Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Komedie
  • Horor

Recenze (473)

plakát

Superborci, superženy, supernakládačky (1974) 

Absurdní ´fantasy´ brak, může giganticky poškodit mysl slabší nátuře. Groteskní děj s tetrisovým soundem je o pohledných amazonkách, které chtějí dominovat zaostalé vesnici. Vesničané se spoléhají na ochranu mocného Dharmy, který je ve skutečnosti šarlatán. Do vesnice se přichomýtají tři multikultůrní hrdinové, kteří mají nadpřirozené schopnosti a rozhodnou se patetickým sedlákům pomoct. Nesourodý trojlístek tvoří vysoký černoch (bývalý basketbalista), asijský mazaný expert na bojová umění Chung a běloch Moog. Bizarnost nízkorozpočtového paskvilu vyplňuje makroskopická improvizace, dabing mimo synchronizaci a těžkotonážní chyby, kdy v některých záběrech zahlédnete i členy štábu. Rozpočet koordinovala hongkongská produkce, kdy většina peněz (asi 3500 dolarů) padla na výrobu dřevěných tanků, které nenápadně postrkuje špatně schovaný režisér s členy štábu. Asiat Yueh Hua (Chung) měl dříve s koprodukcí nějáké zkušenosti, ale díky jazykové bariéře působí v dialozích dost zmateně. Je známo, že si za kamerou občas přihnul vína a to i tady, ale užívá si to. Z pozitiv v trampolínovém šmoku jsem docenil jen půvab Malisy Longo (Akela) a polské modelky Magdy Konopkové, která hraje vůdkyni amazonek Beghinu.

plakát

Lin Chong ye ben (1972) 

Bojovému instruktorovi císařských vojsk Chongovi (Yueh Hua), chce přehnout choť nadřízený Kao. Zlý Kao se pokusí odstranit Chonga najmutými assassiny, kteří na něj nafingují vraždičku Lu Chiena (Paul Chun). Naštěstí má počestný Chong ušlechtilého bratra, který ovládá bojové umění kung-fu a rozhodne se svému bratrovi pomoct. Rafinovaný režisér Kang Cheng byl jeden z mála režisérů Shaws, kteří měli smysl pro obraz i editaci, aby zaujal druhou stranu jeviště. Jeho počiny stály v době před poptávkou Bruce Lee nad některými díly slavnějších krajanů. V Pursuit (1972) se hodně opírá do problému bezpáteřní korupce mezi úředníky, která je protkaná silnou nití bratrství hlavních postav. Akční choreografii měli na starost Siu-chung Leung a jeho začínající syn Bruce Leung, který má i vedlejší roli.

plakát

Fei yan shuang jiao (1978) 

Hung Yi (Frank Wong) není němý, jen odmítá mluvit a komunikaci řeší předem popsanými svitky. Polovina filmu Lady Constables stojí na hádkách mezi Angelou a Judy, tudíž krátkých soubojů je jen tucet a využívají se v nich dráty i trampolíny. Ikdyž byly Angela a Judy operní spolužačky, které prošly tvrdým bojovým výcvikem (obě vynikaly hlavně v taekwondo), tak v mrštnějších záběrech jsou dablovány.

plakát

Xue lian huan (1977) 

Bojový skill kamenné tváře Yu Wanga spadal na úroveň jeho současníků Cartera Wonga, Bolo Yeunga, Gordona Liu, Jamese Tiena, či Lo Lieha. Došlo-li však v soubojích na zbraně, tak výše zmiňovaní bojoví umělci měli co říci. Zajímavé je používání nezvyklé vrhací zbraně, která se hojně využívala v slavné sérii Létající gilotina. Krom hláškujícího Wanga a jeho pokerface zaujme i slepá přítelkyně Hsu Fengová, proradná sexy mrcha Woo Gam, nošení (mých oblíbených) kónických klobouků a pomatená trojrole stunta Blackyho Ko.

plakát

Zui hou nu (1979) 

Tento vzácný tajvanský nízkorozpočťák lze zhlédnout pouze pod komerčním názvem Lady Iron Monkey. Není vysvětleno proč se opičí žena podobá opici, každopádně mlátí kolemjdoucí na potkání, touží prozkoumat lidský svět a zamiluje se do zlého prince, který je mistrem kung-fu zneužívajíc své schopnosti pro vlastní zisk. Akční choreografie je vcelku zdařilá, vytvářel ji herec a choreograf Wang Tai-Lang, který se často zaměřoval na bojový opičí styl. Naprosto neznámá akrobatka Gam Fung-Ling, která ztvárnila monkey girl je pohledná a není dablována! V zábavném snímku zazní pískající skladba Dicka Hymana ¨The Moog and Me¨.

plakát

Bruce Lee in G.O.D.: Shibôteki yûgi (2000) 

V hraném dokumentu jsou použity záběry z nedokončeného hitu Game of Death. V rozhovoru se objeví legendární dablér Leeho na salta Wah Yuen, který předvede na sparing partneru ukázku JKD. Na svých 50 let vypadá fyzicky stále hbitě jako zamlada! K vidění krom menšího rozhovoru s Danem Inosantem jsou i zpackané a vystřižené záběry.

plakát

The Descendant of Wing Chun (1978) 

Původně snímek o dvou neřádech drancujíc vesnici režíroval velmistr William Cheung, ale když odešel, musel film dokončit herec a akční režisér Huang Ha, který také koordinoval akci společně s Danny Chowem a San Sinem. Dějová linie je o dvou mistrech, dvou jejich studentech a dvou lotrech. Jde o oddělené příběhy, které se postupně sbližují. V úvodu mne zaujal plážový souboj na tyče a pěsti známých záporáků Hak On Funga a Lee Hoi Sanga (rezavá paruka). Zrzavý Sang skončí nakonec v base, ale když se pak objeví na svobodě, režisér se neobtěžuje vystvělit, jak se dostal ven. Norman Chu si vede obstojně a přichází na scénu zhruba v polovině. Mezitím se flick znenadání tváří jako komedie, ovšem souboje na wing chun jsou povedené.

plakát

Jamiroquai - When You Gonna Learn? (1992) (hudební videoklip) 

Debutový singl acid jazz funkové bandy Jamiroquai vyšel roku 1992. Lyrické téma se zaměřuje na povědomí o životním prostředí. Singl sice komerčně propadl, ale mezi fanoušky je stále dobře znám a vyžadován jako vzácný sběratelský skvost. Na B-straně vyšlo hypnotizující Didgin 'Out (Live) a oba singly jsou z debutového alba Emergency on Planet Earth z roku 1993. Nejstarší demo skladby sahá až do roku 1989. Údajně jde o předělávku Johna Hammonda Smithe a jeho píseň Los Conquistadores Chocolatés z roku 1975. Videoklip režíroval Morgan Lawley, kde střídá umělecké záběry zpěváka Jay Kaye, záběry z koncertů, akciové záběry zvířat a z velrybářských operací. Původní verze byla na MTV zakázána a nahrazena "čistší" verzí. Nesestříhanou verzi lze zhlédnout na YouTube.

plakát

Dao bing fu (1973) 

Melodrama Volání do zbraně není fandům wuxia 2x znám. Flick zapadl díky hvězdě Yi Changa, který v době natáčení zběhl z Shaw Brothers ke konkurenci Golden Harvest. Shaws dokonce odmítali snímek vypustit a na place za něj musel dohrát roli Zhu Haie neznámý herec Cheung Ban, který mu je aspoň podobný. Děravý děj režiséra a scénaristy San Konga je prostý jak bulharská striptérka. Slavní bojoví koordinátoři Woo-ping Yuen a Yuen Cheung-Yan využívají občas trampolíny, ale na meče jsou koukatelní. Kamera zabírá místo obvyklých 24 políček 22, takže souboje působí svižněji. Předvídatelný skript plove v údobí, kdy se král Qin snaží sjednotit provincie Číny do říše (proti jejich vůli). V kostce to s nadsázkou shrnu jako seriál Hra o trůny nacpaný do 80 min.

plakát

Ed Gein: The Butcher of Plainfield (2007) 

Kanibal a nekrofil Gein se narodil roku 1906 v buranově ve Wisconsinu vochlastovi a náboženské fanatičce, která své dva syny přinutila zříct se žen. Bratr Henry zemřel v roce 1944 při požáru, ovšem podezření padá na Edwarda, zřejmě aby se nemusel dělit o svou matku. Rád četl o nacistických koncentračních táborech a sodomii. Fascinovala ho anatomie ženské kostry a se svým přítelem Gusem (mentálně zaostalým tulákem, který později skončil v útulku) vykopával mrtvoly starých žen. Následujících 10 let vykrádal hroby, aby mrtvoly stahoval z kůže ze kterých si vyráběl obleky. Nastrojený v kožené podprsence a v ženském skalpu s kůží z obličeje vycházel v noci ven a tancoval. Ženské genitálie z vyhrabaných mrtvol si přivazoval přes své vlastní. Objevil rostoucí touhu stát se ženou. Jeho první oficiální vražda se stala 8.prosince 1954. V motorestu vytáhl kvér a zblízka prostřelil hlavu prodavačce Mary Hooganové. Tělo naložil do dodávky a odvezl na statek. Dokázat mu lze až druhou vraždu, kterou spáchal 16.listopadu 1957. Prodavačce železářství Bernice Wordenovou zblízka prostřelí hlavu a odváží na statek její dodávkou. Policie přišla na Eda vyloženě náhodou. V železářství našla jeho stvrzenku na nemrznoucí směs do zámku. Navštěvují Geina, který si prý zapomněl klíče a nemůže se dostat do domu. Po vykopnutí dveří objeví nahou mrtvolu ženy pověšenou za nohy na trámy, nohy roztažené do stran a s řeznou ránou sahající od pohlaví až k jícnu. Na těle chybí hlava a pohlavní orgány. V totálně neudržovaném domě bylo nedýchatelno a další objevy jsou rovněž hrůzné – dvě holenní kosti, čtyři nosy, miska vyrobená z poloviny lebky, devět „masek smrti“ vyrobených z lidské kůže a deset ženských hlav. Z lidské kůže si vyrobil úplný ženský oblek, peněženku, obal na nůž, stínidlo, košile a několik holínek. Srdce Wordenové našli na pánvi na kamnech a lednička byla plná lidských orgánů. Vše bylo zhotoveno nejméně z 15 ženských těl. Je shledán duševně nepříčetným. Vše vysvětloval svou nenávistí ke starším ženám, které byly podobné jeho matce. Přiznal se pouze k drancování hrobů. Vraždy, nekrofilii a sodomii odmítal. V roce 1957 byl umístěn ve Waupun State Hospital pro doživotně odsouzené zločince. Zemřel na rakovinu 26. července 1984, ve věku 77 let. Jeho statek se stal turistickou atrakcí a věci z něj byly prodány v dražbě.