Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (574)

plakát

Život pod našima nohama (2005) (seriál) 

Špičkový dokumentární cyklus z říše bezobratlých. Nejlepší momenty: 1. díl: "sci-fi" páření slimáků, tančící chvostoskok, metrová žížala; 2. díl: larvy vosičky nakladené do housenky motýla, napájení můry ze sladké štávy vystřelované svítilkou, lákání cikády na lusknutí; 3. díl: svítící "hvězdné" larvy, výrobní procesy a funkce různých druhů pavučin, přeprava pavouků na stovky kilometrů; 4. díl: "ďábelské zahradničení" mravenců, parazitování larev střečka na kravách, adoptování larev modrásků mravenci; 5. díl: uvěznění mravenců jinými mravenci, stavba a fungování termitišť, útok mravenců na termity.

plakát

Čechy – země stovek rybníků (2009) (TV film) 

Příjemný dokument o třeboňských rybnících a mokřadech, který mapuje především tamní faunu, ale dozvíte se i něco o tradičním rybníkářství a rybářství. Nádherné záběry přírody v různých ročních obdobích jsou doplněny zajímavými informacemi (např. jsem vůbec nevěděl, že tak "ryze česká" ryba, jakou je kapr, pochází z Asie). Díky našim předkům se teď můžeme pyšnit takovýmhle pěkným kusem přírody.

plakát

Okresní přebor (2010) (seriál) 

Tohle se vážně povedlo. Původně v televizi jsem Okresní přebor vůbec nezachytil, ale teď jsem ho zkouknul naráz během dvou dnů. Až na pár excesů mi to přišlo skutečně jako ze života... prostě taková lidová sranda, kterou jsem naposledy viděl asi v Hospodě. Některý dialogy jsou fakt smrtelný a výborně jsem se u nich bavil. Poslední dvojdíl je potom důstojným zakončením celého seriálu. Co se týče herců, tak naprostá spokojenost; nejvíc se mi líbil charakterní Luděk Sobota a hlavně cholerik Ondřej Vetchý... kdykoliv spustil ten jeho ječák, tak jsem se musel rozesmát. A to bylo přesně to, co jsem dnes potřeboval.

plakát

V síti CIA (2007) (seriál) 

Výborná minisérie z prostředí špionáže během studené války. První díl mi přišel nejslabší a ani jsem se moc na pokračování netěšil. Druhý díl byl ale úplně z jiného těsta - akčnější, příběhovější a tudíž zábavnější. Bavily mě obě části - maďarské povstání i Zátoka sviní... ale hlavně o Maďarsku '56 bych rád viděl ještě nějaký podobný film; tahle 3/4 hodinka ukázala, že je to skvělé téma. Poslední díl byl podle mě nějlepší. Všechno tu zapadlo do sebe a celý příběh se tak trochu vynořil z mlhy a získal jasné tvary. Hodně se mi líbila výprava (hlavně v druhém díle byl znát vysoký rozpočet) a celkově dobová atmosféra byla dost autentická. Kdyby byl první díl záživnější, přemýšlel bych o nejvyšším hodnocení, takhle zůstanu u pěkných 4*.

plakát

Věc: Počátek (2011) 

Byla to celkem zábava, ale často jsem se musel smát na místech, která asi směšná být neměla (zejména příšery s lidskými obličeji). Jako horor to tedy u mě nefungovalo ani trochu, ale nemůžu říct, že bych se nudil. Každopádně původní film má daleko lepší atmosféru.

plakát

Bellflower (2011) 

Nepřečetl jsem si popis, takže jsem podle posteru čekal něco úplně jinýho. Celej film sledujeme dva zevláky, co si hrajou na Šílenýho Maxe, furt chlastaj a melou kraviny ("Dokážeš si představit... Jezdili bysme na místa a parkovali tak, aby to vypadalo cool, poflakovali se s cigárem, opírali se o auto a vypadali cool... a nechali lidi na nás civět. Mohli bysme se zfetovat... uprostřed divočiny... jet 150 mil v hodině nazí po dálnici... vyklánět se z oken a střílet z brokovnice po značkách... a zasranejch památkách.... a zajících."). Navíc film plyne tak nějak bez scénáře do nicotnýho konce. Dávám 2* za občas hutnou atmosféru s dobrým hudebním doprovodem.

plakát

Nákaza (2011) 

Zajímavý snímek mapující šíření smrtelného viru od jeho zrodu, přes hledání problému, pandemii, hledání řešení až po nazelení vakcíny a její distribuci. Vše vypadá dost reálně, což mi připomělo britský seriál Survivors (který se ale zabývá hlavně životem po tom, co vymře 90 % lidstva). Nákaza má navíc parádní herecké obsazení. Bohužel tu ale chybělo něco, co by mě víc vtáhlo do děje, nějaký hlavní hrdina, silný moment... a proto ubírám 1 hvězdu.

plakát

Drive (2011) 

O Drive jsem dopředu věděl pouze to, že v něm hraje Ryan Gosling, a že dle předních uživatelů ČSFD jde o nejlepší film roku 2011. Film je to skutečně povedený, ale myslím, že mám letos jiné favority. Ze začátku jsem čekal úplně jiný žánr, takže mě ke konci překvapila explicitní brutalita některých scén. Ne že by mi to vadilo, ale dokážu si představit, že lehčím povahám se nemuselo udělat zrovna dvakrát dobře. Jinak, nemám nic proti pomalu plynoucím filmům, ale sledovat dlouhé záběry mlčícího Goslinga mě chvílemi nudilo; proto ta jedna hvězda dolů (kromě toho se mi moc nelíbila hudba). Každopádně jde o zajímavý - skoro bych řekl až experimentální - film, jakých se moc netočí, takže doporučuji.

plakát

Není kam utéct (2011) 

Dobrodružný thriller s hororovými prvky (slasher) odehrávající se v nádherné skotské přírodě. Konec ve městě mi už tolik zajímavý nepřišel, ale pořád jsem se slušně bavil. Škoda, že se tvůrci nevyhnuli syndromu tupých policajtů... na stanici vtrhnout polomrtví lidi s malou vystrašenou holkou, sypou ze sebe cosi o únosu a brutálních vraždách a ten poliš je naprosto v klidu, jako by to snad bylo v jejich vísce na denním pořádku. Tohle mi přišlo fakt divný, proto ta hvězda dolů. PS: Kromě Karla Rodena jsem si všiml ještě dalšího českého prvku - ve vesnici byla zaparkovaná červená Felicie... tak nevím, jestli si Karel zajel na natáčení svým fárem :-)

plakát

Ve jménu vlasti (2011) (seriál) 

Parádní seriál se spoustou nečekaných zvratů a skvěle vykreslenými postavami. První půle je rozjezdová, ale nenudil jsem se ani vteřinu; druhá je potom dost napínavá a překvapivá, přičemž při sledování posledního dílu jsem ani nedutal. Těším se na druhou sérii ;-) * * * 4. 2. 2014 2. série: Paráda, napětí funguje, takže člověk musí hltat jeden díl za druhým. Na druhou stranu mi v této sérii vadilo několik nelogičností a taky se nemůžu zbavit dojmu, že závěr - ač bezesporu kvalitní a atraktivní podívaná - je trochu nastavovaná kaše a seriál mohl klidně skončit předposledním dílem. Doufám, že Homeland nezabředne dalším nastavováním do nějaké rozplizlé rutiny, ale nechám se překvapit :-) * * * 8. 2. 2014 3. série: Začátek série, ač dosti naturalistický, byl pro mě docela zklamáním - moc mi nevyhovovalo, že seriál přešel úplně do jiného žánru. Po pár dílech se to naštěstí začalo otáčet a konec byl naprosto grandiozní. Touto sérií se kompaktně uzařel jeden příběh, další plánovaná řada s ním už bohužel nebude mít s nic společného a půjde tak jen čistě o komerční využití značky. Pozn.: Ještě nikdy jsem v anglosaské produkci neslyšel, že by někdo zmiňoval nebo dokonce vychvaloval slivovici :-)