Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (34)

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Série Harryho Pottera skončila právě tímto dílem a myslím, že nadočekávaně. Yates se poučil ze svých chyb z minulých dílů, jako například pomalá akce, a natočil opravdu suverénní snímek, na který se podíváme i vícekrát za život. Samozřejmě, že má i své chyby. Ano, i když v předchozím díle bylo akce málo, což je na Pottera špatně, tak jsem se aspoň mohl těšit na konec. V posledním příběhu se po celou něco děje, pořád se přechází z akce do akce, a to také není správné. U tohoto dílu se po celou dobu bavíte, ale po čase vám z něho nic fenomenálního nezůstane. Druhé negativum je malé procítění scén, na rozdíl od prvních Relikvií. Hudba byla hodně dobrá a myslím, že když všechno shrnu dohromady, tak se mi tyto druhé Relikvie smrti v sérii zařadily na jedno z nejlepších míst. Ale ne nejlepší!

plakát

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011) 

Poslední díl je velmi sporný. Názory se už liší hned v prvním díle, ale tady je to jeden pro, druhý proti. Proč? Protože jedna skupina si minulé díly (kromě trojky) skutečně oblíbila, a tak ji víceméně zklamalo, že se zde neobjevily staré známé postavy. Řekněme, že Bloom s Keirou tady nemuseli být, ale že dali producenti pryč i ty vedlejší postavy, které minulé filmy svými krátkými výstupy jen oživovaly, to opravdu byla chyba. Druhá skupina naopak čtvrtý díl ocenila, jelikož ty minulé díly tolikrát neviděla nebo se jí tolik nelíbily. Poslední skupinu tvoří ti, kterým se líbila pouze jednička a dvojku s trojkou odvrhli. Této skupině se líbil ucelený děj v jednom díle. Roli tu ovšem také hraje účinkování všech herců. Johnny Deppa tentokrát opravdu přehnali. Je tu skoro pořád a už opravdu není vtipný. Z nových postav mi Černovous připadá takový neutrální. Výkon herce však není špatný. Penelope Cruz jsem tu měl méně rád než Keiru z minulých dílů, ale nevadila mi. Postavy, které vše úplně pokazily, byly misionář se Syrenou. Ty sem opravdu nepatřily a štvaly mě po celý příběh.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) 

Mé pocity u sedmého dílu Herryho Pottera jsou smíšené. Nemohu říct: "Nelíbil se mi", ale ani opak. Děj jako takový není špatný, vcelku se mi i líbil, ale pojetí filmu je podprůměrné. David Yates to nepokazil, ale mohl se víc snažit. Co se mi na něm nelíbilo, byl fakt, že zde vystupují jen tři hlavní herci. Přece jen u minulých dílů byly i záběry na spoustu dalších, ale tady se snímek výhradně soustředí na Harryho Rona a Hermionu. Nepřipadalo mi to nudné, ale takové nijaké s rozvláčným dějem, ale dobrou atmosférou. Naopak emoce jsou tu vyjádřeny snad nejlépe ze všech dílů dohromady. Toto je nejemocionálnější díl vůbec, právě na nich si film zakládá. Avšak na druhou stranu měl Yates využít více těch záživných akčních scének a měl je za prvé prodloužit a za druhé trochu více procítit a zdramatičnit. Kdybych měl hodnotit vše dohromady, tak 70%. Díl byl pro mne ze série nejspíš nejhorší, ale i takový film si zaslouží potlesk (hlavně za ty emoce)

plakát

Králova řeč (2010) 

Velmi emocionální film na mě zapůsobil hned po prvním shlédnutí. Nejen úžasnými hereckými výkony, kamerou a hudbou, ale i samotným vzezřením snímku. Přesně soucítíte s Bertiem, když má pronést poslední zásadní řeč, hádka s Lionelem je tak působivá, že máte pocit konce, zkázy a s Lionelem, jak tam v dešti zpomaluje a zastavuje se, soucítíte. Pak když vidíte prostředí paláce a prostředí Logueova domu, tak také cítíte určité emoce. Navíc je doplňuje trocha vtipnosti, takže se aspoň jednou nebo dvakrát zasmějete. Co se týče herců, tak Helena Bonham Carter byla skvělá, výborně si zahrála královnu matku, ale ostatní dva hlavní herci se prostě hvězdami ani ničím jiným vyčíslit nedají. Firthovo koktání a jeho výraz výborně doplňuje ustaranost a mírná "poťouchlost" Geoffreye Rushe. Vše navíc zahaluje do hábitu předválečných let hudba Alexandra Desplata. Tom Hooper to tedy dokázal. Natočil opravdu suverénní snímek, za který se nemusím stydět dávat nějakých 95%.

plakát

Harry Potter a Princ dvojí krve (2009) 

Většina fanoušků tento díl hodnotí jako jeden z nejslabších. Já si to však úplně nemyslím. Samozřejmě je už na první pohled jasné, že akce je zde nejméně, příběh rozvláčný a místy nudný. Nemůže však za to režisér David Yates! Pradou je, že zde mohl trochu prodloužit závěrečnou bitvu nebo těch málo napínavých scének, které tam jsou, ale musíme mu nechat procítění a emocionální scény. Např. Brumbálova smrt je hodně dojemná a myslím, že lépe ji natočit nemohl. Film od pětky však nic nového nepřinesl. Jediným novým hercem je zde přestavitel Horacia Křiklana, který příběhu podle mého nepatrně přidal. Dalším poklesem je až mnoho citových příběhů. Celkově se mi film líbil sice méně než pětka, ale zas tak velká katastrofa to nebyla. Snad jej mám i raději než čtyřku. 75%.

plakát

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) 

Velice sporný snímek, který prozatím sérii zakončil, mě uvedl do rozpaků. Na jednu stranu se mi líbilo, že Harrison Ford je pořád při síle a většinu kaskadérských kousků udělá sám, na druhou stranu se mi návrat ke staré legendě příčí. Osobně bych byl raději, kdyby vše skončilo třetím dílem, nebo alespoň kdyby se tento díl natáčel třeba jen dva roky po trojce. Jednoduše příběh po dvaceti letech nemá takové kouzlo, není tím pravým Indiana Jonesem. Ford, i když mu to jde, je tak nějak unavený a vidíte to na něm. A navíc má film nejslabší charisma. Jednička s archou prostě vynikala, dvojka už byla o poznání horší, ale v ní zase převyšoval temný děj - Indymu šlo o srdce, trojka byl jakýsi návrat a má vtipnost. Navíc ve všech třech dílech byl nějaký zajímavý artefakt, lebka sice není špatná, ale svým předchůdcům se prostě nemůže vyrovnat. Co se týče postav, tak Mutta jsem fakt nemusel, nakonec jsem se s ním smířil, ale...Karen Allen byla v jedničce lepší a Cate Blanchett je skvělá herečka, která se však do této role absolutně nehodila. Nejvíce mě naštval konec. Předtím mě to vcelku bavilo, ale trapný létající talíř mě fakt nezaujal. Když tedy vše shrnu dohromady, film se mi vcelku líbil, ale byl asi spíše odvarem svých předchůdců, děj vcelku dobrý až na konec a spolu s hudbou Johna Williamse nakonec dávám 70%, i když u předešlé trojky jsem dal 100%........chyba: otec se ve trojce napil ze svatého grálu, takže měl být díky němu nesmrtelným!

plakát

Jack Hunter: Prokletí hrobky Achnatona (2008) (TV film) 

Naprosto souhlasím se všemi odpůrci Jacka Huntera. Směšná a hrůzně odpudivá napodobenina Indiany Jonese s hvězdným týmem Stevena Spielberga, George Lucase a Paramount Pictures. Tato slátanina, jejíž zastupitele, ať v obsazení hereckém nebo filmovém, vůbec neznám, mě zklamala hned obalem DVD, na níž vystupuje nějaký debil, který se všemocně snaží napodobit amerického ORIGINÁLNÍHO archeologa Harrisona Forda. Žádné plus, film nemá ani jednoho fanouška, díkybohu, jen tak dál!!!

plakát

Harry Potter a Fénixův řád (2007) 

Pátý díl se mi líbil o dost víc než čtvrtý. Jsou tu i vtipné záběry, a i když místy je film hodně temný, tak si to Yates vynahradí ve scénách s Umbridgeovou. Herecké osazenstvo zaznamenalo velké plus, hlavně díky Heleně Bonham Carter a jejímu šílenému výrazu, a také díky Imeldě Staunton. Co se týče akce, tak slušná, mohla být i lepší, ale dobrý nadprůměr. Zároveň mi však připadá, že se David Yates snaží vyrovnat Cuarónovi, svou fantazií a osobitostí. Na první pohled to vidět není, až při bližším zkoumání, avšak v zásadě to nevadí. Když všechna fakta shrnu dohromady, tak třetí díl se mi sice líbil o dost více, ale tomuto dám 85%.

plakát

Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007) 

Třetí díl zaznamenal značný pokles (teď už opravdu) od předchozích dvou dílů. 50% to není, řekněme 60%, ale bylo mi jasné, jak to dopadne. Scénáristi museli vymyslet, jak dotáhnout příběh s Davy Jonesem do konce, zároveň aby se neopakovali a zároveň, aby to jakž takž vypadalo. To se jim však nepodařilo. Podle mého měli trochu prodloužit dvojku a třetí díl neměl vůbec vzniknout. Přehnaně dlouhé scény s Bloomem a Keirou a kromě poslední bitvy žádné akce. Johnny Depp ztrácí na originalitě, opakuje se, je tu málo a není už vtipný. Na poprvé jsem si myslel, že je tento díl hrozný. Když se však na něj podíváte, tak vám sice taky přijde nejhorší ze všech dosavadních, ale díváte se na něj už trochu z jiné perspektivy. Hans Zimmer samozřejmě nezklamal, Gore Verbinski to sice trochu povoral a vizuální efekty taky nejsou špatné. Scénáristi se však opravdu měli více snažit a Bruckheimer měl s natáčením počkat, dokud ten scénář opravdu nedopíší.

plakát

Země ledních medvědů (2007) 

Já jsem na Islandu byl a záběry na zamrzlou a zasněženou islandskou krajinu mě dost potěšil, co se však týče filmu, tak mě zklamal. Všechny islandské filmy, které jsem viděl jsou buď drsné nebo mysteriózní anebo něco, co vám hrozně sžírá duši. Tento mi však připadá takový nijaký. Žádné velké nebezpečí, a příběh jako takový lpí na záhadě, která zas tak zádadná nebyla. Postava ducha byla bez charismatu a co se týče herců, tak nic moc.