovat ze semínek podobně jako legendární krteček :-)). Zajímvavým prvkem ve filmu byli sloužící - "lidští psi" - a proměna jedné z nich poté, co jí Bohdanka darovala hřeben. Ale například to neustálé přecházení po chodbě mi tam nějak nesedělo. P. S. Naše malé holčičky pohádku zvládly, i když se u ní někdy bály. Ale to už k opravdovému životu patří... nevadí mi, když je v pohádkách zlo zlé. Zajímavé komentáře: sportovec, Gemini, otík, Jezinka.Jezinka, WANDRWALL.

plakát

Motýlí čas (1990) 

Film plný fantazie... Bylo by to krásné mít svou vlastní vílu, která vám splní každé přání? Co byste si přáli? Ale... lidé chtějí být zase s lidmi a také chtějí sami vytvářet svými vlastními silami něco pěkného, i když nemají zdaleka takové možnosti jako kouzelná víla, která dokáže rozpohybovat všechny předměty okolo vás. To postupně zjišťuje i malý Honzík, a tak přestává veškerý svůj volný čas trávit s kouzelnou Urugu a opět se vrací ke své (poněkud všední) kamarádce Lucce a místo úžasného letadla, které řídí svými kouzly víla, raději sám sestrojí obyčejné letadlo na gumu. Film, který svými barvami a fantazií osloví ty nejmenší děti (naše holky byly nadšené), mě oslovil svými myšlenkami i hravostí. Že především hraná složka není úplně dokonalá, mi pak ani tolik nevadilo. P. S. Honzík pojmenoval maličkou vílu Urugu, ne Uguru. Zajímavé komentáře: sportovec, hous.enka, Sipora, Pavlin.

plakát

Vzpoura hraček (1946) 

Přestože jsem "křehká dívka", která nemá ráda násilí, chápu, že jsou situace, kdy je potřeba, příp. i nutnost se bránit. Tady se brání dřevěné hračky, protože se už prostě "nemohou dívat" na horlivého SSmana, střílejícího a kopajícího kolem sebe na kohokoliv a cokoliv, co vypadá jen trochu podezřele. Úžasná animace, úžasná fantazie, úžasná vzpoura... úžasný zážitek. Můj dík patří tvůrcům, uživateli sportovec, který mě na tento film upozornil, i všem, kteří tu doplnili informace o hlavním hereckém protagonistovi. Zajímavé komentáře: sportovec, Radek99, Ej Hlemýžď, Karlos80, Mahulik.