Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Králova řeč

Králova řeč (2010)

Velmi emocionální film na mě zapůsobil hned po prvním shlédnutí. Nejen úžasnými hereckými výkony, kamerou a hudbou, ale i samotným vzezřením snímku. Přesně soucítíte s Bertiem, když má pronést poslední zásadní řeč, hádka s Lionelem je tak působivá, že máte pocit konce, zkázy a s Lionelem, jak tam v dešti zpomaluje a zastavuje se, soucítíte. Pak když vidíte prostředí paláce a prostředí Logueova domu, tak také cítíte určité emoce. Navíc je doplňuje trocha vtipnosti, takže se aspoň jednou nebo dvakrát zasmějete. Co se týče herců, tak Helena Bonham Carter byla skvělá, výborně si zahrála královnu matku, ale ostatní dva hlavní herci se prostě hvězdami ani ničím jiným vyčíslit nedají. Firthovo koktání a jeho výraz výborně doplňuje ustaranost a mírná "poťouchlost" Geoffreye Rushe. Vše navíc zahaluje do hábitu předválečných let hudba Alexandra Desplata. Tom Hooper to tedy dokázal. Natočil opravdu suverénní snímek, za který se nemusím stydět dávat nějakých 95%.

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)

Rozhodování se mezi první a třetím dílem je velmi těžké. První díl má své kouzlo a větší tajuplnost týkající se archy, ale v Poslední křížové výpravě najdete větší vtipnost, příběh se odehrává ve více zemích a znovu se zde navíc objevují nacisti, jako Indyho největší nepřátelé. Navíc německý plukovník v jedničce byl takový neutrální, prostě jen velitel posádky, tady to byl Indyho osobní nepřítel na život a na smrt. I tak v tomto díle najdete jakýsi návrat k jedničce, archeolog zde znovu pátrá po náboženském artefaktu, navíc ho bravurně doplňuje Sean Connery. Co dodat? Přelomový snímek, atraktivní i po dvaceti letech, jakoby věnovaný Sametové revoluci, s hudbou, kterou poznáte hned po několika sekundách, měl trilogii zakončit. Jeden ze Spielbergovo nejlepších filmů, nejfenomenálnější ze série o archeologovi, prostě zůstává tím nejlepším, co kdy v historii kinematografie vzniklo!

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Poslední díl trilogie je opravdu jakýmsi vyvrcholením. Nejen, že Frodo stojí u bran Mordoru a záhy i na Hoře osudu, ale také velká bitva je plna něčeho nového. Třetí díl je také nejtemnější a nejdrastičtější. Pořád v něm však zbývá původní kouzlo. Ten, kdo má rád akční rychlovky tento snímek ohodnotí nejlépe, ale naopak, kdo má rád nostalgii, tak si vybere spíš Společenstvo. Čtyřhodinová nesetříhaná verze má v sobě na první pohled nejdůležitější scény, např. Sarumanova smrt nebo zřícené město mrtvých, proto se na ni dívám nejraději. Jak jsem už ale řekl, je čtyřhodinová. Co se týče hereckého obsazení, tak se nezměnilo, Denethor byl spíše přínosem, styl stále stejný, vše co bylo v knize podstatné, se zde objevilo také. Co se týče několika konců, tak buďme rádi, že se zde vynechala menší bitka v Kraji na konci knihy. Ale je pravda, že film mohl skončit západem slunce a ne návratem do hobití nory. Emocionálním záběrům věvodí Frodova závislost na Prstenu a hádka se Samem. Hora osudu a celý Mordor je více než opravdovým a Minas Morgul se může rovnat hororu. Film se vším všudy, stále výbornou hudbou, skvělým propracováním a jedním z nejlepších režisérů všech dob, se tedy definitivně zapsal k nejvýznamnějším filmům světové kinematografie a ovlivnil celou řadu diváků, sledující nejen fantasy, ale i jiné žánry filmového světa. Proto mu dávám také neuvěřitelných 100%. Nevím který z dílů se mi nejvíc líbil, ale každý mi přinesl něco. Jednička své kouzlo a nostalgii, dvojka očekávání a napjetí a trojka akci a temnost všeho druhu. Proto se Pán prstenů umístil se všemi svými díly na špici mých oblíbených filmů.