Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (371)

plakát

Medená veža (1970) 

Jednoduchý příběh ze života o přátelství a lásce. Výborné výkony hlavních protagonistů v kombinaci s atraktivním prostředím Vysokých Tater jsou hlavními pozitivy snímku, společně s jeho pravdivostí. Jen škoda, že můj oblíbenec Dočolomanský nedostal více prostoru.

plakát

Záchvěv strachu (1984) 

Film skvěle táhne Radoslav Brzobohatý, ten jeho zoufalý výraz je mementem jakéhokoli totalitního režimu. Je opravdu překvapivé, že tohle soudruzi pustili, paralela Bachova absolutismu a STB je tu opravdu zjevná. Takovým druhým nosným tématem snímku je zrada. Jak se má zachovat člověk, který pokud nezradí druhého, odnese to sám? Těžká volba, v každém případě za shlédnutí to jistě stojí.

plakát

Na západní frontě klid (1979) (TV film) 

Knižní předloha je perla světové literatury (byť třeba Jiskru života nebo Noc v Lisabonu považuji za ještě mnohem vyzrálejší) a film je opravdu důstojnou interpretací, ale kniha je prostě kniha, některé dialogy mi tam vyloženě chyběly. Základ je ovšem zachycen dobře, obyčejní mladí lidé semletí zbytečnou válečnou mašinérií. Proměna hlavního hrdiny v duševního starce přesně odpovídá předloze. Pěkný protiválečný film.

plakát

Nepřátelé (2017) 

Ten přerod Balea je trochu přitažený za vlasy, je to dost rychle a nepravděpodobně. Jinak atmosféricky je to vynikající, asi takto bych si dokázal představit osamělé muže západu, kteří nedávají nic najevo a většinou konají. Je trochu škoda, že se Američané stále vyhýbají některým faktům, jako, že třeba v tomto období jejich úřady opět platily za indiánské skalpy, mimo jiné i za ty čejenské (slovo šajen v češtině moc obvyklé není) a tím myslím i dětské skalpy. Na druhou stranu nájezdy mstících se Apačů či Čejenů v tomto období byly opravdu děsivé a rozzuření indiáni také nekoukali nalevo napravo. Film je poměrně spravedlivý k oběma stranám, závěr by měl nepochybně přispět k usmíření mezi původními obyvateli Ameriky a bílou většinou.Jestli to vůbec lze, vhledem k povaze indiánů a přetrvávajícímu rasismu (oboustrannému).

plakát

Vlčí bouda (1986) 

Pokus o něco atmosférického? Při takhle násilném scénáři a opravdu trapných výkonech protagonistů by se Macháček mohl zbláznit a stejně nic neudělá. To hodnocení je trochu moc vysoko, měl jsem velký problém to dokoukat.

plakát

Jak básníci čekají na zázrak (2016) 

Vím, že je to unylé, trochu vypočítavé a kýčovité, ale nálada byla prostě taková, že mi to nevadilo. Snímek volně a nostalgicky plyne s určitou nadějí, že vše dobře dopadne a to mi asi nejvíce vyhovovalo. Oba dětští hrdinové jsou příjemným okořeněním a nepopírám, že se mi líbila postava Lindy Rybové. Oproti předchozí, extrémně stupidní epizodě, je tohle prostě dobré a důstojné zakončení Básníků. Asi to bude trochu věkem, ale také doufám, že mi vše dobře dopadne.

plakát

V pasti (2018) 

Výborná konverzační, dramatická a psychologická záležitost, rozhodně ne horor. Moc se mi líbila Sandra Bullock a vyjádření její specifické postavy. Děj je v podstatě jednoduchý, ale scénář je dobrý a lapsů je minimum (snad nejvýraznější nelogičností je konec, kde by ta skupina vzala dostatek zásob a jaká by byla jejich kvalita? A navíc všechny zásoby jednou dojdou). V každém případě kvalitních postapo Sci-Fi je pomálu a tohle se Netflixu povedlo. Mojí pozornost snímek udržel prakticky po celou dobu a to se počítá.

plakát

Narcos: Mexiko (2018) (seriál) 

Scénář zůstal kvalitní, ale trochu se vytratila atmosféra a napětí. Postava Gallarda je ztvárněna trochu zvláštním způsobem, kdy chvílemi nevypadá jako mocný narkobaron, ale pouze jako přisluhovač mocnějších osob. Seriál plyne dost pomalu, mě chyběl spád předchozích třech sérií. Nechci tím naznačovat, že se jedná o špatný počin, čtyři hvězdy hovoří za vše, ale přeci jen se jedná o slabší zážitek než předchozí počiny. Gradace přichází až s naplněním osudu agenta Camareny, kde bohužel musím říct, že volba Michaela Peni nebyla šťastná, dělal co mohl, ale charisma na takovouto roli prostě nemá. Obecně se dá říct, že s výjimkou dona Nety jsou postavy dost bezvýrazné a málo charismatické. V každém případě jsem se podíval s chutí a doufám, že následující série by se třeba mohla věnovat třeba Juarezu nebo Los Zetas. Uvidíme.

plakát

Most - Série 4 (2018) (série) 

Tak jako řada jiných uživatelů lituji, že seriál s největší pravděpodobností skončil. Saga se nepochybně musí zařadit vedle významných filmových postav detektivního vyšetřování. Přestože tvůrci poslední sérii zkrátili na osm dílů, střed mi již připadal zdlouhavý, nevadí mi překombinovanost ani velké množství postav. Úžasný je charakterový vývoj všech hlavních postav. Jejich boj se slabostmi, prohry a neustávající boj s nepřízní osudu. Zde bych viděl určitou nadčasovost čtvrté série, která jako by naznačovala, že pokud se člověk nevzdává, tak je odměněn, byť ne vždy tak, jak si představoval. Je evidentní, že kriminální zápletka ustoupila vývoji a životním osudům postav, ale vůbec to nebylo na škodu.

plakát

Hříšnice - Julian (2018) (série) 

O kapku slabší než první série, postava Billa Pullmana je méně zajímavá a jeho sexuální hrátky prostě flashbacky do jeho dětství nevynahradí. Biel byla nahrazena zajímavou, ale ne tak výraznou postavou. Přesto si seriál rámcově svou úroveň udržel. Scénář je opět celkem logicky a uvěřitelně postavený, byť jsem již nepociťoval takové napětí jako v první sérii. Určitě zajímavá sonda do celkem specifické sekty bez výrazného náboženského zaměření. Co bych vytkl je horší psychologický profil mladého vraha, na začátku je zmíněna jeho výjimečnost se kterou se bohužel vůbec nepracuje. Ale celkově to bylo stále dobře koukatelné a to se počítá.