Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (371)

plakát

Mnichov (2005) 

Rozhodně nesdílím nadšení většiny. Minimum historické reality a emocionálně mě to vůbec neoslovilo. Přirovnal bych to ke konzumaci dobrého ale suchého chleba.

plakát

O vánoční hvězdě (2020) (TV film) 

Zajímalo by mě, jestli větší část společnosti funguje na těchto principech. Úplně bez duše, jako tahle umělá záležitost. Stejně jako drtivá většina současné české produkce.

plakát

Poslední království - Série 4 (2020) (série) 

Bohužel čtvrtá série je místy nekoukatelná, Především druhá polovina. Postava Eduarda je doslova tragická, nesnesitelná a bez jakékoli osobnosti, lépe řečeno naprosto ambivalentní. Hlouposti z toho doslova stříkají na všechny strany. Stačí jen začátek, kdy se Uthred vrhne do útoku pro své dědictví, bez sebemenší snahy zjistit aktuální stav posádky. Už třetí série byla trochu slabší, ale tohle je stupidní telenovela. Škoda, byl to příjemný seriál.

plakát

Princ Bajaja (1971) 

Mhouřím oči, tři hvězdy by asi byly objektivnější, ale ve srovnání se současnou produkcí není moc co řešit. Má to myšlenku a postavy se nechovají jako idioti.

plakát

Otevřená srdce (2002) 

No, tohle je opravdu majstrštyk, nedá se tomu prakticky nic vytknout. Kdo má srdce a také mnoho za sebou, musí si něco najít. Ten film je, jako kdyby ho psal život sám. Nebudu se rozplývat nad scénářem, režií či castingem, vše je skvělé. Je jasné, že každá individualita si v něm najde něco jiného. Odsouzení Madse, pochopení nebo odsouzení Cecílie, soucit s Paprikou Steen. Vše záleží jen na osobních zkušenostech a schopností se objektivně s nimi vyrovnat. Kde byly chyby, co nešlo ovlivnit, bylo to nevyhnutelné? Měl Mads odolat? Nikdy není nic černobílé a život připravuje naprosto nečekané situace, tenhle snímek jednu z nich ukazuje a to doslova skvělým způsobem. Nikdo není špatný, vše je pochopitelné a otevřený konec jen říká, nikdy nevíš. Sám mám podobnou zkušenost, jen s významně lehčím i horším podtextem. Kdo to neviděl, ať dál nečte. Spoilery!!!!!. Pro méně vnímavého diváka může být postava Madse celkem snadno odsouzeníhodná, jenže on s manželkou nespí, těžko říct proč, Ve filmu to není vyjádřeno, možná stereotyp. Ale ta motivace je pak jasná a navazuje na to, že Cecílii není ochoten opustit. Scénář skvěle vykresluje i ji, stačí jen věta Madsovi dcery, je hodná a automaticky charakterizuje její rozervanost. Scéna, kdy Mads opouští svojí ženu, je snad univerzální, jen málo vinná oběť bezmezně trpí a nemůže nic udělat, nejde to. Takovýhle snímek nejde natočit komplexně, musel by mít aspoň dvojnásobnou stopáž a hodně chytrou. Podnětů k těmto věcem může být mnoho, ale jádro je vždy stejné. Orientovat se v situaci, kdy máte v sobě tunu emocí nejde. Racionalita nefunguje a nakonec vždy nějak zaplatíte a tohle právě snímek dokonale ukazuje.

plakát

The Stoning of Soraya M. (2008) 

Primárním účelem snímku je diskreditace íránského režimu. Je prvoplánový, vypočítavý a neodpovídající realitě. Divák musí tahat kapesníček, soucítit se Sorayou a moc nemyslet. Íránská realita je někde jinde, šaría (byť je to středověké zlo) také. Tři hvězdy dávám jen proto, že i přes výše zmíněná negativa, jde o film, který naráží na realitu muslimského světa, ale měl být z Afghánistánu nebo třeba z paštunského Pákistánu, tam už bych věřil o trochu, ale jen trochu, více.

plakát

Cesta do války (2002) (TV film) 

Jako fakt? Lyndon Johnson nechce slyšet o válce ve Vietnamu a nechce jí vidět v rozpočtu? Johnson lidumil? Tohle mi stačilo, opravdu ne.

plakát

Defending Jacob (2020) (seriál) 

Seriál plný klišé, scéna s nalezením Jacobova nože dokonale charakterizuje současnou společnost. V minulosti se říkalo, že každý správný muž má u sebe nůž, dnes je to pomalu trestný čin. Problémem seriálu pro mě bylo, že jsem mu nevěřil. Mám alergii na ty dokonale šťastné americké rodinky a trapností tu zavánělo to pomalé rozkrývání minulosti, Prostě tohle ne, je to příšerně laciné,

plakát

Oběť (2019) (seriál) 

Výborná záležitost na téma viny a neviny. Musím přiznat, že jsem věřil v nevinu hlavního hrdiny a Kelly MacDonald už mi lezla na nervy, ale! Scénář je prostě výborně napsaný a závěr maže naprostou většinu záležitostí, které mě vedly k nespokojenosti. Perfektně vykreslené postavy, úspornost, uvěřitelnost, to jsou výrazné devizy snímku. Hrozně mi leze na nervy skotský přízvuk, připadá mi naprosto dementní, ale to je pochopitelně subjektivní záležitost. Druhá výtka se týká faktoru, že hlavní hrdina není černobílý a do jisté míry vychází až pozitivně. Je to naprosto v pořádku, ale svět se stále více potýká u těchto mladých vrahů s úplně jiným problémem a to je nemožnost jejich resocializace. Ty děti jsou zničené hned na počátku jejich života, nemají soucit, empatii, věří jen v násilí, nejsou ochotny respektovat pravidla společnosti a především, je jich většina. Pachatel v tomto seriálu je naprostou výjimkou, takže svým způsobem je to až slabina celé záležitosti.

plakát

Outsider (2020) (seriál) 

Nechápu kritiku posledního dílu. Prázdné hlavy očekávaly superakčňárnu nebo hyper napínavou záležitost? Úplně by se tím odpískal celý seriál, který měl jinak velmi slušnou atmosféru. Hlavní hrdina mi moc neseděl, ale ti ostatní byli výborní. Především Cynthia Erivo byla skvělá. Úžasně napsaná postava Stephenem Kingem a skvěle zahraná Byl jsem trochu rezervovaný, seriozní detektivka namíchaná s mysteriozní zápletkou ve mě vzbuzovala obavy, ale tvůrci se s tím poprali velmi dobře. Neochota věřit v ďábla spojená s postavami, které chápou, že je něco víc, tvořila ve snímku základní kostru, spolu s výbornou atmosférou, chvílemi už malinko roztahané, ale jen malinko. V hlavě mi zůstal jeden skvělý argument, spousta lidí věří v Boha, kterého nikdo neviděl, tak proč by nemohl být i ďábel.