Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Recenze (2 015)

plakát

Volba zbraní (1981) 

Tyhle starý francouzský kriminálky já hodně můžu a tohle má asi všechno, co od takovýho filmu očekávám. Film teda trvá přes 2 hodiny a v závěru mi to přišlo dost natahovaný a překombinovaný, ale nenudil jsem se. A za vidění to stojí už jenom kvůli tomu, jakej výkon tady předvádí Gérard Depardieu. On má na kontě hromadu skvělejch rolí, ale tohle je asi jeho nejlepší výkon, co jsem zatim měl možnost vidět. A i když tady hrajou vedle něho další herecký esa, tak on je dokázal všechny strčit do kapsy a celej film ukrad pro sebe. Yves Montand a Catherine Deneuve si odehráli to svoje, zaujal mě pak ještě Michel Galabru, kterýho jsem znal do teď jenom z komedií. Vážnou roli ale zvládnul zahrát taky. Akorát ten jeho naivní pokus o zatčení byl spíš nechtěně komickej a hodil by se asi líp do Četníka ze St. Tropez.

plakát

Šok (1982) 

Když hraje Delon v kriminálním filmu, je to obvykle dobrý. Když si k tomu ale zároveň napíše i scénář, vyleze z toho vždycky taková samolibá ptákovina. To se potvrdilo i tady. Nejdřív nám samozřejmě Delon musí ukázat, že ještě nepatří do starýho železa, takže hned na začátku se dozvíme, že jeho postava má asi o 20 let mladší milenku. Ta je ve filmu úplně zbytečná a během první čtvrtiny zmizí ze scény, ale to by prostě nebyl Delon, aby si tohle nedal do scénáře. Taky se nám Delon musí detailně předvést nahej ve sprše, ale chápu, že třeba jeho fanynky tohle dokážou ocenit. Jinak Delonova postava samozřejmě působí strašně supermansky a nesmrtelně, takže vůbec nemáte ani nejmenší pochybnosti, že všechny padouchy zlikviduje s prstem v nose. Nechci film vyloženě jenom kritizovat, protože občas má nějaký lepší okamžiky, ale pokud chcete koukat na film s Delonem, tak prostě dejte ruce pryč od všeho, kde jeho jméno zároveň figuruje i u scénáře. Kdyby všechny Delonovy scénáře skončily vyhozený v popelnici, tak to žádná škoda nebude.

plakát

Místo u moře (2016) 

Mám pocit, že Casey Affleck se v posledních letech zaměřil na divný role v divnejch filmech. Tohle na začátku vypadalo docela nadějně, ale postupně se dostavila nuda. Uprostřed pak přijde vrchol celýho filmu, kde se dozvíme, že se stala jistá tragédie a od tý doby je hlavní postava takovej divnočlověk. To byly opravdu silný scény. Už jsem si myslel, že teď se to konečně rozjede, ale nerozjelo se to. Nuda pokračovala až do úplnýho konce.

plakát

Sňatek bez domova (1989) 

Nedávno jsem viděl dokument o Bruno Cremerovi, kde se poměrně dost mluvilo o filmech, který režíroval Jean-Claude Brisseau. Bruno Cremer hrál ve třech jeho filmech a mimochodem tam taky bylo řečeno, že v tomto filmu vůbec nechtěl hrát, museli ho dlouho přemlouvat, museli mu slíbit, že zůstane celou dobu oblečenej, atd... Nakonec ho přemluvili a Bruno Cremer si tady střihnul roli profesora ve zralym věku, kterýmu totálně zamotá hlavu a převrátí život vzhůru nohama jeho mladičká studentka. A tady musim vyzdvihnout i výkon Vanessy Paradis. Od ní jsem nic moc nečekal, ale byla ve svý první filmový roli výborná a rozhodně nezůstala jenom v Cremerově stínu. Slušný drama, sice mnohokrát omletej příběh, ale hodně to pozvedla hlavní herecká dvojka. 70%

plakát

Humr (2015) 

Od režiséra Lanthimose už jsem viděl Zabití posvátného jelena a ten film se mi vůbec nelíbil a ani jsem nepochopil, o čem to vlastně bylo. Tahle šílenost se ale dokázala trefit do mýho zvrácenýho smyslu pro humor, takže jsem se u toho docela slušně pobavil. Zejména první polovina ze seznamovacího hotelu, kde se všechno řídí podle naprosto bizarních pravidel, mě bavila hodně. Ve druhý polovině hlavní postava uteče do lesa a začíná se v podstatě od znova. Druhá polovina má taky pár dobrejch scén, ale je prostě slabší než ta první. A ke konci jsem se už chvílema i nudil. Ale rozhodně je tohle film, na kterej se časem rád podívám znovu.

plakát

Arthur Newman (2012) 

Tenhle námět šlo natočit s nadsázkou a odlehčeně jako vtipný road movie s happy endem, nebo naopak jako vážný drama o nešťastnejch existencích, který na konci tý cesty skončí tragicky. Jenže tady tvůrci natočili něco mezi a podle mě tak úplně promrhali potenciál celýho filmu. Prostě to nějak nefungovalo. Ale já mám celkem rád filmy, který se odehrávaj někde na cestě, mám rád kýčovitý záběry na nekonečnou silnici a na západy slunce, takže jsem si v tom taky to svoje našel. Film sám o sobě by byl tak za 2 hvězdy, třetí přidávám za ty záběry ze silnice. Některý se opravdu povedly.

plakát

Street Kings (2008) 

Koukám, že David Ayer na začátku svý režisérský kariéry natočil 3 filmy na stejný téma. A ani jeden z těch filmů mě moc nenadchnul. Tohle je další z řady filmů o zkorumpovanejch policajtech, kterejch se natočily už mraky. Nepřináší to nic novýho, nic originálního, nic překvapivýho. Asi je tohle téma prostě už úplně vyčerpaný. 50%

plakát

Maigret a záhada mrtvé dívky (2022) 

Po Gabinovi, Cremerovi a Mr. Beanovi si tentokrát střihnul roli komisaře Maigreta Gérard Depardieu. Ten asi během návštěv v Rusku jenom dokola vyžíral Putinovi ledničku, takže má tak 150 kg. A s touhle figurou posunul takovou tu typickou Maigretovu pomalost ještě o další level. Takže Gérard Depardieu velmi pomalu a rozvážně vyšetřuje, pátrá a hledá a timhle stále stejně pomalym tempem případ nakonec vyřeší. Na druhou stranu nemůžu ani říct, že by to pomalý tempo bylo vyloženě na škodu. Do tý šedivý a pošmourný atmosféry filmu to prostě pasovalo. A samotnej Depardieu, na kterýho tady všichni nadávaj, jak je v tom filmu příšernej, podle mě obstál se ctí. 70%

plakát

Robocop (2014) 

Chápu, že tady byla asi snaha natočit trochu "chytřejší" film, než byl původní Robocop z roku 1987. Jenže já bych radši koukal na Robocopa v pořádný akci. Chtěl bych vidět, jak střílí padouchy a jak čistí město od zločinu. Nepotřebuju, aby se tady do zblbnutí řešila otázka morálky a etiky. Ani nepotřebuju sledovat dojemný rozhovory o tom, jestli se synáček se svym robofotrem bude koukat v televizi na Detroit Red Wings. Mimochodem je zajímavý, že Robocop sice umí zjistit úplně všechno, ale nedokáže si vygooglit výsledky NHL. Pár akčních scén se teda povedlo a částečně to zachránili herci ve vedlejších rolích, takže jako úplná ztráta času to nebyla. Když budu předstírat, že jsem původního Robocopa nikdy neviděl, tak dám 3 hvězdy. Kdybych měl oba filmy srovnávat, šel bych s hodnocením ještě o hvězdu níž.

plakát

Nekecej a pádluj! (2004) 

Já mám tyhle americký "dementní" komedie docela rád a myslel jsem si, že i tohle by se mi mohlo líbit, ale výsledek mě zklamal. Hlavní herecká trojka předvádí výkony asi tak na úrovni Kameňáku a je nesympatická a zoufale nevtipná. Hlavně Seth Green je vyloženě na kopačku do držky. Vtipný scény jsou snad akorát ty, kde se vyskytuje Ethan Suplee. Ten jedinej z herců snese nějaký přísnější měřítko a asi jenom kvůli němu jsem to dokázal dokoukat. Druhej nejlepší hereckej výkon předved nejspíš cvičenej medvěd. Slaboučký 2 hvězdy.

Ovládací panel
94. nej uživatel Česko
256 bodů