Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Akční

Oblíbené seriály (9)

V tieni vlkov

V tieni vlkov (1971)

Vynikajícím způsobem zpracované válečné kriminální drama z prostředí československého odboje pracujícího přímo v terénu. Vše ve stylu filmu Smrt si říká Engelchen, dokonale podbarveno přesně sedící hudbou Luboše Fišera, jež povznáší každou, už tak zdařilou, akci do rozměrů světového špionážního filmu, přičemž obraz hrdiny, jako je např. noblesní milord nula nula sedm či kdejaký heroický superman, přelétávající oceán, zde těžce zaostává za syrovou autenticitou a reálnou dramatičností snímku, jenž chvílemi používá i reálné dokumentární záběry. Díky zmíněnému přesnému zpracování ovšem celý děj do dobových záběrů skvěle zapadá, takže krom okatého předabování českých i slovenských herců, tu není jediný rušivý element, natož jakákoli bolševická propaganda, jež by v roce výroba nebyla překvapením. Zde je jen zvrat za zvratem, akce a v podstatě bezejmenní hrdinové, které nikdo slepě neoslavuje, naopak, dnešní lidé zapomínají, dokonce i na činy a dobu, ve které se tento výjimečný seriál odehrává.

Byl jednou jeden dům

Byl jednou jeden dům (1974)

Byla jednou jedna pavlač a na té pavlači žila elita československé kinematografie. S touto elitou prožíváme nejzrádnější dny našeho národa. Od dob, kdy Hitlera nazývali jako toho křiklouna s knírkem, až po čestné strážení barikády. Naprosto bezchybná záležitost.

Byl jednou jeden... člověk

Byl jednou jeden... člověk (1978)

Osobně považuji tento cyklus za nejlepší. Historie lidstva pro všechny generace. Zvláště mě zaujala 30. a 40. léta dvacátého století v Evropě. Bez obalu a ohledu na národnost tvůrců. Přirozený a hlavně lidský pohled do minulosti, která byla veskrze temná a zlá.

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Naprostá klasika, která se rozjela a jestě se nezastavila. Simpsonovi mě provází celý život a jak sem se tak vyvíjel a koukal na to furt znova a znova tak mi bylo naprosto jasný, že mě nic vtipnějšího v kreslené formě nejspíš nepotká. Takže jsem se tomu naprosto oddal, vybral si své oblíbené scénáristy, zamiloval sem se do charakterů a vývoje postav. V současné době, musí scénárista naprosto efektně vystihnout, jak se které postava zachová v určité situaci. A to jak to vystihne a režisér následně oživí, je ta humorná kvalita, která vznikne po letech vysílání. Prostě, Krusty je ztělesnění prodejnosti a naprosté oddanosti show-businessu "plně podporuji tuto událost, či výrobek..." . Quimby se svou šerpou Mayor, zkorumpovaností a veřejnou informací o svých mimomanželských záletech"jak cvičení lachtani, hodíš jim rybu a oni plácají". Tupý poručík Wiggum, který je sice úplně blbej a nemotornej, ale občas dokáže komukoli znepříjemnit život a namířit bouchačku, se svými pomocníky Luem a Eddym. Apu, který učiní šťastným každého američana, který k němu příjde do Quiky - Marketu, ať se jedná o zákazníka, nebo lupiče a přitom se stará o osm dětiček. Nelítostný boháč pan Burns, který Vám naprosto jasně vysvětlí jak na business a občas také na svou aroganci a zlobu zapomene a projeví se, na par minut, jako chápavý a štědrý člověk "budu stručný...rodina, náboženství a přátelství, to jsou tři zlý duchové, které musíte zabít, aby jste v podnikání uspěli". A takhle lze pokračovat ještě dlouho. Některé postavy mizí, některé nadobro umírají, ale nové se objevují a perfektně zapadají. A samotná rodinka? Homer je základ všeho, odraz amerického myšlení a způsobu života, který ovšem dokáže občas velmi překvapit, svou obratností, výdrží, či nějakou myšlenkou a jeho reakce a výroky, musí být obzvlášť vytříbené a podložené předchozími léty. Marge je prostě 200% domácí typ. Maggie, ta asi bohužel nikdy nevyroste, ale v díle Lízina svatba je docela dobrá představa o tom, co by z ní mohlo vyrůst a její skvělé miminkovské sebevědomí, to naznačuje. Bart je 100% grázl, který pro svou lumpárnu udělá cokoli. Jeho vypočítavost a provedení, je občas na hranici geniality. No a Líza, naprosto duševně a inteligenčně vyrovnaná osobnost, ovšem s dětskými potřebami. Celá léta výborný slovní, parodující, ironický, sebekritický a vždy aktuální humor je základ kvality už po 20 let. Postavy v tomto seriálu sice nestárnou, nejedná-li se o nějakou vizi budoucnosti, každopádně děj a okolí se plně přizpůsobuje našemu. Simpsonovi jsou první seriál, který začal využívat světové osobnosti, celebrity a vůbec realitu našeho světa. Ikdyž pochopitelně postupem času nedosahují některé díly nějak oslnivých kvalit, originální záležitost ve formě speciálních čarodějnických dílů nikdy nezklame. Oblíbení scénáriste John Schwartzwelder, Jon Viti, David S. Cohen... Oblíbené vedlejší postavy Disko Stu, dr.Nick, Komiksák... nho mam to prostě rád :-)

Show Catherine Tateové

Show Catherine Tateové (2004)

Geniální herečka s neomezeným počtem osobností, charakterů i hereckých poloh s fantasticky různorodým britským dialektem, k tomu vynikající humor na té nejvyšší úrovni. Sledováno tento rok (2011) náhodně na HBO (akce na měsíc zdarma). Dovětek 2018 - dodnes ničím nepřekonáno a s českými titulky stále nesehnáno, k dostání jen originál bez překladu.

Století ve filmu

Století ve filmu (2016)

Lidé, myšlenky, činy a události, které formovaly naši současnou dobu a byly zachyceny objektivem kamery. Historie lidstva od konce devatenáctého století až do prvních zhruba patnácti let jednadvacátého. Bez pochyby nejzásadnější období jakési informační evoluce lidstva, tedy možnosti šíření informací pomocí pohyblivých, reálných obrázků a hlavně ovlivňování veřejného mínění. Dokument mapuje nejen tuto novodobou technickou vymoženost v podobě kamery, ale je také po všech stránkách velmi otevřený, a nenechává suchou nit ani na západní, ani na východní straně naší dodnes takto politicky rozdělené planety. Tvrdě poukazuje jak na nemorální, ziskuchtivou a záměrně nezodpovědnou finanční politiku západního světa, založenou na kolonizování jiných národů, drancování jejich přírodního bohatství a bezpáteřním globálním businessu, který jde přes mrtvoly, ale také na politiku zastrašování, teroru, násilí, vyvlastňování majetku a vraždění vlastního obyvatelstva vytvořenou na východě. Dokument je plný jmen a osobností. Inspirativních, které mi z paměti jen tak nevymizí, ale také opovrženíhodných, jejichž rozhodnutí a činy vedly jen k bolesti, utrpení  a smrti. Naše současná doba je výsledkem všeho, co je v tomto dokumentu nekompromisně vyřčeno a zobrazeno, obsahuje spoustu vzácných záběrů z různých událostí a informací, které se dostaly napovrch kolikrát až desítky let poté, co se udály. Shrnuje vše zásadní, co ovlivňuje dnešek i zítřek. Pro mě rozhodně nejlepší a nejobjektivnější dokument mapující historii dvacátého a začátek jednadvacátého století i vývoje lidstva, co se nakládání s informacemi týče. Navíc musím také vyzdvihnout velice povedený český komentář a nádhernou ústřední melodii, která až neuvěřitelně vystihuje vše výše zmíněné...lidskou tragédii i naději. (Rozšířený komentář k jednotlivým dílům ZDE)