Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Western
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (447)

plakát

Plaváček a děd Vševěd (1981) 

Klasická pohádka, bezproblémový film. Ničím nenadchne, ničím neurazí ani nerozčílí. A herecké výkony potěší. Vzhledem k době natáčení mi přišel český dabing nečekaný, a možná bych si to v originálním znění užil aj trochu víc.

plakát

Lída Baarová (2016) 

Je to dobrý film. Žádný trhák, ale takový hraný dokument zaměřující se jen na klíčové události významných etap hereččina života. Pravda, etapy vybírala zřejmě protagonistka sama, prostě o některých asi vůbec nechtěla mluvit. (Třeba, jak došlo k finální emigraci a jaký byl po té její vztah s otcem.) Ona se prostě soustředila  na 2 body, které chápe jako osudové chyby" zamilovat se do JG a pak kvůli tomu odmítnout nabídku do Hollywoodu. Vše ostatní předtím bylo jen ilustrací, mající vysvětlit, proč se ty dvě věci staly, a z událostí po té byly vyzdviženy ty nejtragičtější, vysvětlující závažnost  osudovost těch dvou chyb. Ale v rámci tohoto omezení film funguje dobře, dobová atmosféra i nástiny charakterů postav jsou podány tak akorát, ani málo ani moc. Aspoň pro člověka, který se trochu orientuje v historii té doby. Nic podstatného není zkresleno.

plakát

Rozluštění záhady Sakkáry (2020) (TV film) 

Dobrý dokument, francouzský, tedy rozvleklejší než britské, ale s vyšší hustotou informací a menší mírou opakování již řečeného, než je u americké produkce. Pro fanoušky starého Egypta v podstatě povinné, normálně zvídaví lidé by si raději měli počkat na dokument, který se zaměří na obsah těch nápisů a popis cesty k jejich rekonstrukci smrskne do 15 minut.

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Film má tempo a nelogičnosti ve scénáři jsou v rámci žánru odpustitelné. Dobrý film, ve své době jistě nadprůměrný, ale vidět to podruhé nemusím.

plakát

Tajemství země Nippon (1970) (seriál) 

Tragédie, že jsem to neviděl před svou cestou do Japonska. Tyhle reportáže mne nadchly ještě víc než jiné Pechovy počiny, protože takhle by vypadaly moje filmové dokumenty, kdybych je uměl točit. K.Pech si všímá přesně těch drobností, jaké zaujaly i mne. Japonsko se v mnohém změnilo, především zbohaẗlo, aniž by se zvětšil rozdíl mezi bohatými a chudými. Ale mnohé zvláštnosti zústaly, a také korporátní ekonomika, která přináší některé jevy, vnějškově podobné těm ze státem řízené ekonomiky, ale to si musí každý ověřit na místě. Seriál zároveň vybízí ke srovnávání života v obou zemích - možná to stalo poslední kapkou a aby neztratil místo, musel se záhy přeorientovat na podporovatele normalizační tvorby.

plakát

Jejich den (1962) (TV film) 

Opomíjené dílo patří do české filmové vlny "Zlatá šedesátá". Film jako takový má své chybky, ty popsali jiní recenzenti (Snorlax , Sator), ale jako doklad doby je to báječné, z obrazovky doslova salá hutnost světa, ve které tehdy mladí museli žít.

plakát

Tajemství řeči (1969) (seriál) 

Karel Pech - fenomén, který nezklame. 4 *  jsem dal jen proto, abych odlišil jeho vynikající práci od jeho jiné tvorby, kterou považuji za úžasnou.

plakát

Addamsova rodina 2 (1993) 

Druhý film "Addamsových v moderním světě" se mi líbil víc než první, ačkoliv se ještě více posunul k mainstreamu, tedy od milovníků morbidní legrace k zájemcům o lehké rodinné komedie. Takže první budou více vzpomínat na fenomenální seriál, druzí budou překvapeni absurnostmi, na nichž je část gagů založena. Ovšem druhá noha děje, Wednesday s bratrem na "skautském" táboře, je tak břitkou satirou na "American way of life", že jsem musel přidat čtvrtou hvězdu.

plakát

Addamsova rodina (1991) 

První, co musíte udělat, je zakázat si přímé srovnání se seriálem - krátkometrážnost má jiné zákonitosti, a navíc díky slovenskému dabingu je ta stará série nedostižná. Tento film je jiné dílo, není to přerostlá epizoda, nebo několik epizod za sebou, jak se někdy stává. Ale absurdně morbidní humor se do filmu přenést povedlo. I ta pozitivní atmosféra rodinné soudržnosti. Mrzelo mne slabé využití Lurche. A mohlo to být o něco kratší.

plakát

Já, legenda (2007) 

Není to vysloveně špatné, ale většina složekfilmu  je průměrná až podprůměrná. Děj je předvídatelný, což by tolik nevadilo, kdyby byl svižný, což není. Kromě klíčových momentů není nic vysvětleno, mnohé scény jakoby spadly z nebe. Tak jenom ta atmosféra dystopického světa ujde, ale to je málo.