Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Poslední recenze (3)

plakát

Děti Antonína Kaliny (2016) (TV film) 

Další z dokumentů, který nese nezaměnitelný rukopis scenáristy a spisovatele Stanislava Motla: Poctivá rešerše, důsledné pátrání mezi pamětníky či potomky pamětníků, také v zahraničních archivech. Dále jeho už tradiční vnímavost, empatie. Výsledkem je dojemný a hlavně unikátní dokument o Antonínu Kalinovi. U nás velmi málo připomínanému muži (což příliš nechápu...), politickému vězni koncentračního tábora Buchenwald, který za záchranu téměř tisíce převážně židovských dětí, kdy mnohokrát riskoval svůj vlastní život, získal v roce 2012 v Izraeli in memoriam titul Spravedlivý mezi národy. Oceňuji nejenom mimořádně silné téma, neuvěřitelnou odvahu Antonína Kaliny, ale oceňují také způsob, jakým autor příběh filmově vypráví. Využívá tří dějových rovin: Příběh zachráněného chlapce Dura Fursta. Příběh spoluvězně Antonína Kaliny, který se na záchraně dětí výrazně podílel MUDr. Jindřicha Flussera. A konečně i příběh samotného Antonína Kaliny. Skvělé připomenutí záchranné akce, která, jak Motl píše i ve stejnojmenné knize, neměla v období druhé světové války obdoby. P.S. Ve filmu vidíme také Emilii Krásnou, která pomáhala ukrývat rodinu Dura Fursta. Podle izraelských zdrojů byla na základě tohoto dokumentu oceněna v Izraeli titulem Spravedlivý mezi národy.

plakát

Němci proti Hitlerovi - Krvavý podzim 1938 (2017) 

Němci, kteří byli první v boji proti Hitlerovi a nezradili Československu republiku…Přestože dobře znám knihu S. Motla Válka před válkou, jeho film Němci proti Hitlerovi mi umožnil některé informace mnohem lépe pochopit. Kdo dnes třeba ví, že němečtí odpůrci nacismu, které v roce 1938 Hitler nenáviděl více než židy, protože své krajany, kteří se mu postavili, považoval za velezrádce, byli i po útěku z obsazeného pohraničí do českého vnitrozemí stále ohroženi? Kdo dnes ví, že představitelé naší Druhé republiky vydali zpět Hitlerovi více než 10 000 německých antifašistů? Kdo dnes ví, že jen pár dnů po mnichovské dohodě a po zabrání čs. pohraničí německými nacisty, uzavřeli zástupci čs. bezpečnostních orgánů smlouvu s nacistickými bezpečnostními orgány, čímž do Německa začaly, mimo jiné, putovat seznamy německých a českých odpůrců nacismu ? Tedy ještě několik měsíců předtím, než k nám nacisté vtrhli a zřídili protektorát…V tomto případě jde zřejmě opravdu o jediný dokument tohoto druhu, který u nás v poslední době vznikl. Scénář Stanislava Motla Je objektivní, bez jakéhokoliv ideologického nánosu. Z médií sice víme, že nás čeká jubilejní osmičkový rok, ale nevím, že by třeba Česká televize připravovala alespoň jeden filmový dokument na téma událostí osmatřicátého roku a vyhnání tisíců Čechů, Židů a německých odpůrců Adolfa Hitlera z našeho pohraničí. O to větší zásluha je, že tento film vůbec vznikl. Jinak mě tento snímek dostal skvělými, režijně (Pavel Dražan) a kamerou (Lubomír Stiburek) zvládnutými hranými scénami – více tím vyniká například příběh učitelky Anny Jindřichové, která zahynula ve vězení v Hostouni, dále dramatické setkání zatčené Emmy Jebautzké se svou malou dcerkou v pražském Petschkově paláci či vzpomínka Tonyho Kuenzla na vypjaté chvíle, kdy ho čeští četníci a vojáci hnali, společně s dalšími německými uprchlíky-antifašisty, do připravených vlaků směřujících na Cheb a zpět do Říše, k Hitlerovi. Film má neuvěřitelný spád a divák je napnutý do samého konce. Oceňuji i mimořádně zasvěcené vystoupení historika dr. Vladislava Jindry a badatele Luďka Štipla. Stejně jako skvělý střih Viktora Maliny. Je to opravdová pocta statečným německým odpůrcům nacismu, kterým Česká republika zůstává stále ještě hodně dlužna.

plakát

Ozvěny lidické noci (2011) 

OZVĚNY LIDICKÉ NOCI (Dokumentární film – 56 minut) Námět a scénář Stanislav Motl Kamera Tomáš Svoboda Zvuk Otto Chlpek Libor Dušek Režie Pavel Dražan Jaké byly skutečné osudy muže, který přežil lidickou tragédii, protože zabil svého syna? Co s ním bylo po válce a jak vlastně zemřel? Co o celém jeho případu vypovídá vyšetřovací spis? Kdo vlastně zavinil vyhlazení Lidic a proč jeho láska k utajované milence byla prokletá? Proč letci z Lidic, Josef Horák a Josef Stříbrný, nemohli a nesměli po válce v Lidicích žít? Proč si krásná dívka vzala – 13 let po válce – dobrovolně život a co měla společného s Lidicemi? To jsou pouze některé z otázek, na které ve filmu Ozvěny lidické noci hledá odpověď Stanislav Motl. Vychází, jak už je to u něho zvykem, z autentických archivních materiálů, které hledal nejenom v České republice, ale také v zahraničí. Vzhledem k tomu, že své televizní reportáže na dané téma natáčel již v průběhu devadesátých let, podařilo se mu uchovat cenné vzpomínky několika klíčových pamětníků, kteří už nejsou mezi námi. Tento film je ve formě DVD součástí knihy Cesty za oponu Času 2 – Ozvěny lidické noci, která vyšla v roce 2011 k výročí lidických událostí. Kniha má podtitul Archivy, zapomenuté příběhy a pátrání po vinících, a věnuje se dalším málo známým příběhům z Lidic, ale i z Ležáků a dalších míst, kde v době druhé světové války hořely – ohně smrti.

Poslední hodnocení (202)

Děti Antonína Kaliny (2016) (TV film)

28.02.2022

Němci proti Hitlerovi - Krvavý podzim 1938 (2017)

04.01.2018

Million Dollar Baby (2004)

03.09.2011

Horská dráha (1977)

03.09.2011

Requiem pro panenku (1991)

03.09.2011

Můj soused zabiják (2000)

03.09.2011

Na území žen (2007)

03.09.2011

Angelika, markýza andělů (1964)

03.09.2011

Profesionál (1981)

03.09.2011

Reklama